RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

donderdag 7 september 2017

Waarom je met een waterdichte telefoon het zwembad niet in mag

Tegenwoordig is het een van de essentiële criteria om een smartphone te beoordelen: als een mobieltje niet waterproof is, dan snoepen we ongenadig een puntje af bij een recensie. Maar wanneer is een telefoon nu helemaal waterdicht? Nemen we een kijkje in de garantieovereenkomsten van smartphonefabrikanten, dan blijkt dat nagenoeg geen enkele producent (waaronder Samsung, Apple, HTC, Huawei en Sony) een cent terugbetaalt bij waterschade.
Daarnaast blijkt dat een waterdichte telefoon niet zo waterdicht is als we denken. De IP-coderingen zijn namelijk gebaseerd op tests met helder water. Vanaf er een of andere detergent in contact komt met de smartphone, dan is de rating niet meer van toepassing. Onder reinigingsmiddelen valt bijvoorbeeld chloor: een goedje om bacteriën en algen in zwembaden te doden. Ook zeep of wasmiddel zijn schadelijk voor smartphones.

IP-rating

Om te onderstrepen dat hun toestel waterdicht is, kleven fabrikanten een IP-etiket op hun smartphone. Deze afkorting staat voor International Protection Rating en de meest voorkomende codes zijn IP67 (bv. iPhone 7) en IP68 (bv. Samsung Galaxy S8).
Het eerste nummer verwijst naar de geboden bescherming tegen het binnendringen van objecten, zoals vingers of stof. Dit is een schaal die loopt van 0 tot 6. Het tweede getal verwijst naar de geboden bescherming tegen het binnendringen van vocht, variërend van 0 tot 8. Wat ook wel eens voorkomt is een IP code met een ‘X’ in plaats van het eerste of tweede getal. Dit houdt in dat het apparaat op dat gebied niet is getest. IP67 is bijvoorbeeld helemaal stofdicht en overleeft een incidentele onderdompeling, terwijl IP68 bruikbaar blijft onder water onder de voorwaarden die de fabrikant opstelt. In het geval van de Samsung Galaxy S8 betekent dit dat je je toestel in theorie gedurende een halfuur een anderhalve meter onder water kan dompelen.
Een regenbui zal een waterdichte smartphone niet deren, maar vanaf er bepaalde reinigingsmiddelen mee gemoeid zijn, dan pas je beter op. De echte reden dat waterproof smartphones geïntroduceerd zijn is omdat Japanners graag met hun toestel onder de douche gaan. Al in 2005 kwam er het eerste toestel op de Japanse markt die waterproof was, de Casio Canu 502S. Bij ons zijn waterproof toestellen eerder een recent fenomeen.

Schoon water

Betekent dit dat je je toestel overal mee onder water kunt meenemen? Alle IP-tests zijn uitgevoerd met schoon water. Zeewater, maar ook zwembadwater vallen vaak niet onder de garantie, tenzij expliciet vermeld. De meeste tests worden bovendien uitgevoerd bij temperaturen tussen de 15 en 35 graden. Het is dus niet aan te raden om je toestel mee te nemen in het Turkse stoombad, sauna of bubbelbad.
Is je toestel stuk na een douchebeurt, dan kan het nog steeds zijn dat je geen gratis vervangtoestel krijgt. Schade bij indringing van vocht of water wordt immers nog altijd (meestal) uitgesloten van garantie. Daaruit blijkt dat fabrikanten maar al te goed weten dat hun waterproof toestellen niet failproof zijn.
IP-coderingen worden dus vooral ingezet als marketingterm: lees je de kleine lettertjes, dan zie je dat fabrikanten sterk afraden om hun toestellen daadwerkelijk onder water te gebruiken. Een gewaarschuwd man is er twee waard: een regenspatje zal geen probleem vormen, maar een duik onder water is sterk af te raden.

0 评论:

Een reactie posten