RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

maandag 26 juni 2017

7 tips om je laptop koel te houden

Voelt je laptop aan alsof je er een ei op kan bakken? Met deze tips voorkom je dat je computer oververhit.
Met de zomer voor de deur en een klimaatopwarming die nog wel even zal doorstomen, staan er ons nog vele hete dagen te wachten. Dat is niet alleen een probleem voor je persoonlijke welzijn, ook je laptop kan behoorlijk last hebben van de hitte. Merk je dat je computer onaangenaam warm aanvoelt, dan is het tijd om in te grijpen. Met deze 7 tips pak je oververhitting aan.

1. Zet je laptop op een hogere plaats

Niet elke laptop heeft ventilatoren. Als je computer er echter over beschikt, zorg er dan voor dat deze alle ruimte krijgen om lucht te blazen. Wat je absoluut niet moet doen is je laptop op schoot nemen of op een stoffen oppervlak zetten, dat verhindert de koeling. Kies voor een vlak en hard oppervlakte. Nog beter is om je laptop enigszins te verhogen, zodat er ruimte vrijkomt voor de ventilatoren. Dit kan je zelf improviseren door een boek of ander object onder je laptop te schuiven. Let wel op dat dit verhoogje de ventilator niet bedekt.

2. Laat je processor wat gas terugnemen

Duik in de instellingen om de inspanningen van je computer van wat te temperen en de processor minder hard te laten werken. Ga naar instellingen >Systeem>Energiebeheer en Slaapstand>Extra energie-instellingen. Klik op Schema-instellingen wijzigen bij het energieschema dat je momenteel gebruikt, en ga vervolgens naar Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.
In dit venster scroll je naar Energiebeheer voor processor en vouw je het menu uit. Bij Maximale Processorstatus verander je de 100% in 80%. Controleer tegelijk ook bij Koelbeleid voor systeem of dit op actief staat.

3. Gebruik energie-efficiënte instellingen

Heeft het beperken van je processor weinig effect? Schakel je volledige laptop over naar het meest energievriendelijk stroomschema via het venster Extra energie-instellingen en pas de processorstatus opnieuw aan. Je kan ook naar andere onderdelen kijken om hier de maximale besparingsstanden in te schakelen, zoals de adapter voor draadloos netwerk, PCI Express en de grafische instellingen. Ook het beperken van de helderheid van je scherm kan bijdragen tot het afkoelen van je laptop.

4. Schaf een koelingmat of stand aan

Om het verhitten van een laptop tegen te gaan zijn er speciale matten en standen op de markt beschikbaar. Loopt de temepratuur van je laptop geregeld op, dan is het misschien wel een goed idee om hier wat geld in te investeren. De meeste producten zitten tussen de 20 en de 40 euro, zoals bijvoorbeeld de Trust Cyclone Laptop Cooling Stand (20,99 euro bij CoolBlue).

5. Blaas het vuil uit de ventilator

Merk je dat de ventilator niet erg hard blaast of continu luidruchtig is? Grote kans dat het ding ondertussen stof en vuil heeft verzameld tussen zijn vleugelbladen. Tijd dus om een schoonmaak te houden. Probeer eerst om het vuil eruit te blazen.
Daarvooor bestaan speciale bussen met perslucht, die je in de betere computerwinkel kan verkrijgen. Ga met je laptop naar buiten, schroef de achterkant open en spuit met de bus het stof en vuil weg uit de ventilator.

6. Gebruik een hitte-afleider

Dit is een van die methodes die je enkel in absolute nood gebruikt, maar het kan wel helpen wanneer je laptop dreigt te overhitten. Heb je een computer met metalen behuizing, leg er dan andere metalen voorwerpen op om de hitte af te leiden. Je zal misschien wat moeten zoeken om iets bruikbaar te vinden, maar denk bijvoorbeeld aan munten, nietjesmachines, etc.

7. Houd je omgeving koel

Dit is uiteraard logisch: zorg ervoor dat je laptop in een koele of toch minstens verdraagbaar warme omgeving staat. Je kan sleutelen aan je processor en andere instellingen wat je wil, maar dat zal weinig baten als je omgevingswarmte de temperatuur van je laptop de hoogte in jaagt.

0 评论:

Een reactie posten