RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

maandag 11 december 2017

17 dingen die u absoluut moet weten over pc beveiliging

Hoeveel weet u van pc beveiliging? En hoeveel van wat u weet past u ook daadwerkelijk toe? Maakt u bijvoorbeeld regelmatig een back-up van uw persoonlijke bestanden, zoals waardevolle foto’s en belangrijke documenten?
Het ergste wat u vroeger kon overkomen als u uw pc beveiliging niet op orde had, was besmet worden met een virus die Windows dermate ruïneerde dat Windows opnieuw geïnstalleerd moest worden.
Tegenwoordig kunnen internetcriminelen persoonlijke bestanden kapen en versleutelen en uw bankrekening leegplunderen. Tevens kan uw identiteit misbruikt worden.
Dat zijn kortom veel serieuzere bedreigingen. En dingen die u makkelijk kunnen overkomen wanneer u de beveiliging van uw pc onvoldoende op orde hebt.
In dit artikel kijken we dan ook naar 17 zaken op het gebied van pc beveiliging die u zeker in orde zou moeten hebben.

1) Het is belangrijk dat Windows zichzelf update

Windows is veruit het meest gebruikte besturingssysteem op pc’s. Dat maakt Windows vanzelfsprekend het meest gekozen doelwit van internetcriminelen.
De enige manier om Windows tegen de aanvallen van internetcriminelen te wapenen is ervoor zorgen dat constant verbeteringen aangebracht worden. Onder andere om Windows beter te maken in het afweren van alle mogelijke aanvallen.
Daar slaagt Microsoft met Windows 10 overigens heel behoorlijk in. Als u als computergebruiker Windows tenminste voldoende de gelegenheid geeft om zichzelf te updaten.
Windows 10 zoekt zelf naar updates en installeert de updates automatisch op uw pc. Maar daarvoor is wel een internetverbinding nodig en soms de gelegenheid om de pc opnieuw op te starten.
Dat Windows zichzelf kan updaten is uitermate belangrijk. Raadzaam is dan ook om af en toe even te controleren of Windows daadwerkelijk up-to-date is en of er per ongeluk niets is misgegaan.
Of alle updates voor Windows geïnstalleerd zijn controleert u als volgt:
  1. Klik op knop Start om menu Start te openen.
  2. Klik op de knop Instellingen.
  3. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
  4. Klik op Windows Update.
In het onderdeel Windows Update kunt u zien wanneer Windows voor het laatst geüpdate is. Tevens kunt u Windows hier handmatig laten zoeken naar updates via de knop Naar updates zoeken.
Via de link Geschiedenis van updates kunt u bekijken wat er aan updates geïnstalleerd is en wanneer. Ook kunt u hier zien voor welke software op uw pc er nog meer updates geïnstalleerd zijn.
Kortom Windows Update geeft u snel een goede indruk van hoe het met het up-to-date houden van uw pc gesteld is.

2) De firewall houdt hackers weg van uw pc

Een firewall kunt u vergelijken met een beveiligingsbeambte die nauwkeurig in de gaten houdt wie er binnenkomt en wie er naar buiten gaat. De firewall doet namelijk iets vergelijkbaars met de datapakketjes die zich via de internetverbinding bij uw pc melden en datapakketjes die vanaf uw pc het internet op willen.
Want als er tussen die datapakketjes iets zit wat niet klopt, dan wordt dit door de firewall tegengehouden en krijgt het geen toegang tot uw pc. Ook datapakketjes die uw pc willen verlaten maar waarmee iets mis is worden tegengehouden.
Windows 10 is voorzien van een firewall die standaard aan staat. Of dit werkelijk zo is kunt u controleren via het onderdeel Systeem en beveiliging in Configuratiescherm.

3) Niet alle antivirussoftware beschermt goed genoeg

Goede antivirussoftware op uw pc hebben is belangrijker dan ooit tevoren. En eigenlijk is een virusscanner allang niet meer een programma dat alleen op virussen scant. Want er is veel meer dan alleen virussen wat uw pc bedreigt. Alles wat uw pc bedreigt wordt samengebracht onder de noemer Malware.
Tegenwoordig kunnen we dan ook beter spreken van anti-malware software.
Met zoveel soorten bedreigingen is het belangrijk dat beveiligingssoftware deze bedreigingen snel weet te herkennen, inclusief de vele nieuwe bedreigingen die iedere dag weer op het internet worden losgelaten.
En niet elk beveiligingspakket is daar even goed in. Windows Defender bijvoorbeeld is standaard onderdeel van Windows 10. Het is weliswaar een zeer gebruikersvriendelijk pakket, maar het liet zeker in het verleden nog wel eens een steekje vallen. Zeker bij het herkennen van nieuwe bedreigingen.
Ondanks dat vormt Windows Defender een prima basis qua pc beveiliging.
Installeer zeer zeker dan ook niet zomaar iets. Maar installeer altijd anti-malware software die getest is en die goed presteert volgens AV-test. AV-test is een vooraanstaand onafhankelijk instituut dat zich toelegt op het testen van anti-malware software.
Onder de goed presterende beveiligingproducten bevindt zich ook diverse gratis anti-malware software, zoals: Avast, AVG en Avira.

4) Soms zijn malware scanners zelf malware

Er is ook nog een andere reden waarom u voorzichtig moet zijn met wat u aan beveiligingssoftware op uw pc installeert. Want niet alle anti-malware software is wat het beweert te zijn.
Zo is er bijvoorbeeld software die na het scannen van uw pc claimt dat er gevaarlijke bedreigingen op uw pc gevonden zijn. Bedreigingen die alleen verwijderd kunnen worden door software van dezelfde maker, maar waar u dan wel eerst voor moet betalen.
Wanneer u echter uw pc vervolgens met gerenommeerde software zou scannen, dan zou u ontdekken dat er zich geen enkele gevaarlijke bedreiging op uw pc bevindt.

5) Wees voorzichtig met e-mail

Windows is steeds beter bestand tegen hacken en andere vormen van internetcriminaliteit. En anti-malware software wordt steeds beter in het herkennen van ook nieuwe bedreigingen.
Dat maakt het voor internetcriminelen steeds lastiger om ongemerkt uw pc binnen te dringen en rottigheid uit te halen.
Om deze reden wordt steeds vaker geprobeerd om u via e-mail te verleiden iets te doen waardoor kwaadaardige software alsnog toegang krijgt tot uw pc. Met alle gevolgen van dien.
Wees dan ook voorzichtig met e-mail en bewapen uzelf met een gezonde portie wantrouwen. Zeker wanneer u de afzender van het bericht niet kent. En open zeer zeker geen bijlagen en klik niet op links in e-mails van een onbekende afzender.
Wees tevens voorzichtig met e-mails van bekenden die een andere inhoud bevatten dan u gewend bent. E-mailadressen kunnen namelijk ook gehackt en misbruikt worden. Wees echter altijd wel zo vriendelijk deze bekende te waarschuwen dat er wellicht iets niet klopt met zijn of haar e-mailadres.

6) Maak gebruik van sterke wachtwoorden

Op veel plekken wordt ons om wachtwoorden gevraagd. De verleiding is dan ook groot om wachtwoorden te gebruiken die vooral makkelijk te onthouden zijn.
Internetcriminelen weten dat ook. En dus ontwikkelden ze software waarmee te makkelijke wachtwoorden eenvoudig te kraken zijn.
Ingewikkelde wachtwoorden kunnen vooralsnog echter niet gekraakt worden. Lees hier hoe u sterke en veilige wachtwoorden maakt die tevens goed te onthouden zijn.

7) Laat uw computer niet onbeheerd achter

Soms bent u het niet eens zelf die ellende over uw pc afroept. Maar is het iemand die slechts heel even gebruik heeft gemaakt van uw pc. Misschien zelfs zonder dat u er weet van hebt.
Laat uw pc dan ook nooit onbeheerd achter. Zeker wanneer er best belangrijke of gevoelige informatie op staat die niet voor ieders ogen bedoeld zijn.
Voorzie de accounts waarmee u werkt dan ook van een wachtwoord. En activeer het login scherm wanneer u de pc verlaat met behulp van de toetscombinatie: Windows-toets + L.

8) Gebruik voor uw dagelijkse werkzaamheden een standaard account

Bij de installatie van Windows 10 wordt er één gebruikersaccount aangemaakt van het type Administrator. Het account van dit type geeft toegang tot elk onderdeel van de pc. Dat is prettig, maar heeft ook een niet te onderschatten nadeel.
Dat nadeel is dat ook iemand of iets dat zich onrechtmatig toegang heeft verschaft tot uw pc alles met uw pc kan doen.
Dit houdt bijvoorbeeld in dat ook een virus of andere kwaadaardige software alles kan doen en alles kan veranderen op uw pc.
Het is daarom slim om er een gewoonte van te maken om uw dagelijkse werkzaamheden op de pc uit te voeren met een gebruikersaccount van het accounttype Standaardgebruiker.
Een gebruikersaccount van het type standaardgebruiker kunt u aanmaken via Instellingen => Accounts.

9) Deel niet meer dan nodig in uw thuisnetwerk

Een thuisnetwerk is handig om onder andere de internetverbinding te delen. Zo kan iedere pc in uw huis eenvoudig gebruik maken van dezelfde internetverbinding.
U beschikt dus inderdaad al over een heus thuisnetwerk wanneer de verschillende pc’s, en andere apparaten, in uw huis gebruik kunnen maken van dezelfde internetverbinding.
Naast de internetverbinding kunt u in een thuisnetwerk tevens bestanden delen. Dat kan handig zijn wanneer u op verschillende pc’s aan dezelfde bestanden wilt kunnen werken of met meerdere personen aan dezelfde bestanden wilt kunnen werken.
Deel echter nooit meer via uw thuisnetwerk dan strikt noodzakelijk. Zeker niet op een laptop die u geregeld meeneemt en waarmee u ook gebruikt maakt van openbare netwerken. Zoals bijvoorbeeld de wifi-verbinding op station, luchthaven, café, hotel en de camping.
Dergelijke draadloze netwerken zijn niet altijd even veilig. Wat betekent dat een kwaadwillende gebruiker die zich op dezelfde locatie bevindt als u, de bestanden die u deelt zou kunnen misbruiken.
Wees dus nogmaals voorzichtig met wat u deelt op uw thuisnetwerk.

10) Maak met regelmaat een back-up

Er bestaat altijd een kans dat er iets misgaat met uw pc en met de bestanden die op uw pc staan. Van de programma’s die u op uw pc hebt staan zijn de installatiebestanden meestal wel weer te bemachtigen. Daarmee zijn de programma’s die u op uw pc gebruikt meestal wel te redden.
Anders is dat met uw persoonlijke bestanden. Als deze beschadigd raken of verloren gaan dan bent u ze definitief kwijt. Tenzij u nauwkeurig en met regelmaat een back-up maakt van al uw persoonlijke bestanden.
En met de komst van het niets ontziende en uiterst kwaadwillende Ransomware is er een serieuze kans bijgekomen dat u uw persoonlijke bestanden voorgoed kwijtraakt.
Met regelmaat een back-up maken van uw persoonlijke bestandenis daarmee een nog belangrijker onderdeel geworden van pc beveiliging.

11) Ga niet in op een aanbieding die te mooi is om waar te zijn

Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat het ook. Iedereen weet dat eigenlijk wel. Maar ondanks dat laten velen zich alsnog verleiden in te gaan op iets wat toch echt te mooi is om waar te zijn.
Ook internetcriminelen weten maar al te goed hoe menselijk dit is. Dus wordt er op grote schaal geprobeerd om u middels een e-mail of via een website een aanbieding te doen die maar moeilijk te weerstaan is.
Bijvoorbeeld door u populaire software, games, muziek of films soms zelfs gratis aan te bieden.
Maar ook een link naar bijvoorbeeld een filmpje dat een bekende artiest in opspraak, of in verlegenheid, heeft gebracht zorgt ervoor dat menigeen zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en toch klikt.
De gevolgen van die ene actie die u eigenlijk niet had moeten doen kunnen desastreus zijn.

12) Gebruik geen illegale software

Goede software, maar ook games, zijn niet goedkoop. De verleiding is soms dan ook groot om op internet op zoek te gaan naar een illegale versie van de software. Want dan heb je dezelfde software, maar dan gratis. Dat is de algemene gedachte tenminste.
Gratis is echter niet altijd echt gratis op internet. Zeker bij illegale software wordt vaak stiekem meer op uw pc geïnstalleerd dan alleen de software die u illegaal gedownload hebt. En meestal betreft dit extraatje kwaadaardige software die de nodige rottigheid met uw pc en met de inhoud van uw pc zal gaan uithalen.
In het kader van goede pc beveiliging moet u zich dan ook nooit laten verleiden tot het gebruik van illegale software.

13) Kijk uit met gratis software

Kort door de bocht genomen is opensource-software de enige software die echt gratis is. Bekende voorbeelden van gratis opensource-software zijn: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird en LibreOffice.
Opensource-software wordt gemaakt door enthousiaste programmeurs die de meeste voldoening halen uit de wetenschap dat veel mensen hun creatie met veel plezier gebruiken.
Een kenmerk van opensource-software is verder onder meer dat iedereen die dat wil iets aan de software kan toevoegen of veranderen.
Deze manier van programma’s maken heeft al veel goeds voortgebracht wat veel mensen blij maakt.
Daarnaast kennen we de gratis software waar ook een betaalde versie van bestaat die meer mogelijkheden biedt. Makers van dergelijke software hopen u uiteraard via de gratis versie te kunnen verleiden om de betaalde versie van de software te kopen.
Een derde categorie gratis software wordt vervaardigd door lieden met minder frisse bedoelingen. Veelal werkt dergelijke software in op uw angst voor iets. Bijvoorbeeld de angst dat uw pc besmet is met een virus, spyware of andere malware. Eerder in dit artikel hebt u daar al wat over kunnen lezen.
Nogmaals, wanneer u vermoedt dat uw pc besmet is met een virus, scan uw pc dan altijd met een gerenommeerd beveiligingsproduct. Dit kan zelfs online. Bijvoorbeeld met F-Secure online scanner.
Iets anders zal er doorgaans alleen maar voor zorgen dat de veiligheid van uw pc alleen nog maar verder in gevaar komt.

14) Verstrek geen gevoelige informatie

Via internet gevoelige informatie verstrekken is geen verstandig idee. U zou dat dan eigenlijk ook nooit moeten doen. Hierbij kunt u denken aan kopieën van rijbewijs, paspoort, pincodes, wachtwoorden, enzovoort.
Want wanneer dit in verkeerde handen terechtkomt, dan zou u zomaar eens slachtoffer kunnen worden van identiteitsmisbruik. Iets wat u absoluut niet mee wilt maken.

15) Wees voorzichtig met wat u deelt op internet

Een medium dat u verleidt om meer over uzelf te delen dan goed voor u zou kunnen zijn is Facebook.
Staat u er wel eens bij stil dat heel veel van wat u met anderen deelt op Facebook, onbedoeld ook wel eens onder ogen zou kunnen komen bij mensen met minder goede bedoelingen?
De naam van uw kat delen op Facebook bijvoorbeeld lijkt een volstrekt onschuldig iets. Totdat u online ergens diezelfde naam gebruikt als controlevraag voor wanneer u het wachtwoord vergeten bent.
Daarmee geeft u dan namelijk onbedoeld een internetcrimineel iets in handen waarmee hij uw account van iets kan kraken en misbruiken.

16) Wees waakzaam wanneer u online winkelt

We winkelen met zijn alleen steeds meer online. En met een gezonde mate van waakzaamheid, wantrouwen en gezond verstand zal er zelden iets misgaan.
Toch is er één ding waar u goed op moet letten. En dat is dat een goede en betrouwbare webwinkel altijd gebruik zal maken van een beveiligde verbinding met de website wanneer u gevraagd wordt om creditcardgegevens en andere gevoelige informatie. Een beveiligde verbinding herkent u aan het voorvoegsel: https://.

17) Windows opnieuw installeren is soms de verstandigste oplossing

Zelfs al lijkt er niets aan uw pc beveiliging te mankeren, dan nog kan het u op een onverwacht moment overkomen dat uw pc flink te pakken genomen wordt door een hardnekkig virus of andere malware. En dan hebt u vaak een serieus probleem. Want malware zit vaak dermate ingewikkeld in elkaar dat compleet verwijderen zelfs voor de allerbeste antivirussoftware onmogelijk is.
Er zullen dan ook altijd sporen achterblijven. Sporen die wel eens blijvende en onoplosbare problemen zouden kunnen veroorzaken in Windows.
Vaak is bij een fikse virusbesmetting de harde schijf formatteren en Windows opnieuw installeren de enige echt doeltreffende oplossing.
Want alleen hiermee wordt echt elk spoor van elke virus en elke malware gewist.
Afdoende pc beveiliging verlangt van u als computergebruiker het nodige. Een aantal zaken zijn voor de hand liggend en een aantal misschien wat minder. Maar wellicht is het u opgevallen dat u als computergebruiker veruit de zwakste schakel bent in het geheel. Goede pc beveiliging begint dan ook bij zelf veiliger en bewuster gaan computeren.

0D130G00GXS58 laptop adapter voor Microsoft Surface pro 4 1749 Docking Station
PA-1121-16 laptop adapter voor Lenovo IdeaPad Y410p Y510p Y500/59371966 120W
ACDP-085E03 laptop adapter voor Sony LCD TV ACDP-085E01 / 085E02 power adapter #A16M LW
MSI BTY-M6D voor MSI GT780R GT663R GT660R
DELL 245RR T0TRM voor Dell XPS 15 9530 Precision M3800
ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

0 评论:

Een reactie posten