RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

maandag 29 oktober 2018

Overstappen op nieuwe smartphone (Android én iOS)

Het is de grote klucht die de euforie van een nieuwe smartphone smoort: het overzetten van je gegevens. Ongeacht of je gaat overstappen op een nieuwe smartphone met Android of iOS en ongeacht wat je hebt. Nu is dat een klusje dat we op de redactie als smartphone-reviewers regelmatig uitvoeren. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je het beste kunt overstappen op je nieuwe toestel.

1 iOS-data back-uppen (Apple iCloud)

Voordat je je oude iPhone vaarwel zegt, is het raadzaam om een back-up van je gegevens te maken. Verbind je telefoon met een wifinetwerk, ga naar de Instellingen, druk op jouw naam en daarna op iCloud. Kies Reservekopie en activeer iCloud-reservekopie. Om een back-up te maken van je data, klik je op Maak nu reservekopie. Je kunt ook via iTunes een back-up maken. Open hiervoor iTunes op je pc, verbind de iPhone aan de pc en klik op Maak reservekopie.

2 Android-data back-uppen (Google Drive)

Een back-up maken van je de data op je Android-smartphone doe je door naar de Instellingen te gaan. Veeg naar beneden, klik op Systeem en druk op Back-up. Zet (indien nodig) een vinkje bij Back-up maken op Google Drive en check of de back-up met het juiste Google-account gaat. Bij de Instellingen kun je via de zoekfunctie ook naar Accountsynchronisatie zoeken om te controleren welke gegevens worden gesynchroniseerd met je Google-account en wanneer dit voor het laatst gebeurd is. Hier kun je de synchronisatie van gegevens ook pauzeren.

3 Van iOS naar iOS

Overstappen van de ene iPhone naar de andere is niet moeilijk en kan op drie manieren. Quick Start, iCloud en iTunes zijn je opties, waarvan die eerste de snelste is. Houd je twee iPhones bij elkaar met bluetooth aan en wacht tot er een animatie verschijnt op je nieuwe toestel. Volg de stappen en selecteer de optie om je data uit je iCloud-back-up te herstellen op de nieuwe telefoon. Bij een ‘ja’ kun je de nieuwe iPhone het beste aan de oplader hangen, zodat hij de foto’s, video’s, muziek en apps direct uit iCloud downloadt.

4 Van Android naar Android

Als je je huidige Android-telefoon inruilt voor een nieuw model, hangt het van de versie van het Android-besturingssysteem af in hoeverre je je gegevens kunt meenemen. Alle moderne versies bieden de optie om je belangrijkste data (onder andere van Google-apps) over te zetten, maar bij de nieuwste versies gaat dat soepeler en kun je nog meer gegevens overhevelen. In alle gevallen dien je in te loggen met het Google-account dat je op je vorige toestel gebruikte. Hebben je oude en je nieuwe telefoon een nfc-chip, dan kun je het overzetten ook in gang zetten door de achterkanten van de apparaten kort tegen elkaar te houden.

5 Van Android naar iOS

De Apple-app Move to iOS helpt je met het overstappen van Android naar iOS. De iPhone mag hiervoor nog niet zijn ingesteld; als dit wel zo is dien je hem eerst te wissen. Hang de iPhone en Android-telefoon aan het stopcontact, verbind ze met hetzelfde wifi-netwerk en installeer de Move to iOS-app op het Android-toestel. Open hem en klik rechtsboven in het scherm op Zoek uw code op. Ga op de iPhone naar Apps en gegevens, klik op Zet gegevens over van Android en vul de code in die verschijnt in op de Android-smartphone. Selecteer de data die je wilt overzetten en wacht tot dat is gebeurd.

6 Van iOS naar Android

Het overstappen van een iPhone naar een Android-smartphone gaat via de Drive-app van Google. Mocht je die nog niet geïnstalleerd hebben op je iPhone, download hem dan. Log in met het Google-account dat je gaat gebruiken op je nieuwe Android-toestel en ga naar Menu / Instellingen / Back-up. Kies welke gegevens je wilt back-uppen. Je kunt ook alles selecteren door op Back-up starten te klikken. Je foto’s en video’s worden geüpload naar Google Foto’s, je agenda naar Google Agenda en je contacten naar Google Contacten. Wanneer de back-up is voltooid, kun je op je Android-telefoon inloggen en worden de hierboven genoemde data automatisch gesynchroniseerd.

Google Foto’s voor plaatjes en filmpjes

Het back-uppen en overzetten van je foto’s, video’s en eventueel andere media zoals screenshots kan op verschillende manieren. Wij (en miljoenen anderen) zijn erg tevreden over Google Foto’s, een gratis app (met webversie) die jouw kiekjes gratis opslaat in de cloud van Google. Foto’s is een zeer gebruiksvriendelijke en betrouwbare dienst met uitstekende synchronisatie en veel andere mogelijkheden. Het back-uppen van je beelden gaat automatisch en snel en omdat de app beschikbaar is voor Android en iOS, hoef je je geen zorgen te maken over kwijtgeraakte vakantiefoto’s.

7 Contactpersonen

Het overzetten van contactpersonen naar je nieuwe telefoon is in de meeste gevallen zo gepiept. Controleer welke contacten-app je gebruikt en kijk of die jouw data synchroniseert, zodat je geen gegevens verliest als je de app op je nieuwe toestel installeert. Als er geen synchronisatie mogelijk is, is het handig om de contacten te kopiëren naar een andere contacten-app die wel synchroniseert. Bijvoorbeeld Google Contacten, dat gratis is en werkt op Android, iOS en andere apparaten via contacts.google.com.

8 E-mail

Gebruik je een Gmail-mailadres en stap je over van Android naar Android of van iOS naar Android? Dan is de Gmail-app al geïnstalleerd en is je mail gesynchroniseerd. In de Gmail-app kun je ook andere maildiensten toevoegen, van Outlook, Hotmail en Live tot Yahoo en de meeste zakelijke mailaccounts. Een iCloud-mailadres toevoegen is ook mogelijk, al dien je vooraf via de Apple-website een speciaal wachtwoord in te stellen. Stap je met hetzelfde mailadres over van iOS naar iOS dan staan je mails direct tot je beschikking. Je kunt op iOS ook Gmail en veel andere mailapps gebruiken.

9 Media (sd-kaart)

Heb je media zoals foto’s en video’s op je smartphone staan die je fysiek wilt overzetten naar je nieuwe toestel? Dan kun je bijvoorbeeld een sd-kaartje gebruiken. Lang niet alle telefoons hebben echter een sd-slot. De iPhone mist ‘m en een aantal Android-toestellen ook. Controleer daarom eerst of jouw huidige én nieuwe smartphone een sd-slot hebben. Zo ja, dan zet je via een bestandsbeheer-app de data die je mee wilt nemen op de sd-kaart. Verwijder het kaartje op een veilige manier en stop hem na het instellen van je nieuwe toestel in het sd-slot. De bestanden zijn nu zichtbaar in de bestandsbeheer-app.

WhatsApp back-uppen en overzetten

Het back-uppen van WhatsApp is een eitje op Android (via Google Drive) en iOS (via iCloud). Het overstappen van Android naar Android en van iOS naar iOS is ook eenvoudig, maar WhatsApp biedt officieel niet op de optie om van het ene naar het andere besturingssysteem te wisselen. Dat is erg vervelend en onpraktisch, want voor veel mensen betekent het dat ze met een lege WhatsApp-app beginnen als ze hun iPhone inruilen voor een Android-telefoon of andersom. Het 29 dollar kostende pc-programma BackupTrans kun je WhatsApp-data meenemen als je naar een ander besturingssysteem gaat, maar ideaal is de situatie dus niet.

10 Media (computer)

Media overzetten van de ene naar de andere smartphone kan ook via een computer. Hang je oude toestel aan de pc, kopieer de betreffende mappen naar een map op je pc en ontkoppel de telefoon. Vaak wil je de mappen DCIM (camerafoto’s- en video’s), Pictures (andere soorten foto’s) en Media (onder andere muziek) meenemen. Verbind nu je nieuwe telefoon met de pc en kopieer de mappen naar het toestel. Dit kan eventueel ook via programma’s als iTunes (voor iPhone met macOS of Windows) en Android File Transfer (voor Android met macOS).

11 WhatsApp (Android)

Heb je een Android-telefoon, dan maak je een complete WhatsApp-back-up door WhatsApp te openen en rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Druk vervolgens op Instellingen / Chats / Chat back-up. Kies Account om het Google-account te selecteren dat je ook op je nieuwe Android-smartphone gaat gebruiken. Maak een voorkeur voor hoe vaak en via welke dataverbinding de back-up gemaakt wordt en druk op Back-up maken. Als de back-up is afgerond, verwijder je WhatsApp van je oude toestel. Op je nieuwe telefoon log je in met hetzelfde Google-account, installeer je Google Drive en WhatsApp en open je die laatste app. Volg de stappen en klik op de knop Herstellen om je back-up terug te zetten.

12 WhatsApp (iOS)

Op je iPhone maak je een handmatige back-up van je WhatsApp-data door de chatapp te openen en op Instellingen te klikken. Kies Chats / Reservekopie / Maak nu reservekopie en selecteer eventueel op welke momenten WhatsApp automatisch een back-up moet maken. Kies hiervoor Autom. reservekopie, waarna de back-up naar je iCloud-account gemaakt wordt. Check of je iCloud Drive ingeschakeld is door naar de iPhone Instellingen / iCloud / iCloud Drive te gaan, waarbij het vinkje op ‘aan’ moet staan. Na je nieuwste back-up verwijder je WhatsApp op de oude iPhone, installeer je de app op je nieuwe iPhone en doorloop je de stappen. Bij Herstel kies je Zet chatgeschiedenis terug.

13 Agenda

Zoals je bij voorgaande tips hebt kunnen lezen, hoef je je geen zorgen te maken over het verdwijnen van je agenda-afspraken. Welk besturingssysteem je gebruikt en gaat gebruiken maakt niet uit: Google en Apple zorgen ervoor dat de gegevens van je agenda-app worden overgezet. Tenzij je een alternatieve agenda-app gebruikt; dan raden we je aan om in de instellingen te controleren of de data gesynchroniseerd wordt. Zo niet, kijk dan of je de gegevens kunt synchroniseren met bijvoorbeeld Google Agenda of dat je ze kunt exporteren. Zo voorkom je een lege agenda op je nieuwe toestel.

14 Muziek

Als je muziek luistert via een streamingdienst als Spotify, Apple Music of Google Play Music, dan is overstappen van smartphone een fluitje van een cent. Download je favoriete streamingapp op je nieuwe telefoon, gebruik dezelfde inloggegevens en al je muziek staat direct paraat. Hierbij maakt het niet uit of je van besturingssysteem wisselt of niet. Het enige wat – ongeacht je nieuwe telefoon – niet wordt overgezet, zijn offline afspeellijsten. Die zul je opnieuw moeten downloaden voor offline gebruik. Zet je muziekbestanden op je Android, zet deze dan in de Music-map zodat je apps je ze makkelijk kunt vinden.

5 Applicaties

Bij het overstappen van Android naar Android kun je ervoor kiezen om geen, alle of geselecteerde apps van je oude toestel automatisch te installeren op je nieuwe toestel. Gebruik je de Move to iOS-app om van Android naar iOS te gaan, dan installeert je iPhone automatisch de Android-apps die ook voor iOS beschikbaar zijn. Denk aan Google-apps, Spotify en Facebook. Als een app niet in de appwinkel staat, kun je een alternatief zoeken. Dit geldt ook voor wie overstapt van iOS naar Android. Stap je over van iOS naar iOS dan worden – indien gewenst – al je apps automatisch geïnstalleerd.

16 Appgegevens

Als je favoriete apps geïnstalleerd zijn op je nieuwe smartphone, is het tijd om te kijken of de appgegevens ook zijn overgezet. Dit is bij Android niet uniform: van Google-apps wordt de data gesynchroniseerd, maar bij apps van derden is dat niet standaard. Appontwikkelaars moeten deze optie zelf inbouwen en dat gebeurt lang niet altijd, zeker niet bij kleinere, gratis apps. Bij een overstap van iOS naar iOS gebeurt dit vaker en worden ook wachtwoorden en keuzes bij instellingen overgeheveld. Ga je van Android naar iOS of andersom, dan worden over het algemeen alleen data van cloud-apps van bijvoorbeeld Google meegenomen.

Overstappen vanaf Windows Phone

Heb je een Windows Phone en stap je over naar Android? Download op dat toestel dan de Outlook-app, log in met de gegevens van je Windows Phone-toestel en selecteer op het Android-apparaat welke gegevens je wilt synchroniseren. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Mail / Contacten / Agenda en klik je op Voeg account toe. Kies voor Microsoft Exchange en log in met de gegevens van je Windows Phone-telefoon. Nu kun je aangeven of je je contactpersonen, notities, agenda-afspraken en e-mails wilt overzetten. Let op: vanaf Windows Phone kun je geen apps, afbeeldingen en video’s synchroniseren. Apps download je in de Play Store en App Store, media zet je het beste over via de pc of een clouddienst als Google Drive.

De oude smartphone

Die nieuwe telefoon is ingesteld en klaar voor gebruik, maar vergeet je je oude toestel niet? Controleer nog even of je de simkaart en eventueel de sd-kaart eruit hebt gehaald. En wat ga je nu met de smartphone doen? Belandt hij in de la of gaat hij naar iemand anders? In dat geval is het handig om de telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hang hem aan de oplader, check nog even goed of je echt alles hebt overgezet en schakel in de instellingen van je iPhone iMessage uit. Ga vervolgens naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen en bevestig de reset. Op Android ga je naar Instellingen / Gebruikers en accounts, waarna je je Google-account aanklikt. Druk op Verwijderen en bevestig de actie. Omdat fabrikanten Android naar eigen smaak aanpassen, kun je het beste de zoekfunctie in de instellingen gebruiken om de resetfunctie aan te klikken, waarna je de stappen volgt om het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V

0 评论:

Een reactie posten