RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

donderdag 1 november 2018

Checklist: Zo kies je een NAS

Met een nas voeg je in feite een omvangrijk opslagstation aan je thuisnetwerk toe waarop je alle documenten en mediabestanden veilig kwijt kunt. Omdat het apparaat draait op een besturingssysteem zijn er daarnaast nog allerlei andere functies mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan camerabewaking, films downloaden en data delen. Wil je zelf een nas kopen? Neem dan de kooptips in dit artikel grondig door.

Tip 01: Waarom een nas?

Een nas (networked attached storage) laat zich het beste omschrijven als een harde schijf voor je thuisnetwerk. Via een netwerkkabel sluit je dit apparaat dan ook aan op een router of switch. Je kunt er (media)bestanden op kwijt en die vanaf pc’s, laptops, smartphones, tablets, mediaspelers, gameconsoles en smart-tv’s opvragen. De meeste nas’en hebben een functie om gegevens extra veilig op te slaan, zodat je de kans op dataverlies tot een minimum beperkt. Veel consumenten kiezen voor zo’n product om hun dierbare foto’s en video’s zorgvuldig te bewaren. Ook mediafanaten doen graag een beroep op dit netwerkapparaat. Er is tenslotte veel opslagcapaciteit beschikbaar en het is handig om ruimtevretende films, series en muziek op een centrale netwerklocatie onder te brengen. Je creëert in feite je eigen cloud waarmee je allerlei gegevens met verschillende (mobiele) apparaten kunt delen. In tegenstelling tot reguliere computers is het energieverbruik zeer laag. Een nas laat je dan ook met een gerust hart 24 uur ingeschakeld, zodat de bestanden altijd en overal paraat staan. Zelfs buiten je thuisnetwerk heb je toegang tot persoonlijke data, bijvoorbeeld vanaf een werk- of vakantieadres. De bediening van een nas regel je door het netwerkadres op te geven in een browser, bijvoorbeeld met een laptop, pc of tablet.

Tip 02: Aantal schijven

In iedere nas passen één of meerdere harde schijven. Verstandig is om een exemplaar te kiezen met ruimte voor minimaal twee opslagstations. Belangrijke data sla je dan min of meer dubbel op, zodat je de gegevens bij een defecte schijf niet kwijtraakt. Zo’n beveiligde opslagmethode heet een raid-opstelling (redundant array of independent disks). Overigens kost deze manier van opslaan wel meer opslagruimte (zie kader). Houd er verder rekening mee dat gerenommeerde nas-fabrikanten als Synology, Netgear en QNAP hun producten zonder ingebouwde schijven verkopen. Die dien je dus zelf aan te schaffen. Controleer dan ook goed in de specificaties welke interne schijven de nas accepteert. Meestal is er ondersteuning voor 2,5inch- en 3,5inch-modellen. Werp voor de zekerheid altijd even een blik op de online compatibiliteitslijst met ondersteunde harddisks van de betreffende fabrikant. De montage is doorgaans eenvoudig, want meestal hoef je de opslagdrager alleen maar in een gleuf te klikken. Bij bepaalde modellen schroef je de schijven vast in een houder. Sommige (web)winkels voegen tegen een meerprijs zelf geschikte opslagdragers toe, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Daarnaast bestaan er ook fabrikanten die standaard een eigen schijf meeleveren, zoals Western Digital, Buffalo en Apple. Bedenk goed dat je de schijf van een kant-en-klaar product niet altijd kunt verwisselen.

Raid-configuraties

Er bestaan meerdere raid-opstellingen, waarvan raid1 waarschijnlijk de meest voorkomende is. Hiervoor zijn tenslotte slechts twee opslagdragers vereist. Raid1 kopieert de inhoud van schijf 1 letterlijk naar schijf 2, zodat je bij een defecte schijf geen data verliest. Gebruik je twee exemplaren van 2 TB, dan blijft er dus een netto schijfruimte van 2 TB over (50% capaciteitsverlies). Als je een nas met meer dan twee schijven bezit, kun je als alternatief ook een raid5-opstelling overwegen. Hierbij verdeelt je nas hersteldata efficiënt over meerdere opslagstations, waardoor er vergeleken met raid1 naar verhouding meer netto opslagcapaciteit overblijft (33% capaciteitsverlies bij drie schijven). Gaat er bij raid5 één schijf stuk, dan is er geen sprake van dataverlies.

Tip 03: Usb-poorten

De meeste nas’en hebben meerdere usb-poorten aan boord, zodat je de opslagcapaciteit desgewenst eenvoudig uitbreidt en back-ups wegschrijft. Soms beschikt de nas zelfs over een fysieke knop om rechtstreeks een kopie op het usb-apparaat te bewaren. Verder gebruik je een usb-poort eventueel om een printer met je thuisnetwerk te delen. Producten voor thuisgebruikers hebben aan de voorzijde veelal een gemakkelijk bereikbare usb-poort, terwijl er aan de achterzijde ook nog één of meerdere aansluitingen zijn gehuisvest. Zodra je een usb-stick of externe schijf aansluit, herkent het besturingssysteem van je nas direct de externe opslagdrager. Zo verschijnt binnen het besturingssysteem DiskStation Manager van een Synology-apparaat automatisch een usbshare-map met de inhoud van het usb-opslagstation. Fijn is dat de meeste nas’en bestandssystemen van Windows, macOS en Linux moeiteloos herkennen, zodat je de externe schijf of usb-stick niet eerst hoeft te formatteren. Wens je een vliegensvlugge overdrachtssnelheid, let dan goed op de usb-standaard. Een nas met usb3.0-poorten pompt de bestanden bijvoorbeeld sneller over dan een exemplaar met ‘gedateerde’ usb2.0-aansluitingen. Soms is er ook een eSata-poort om een harde schijf te verbinden.

Tip 04: Hdmi-uitgang

Wie voor mediadoeleinden een nas wil aanschaffen, doet er goed aan om een exemplaar met hdmi-uitgang te overwegen. Hiermee sluit je het apparaat rechtstreeks op een televisie aan. Via een media-applicatie als Kodi of Plex speel je video’s, foto’s en muziek rechtstreeks af zonder dat er een extra mediaspeler aan te pas komt. De meeste fabrikanten van zo’n ‘media-nas’ leveren een afstandsbediening mee, zodat je vanuit je luie stoel door de filmcollectie navigeert. Overigens kun je vaak ook een mobiele app als veredelde afstandsbediening gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de meeste nas’en interne componenten via een ingebouwde ventilator koelhouden. Die produceert geluid en wellicht is dat tijdens rustige passages van een spannende film nogal storend. Sommige producten maken om die reden gebruik van passieve koeling zonder ventilator. Verder zijn er ook nas’en in de vorm van een platte mediaspeler verkrijgbaar, zodat ze moeiteloos in een televisiemeubel passen. De QNAP HS-251+ is daarvan een goed voorbeeld.

Tip 05: Systeemprestaties

Hoewel een nas aanmerkelijk minder systeemprestaties verlangt dan een pc of laptop is een beetje rekenkracht geen overbodige luxe. De gebruikersinterface reageert dan net even sneller en apps hebben minder wachttijd nodig. Zeker wanneer meerdere gebruikers tegelijkertijd een beroep doen op een nas, schaf je het beste een exemplaar aan met een krachtige cpu en voldoende werkgeheugen. Dat komt ook nog eens de lees- en schrijfsnelheid van dataverweking ten goede, al is die ook van andere factoren afhankelijk. Een processor met twee rekenkernen in combinatie met 1 GB ram voldoet voor de meeste mensen prima. Producten met lagere waarden zijn weliswaar voordelig in aanschaf, maar de kans op een traag gebruikersmenu is na verloop van tijd reëel. Bij intensief gebruik door meerdere gebruikers kun je een exemplaar met een quadcore-processor en 2, 4 of zelfs 8 GB ram overwegen. Je betaalt daar logischerwijs wel meer geld voor.

Tip 06: Netwerkaansluiting

Vanzelfsprekend beschikt iedere nas over een ethernetpoort, zodat je het apparaat rechtstreeks op een switch of router kunt aansluiten. Recente producten hebben veelal gigabit-ethernet, waardoor er snel datatransport mogelijk is. Voorwaarde is wel dat je volledige thuisnetwerk hierop is ingericht. Verder zijn er nog altijd veel (web)winkels die nas’en met een 100Mbit-netwerkpoort aanbieden. Die ondersteunen een lagere overdrachtssnelheid, al is die voor de meeste mensen nog altijd ruim voldoende. Veel duurdere modellen bevatten zelfs twee ethernetpoorten, waardoor er bij correct gebruik een hogere overdrachtssnelheid haalbaar is (link aggregation). Met name in drukke bedrijfsomgevingen is dat een interessante optie, maar voor thuisgebruik heb je aan één netwerkaansluiting genoeg. Vanwege het storingsgevoelige karakter van een wifi-verbinding geniet een bekabelde netwerkverbinding altijd de voorkeur. Er zijn dan ook nauwelijks producten met een draadloze netwerkadapter verkrijgbaar, al bestaan er enkele uitzonderingen.

Tip 07: Besturingssysteem

Ieder nas-merk heeft zijn eigen besturingssysteem. Dat is eigenlijk altijd een variant van Linux, die je via een webinterface kunt bereiken. Handig, want voor de bediening van het netwerkstation ben je dus niet afhankelijk van Windows of macOS. Open simpelweg op een willekeurig apparaat een browser en typ het netwerkadres van de nas. Via de gebruikersnaam en het wachtwoord log je vervolgens in. Hier geef je onder meer aan welke raid-configuratie je wenst en welke gezinsleden er toegang tot het apparaat hebben. Afhankelijk van het besturingssysteem staan er allerlei apps voor je klaar. Denk bijvoorbeeld aan een mediaserver om films aan smart-tv’s beschikbaar te stellen en surveillancesoftware om beelden van bewakingscamera’s op te slaan. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Je probeert vrijblijvend een live-demo uit, zodat je verschillende besturingssystemen kunt uitproberen. Voor Synology DiskStation Manager surf je hiernaartoe, terwijl QNAP QTS bereikbaar is hier. Klik respectievelijk op Probeer het nu gratis en Try it Now om de gebruikersomgeving te openen. Ook merken als Netgear en Thecus bieden een live-demo aan.

Alternatieve apps

Bekende nas-fabrikanten als Synology en QNAP bieden eigen apps aan waarmee je het apparaat eenvoudig uitbreidt. Daarnaast bestaan er ook applicaties die externe ontwikkelaars beschikbaar stellen. Zo gebruik je het downloadprogramma SABnzbd bijvoorbeeld probleemloos vanaf een geschikte nas. Houd er wel rekening mee dat je deze uitbreidingen handmatig moet downloaden. Alternatieve toepassingen zijn niet getest en brengen daarom een zeker risico met zich mee. Voor Synology-apparaten is SynoCommunity een interessante pakketbron.

Tip 08: Mobiele functies

Misschien wens je ook op je smartphone en tablet toegang tot je bestanden. Nagenoeg alle nas-fabrikanten bieden één of meerdere apps aan, zodat je altijd en overal bij je data kunt komen. Zo installeer je voor een Synology-machine bijvoorbeeld DS Cloud. Hiermee bepaal je zelf welke mappen van de nas je met een smartphone of tablet wilt synchroniseren, zodat je ook offline toegang tot de bestanden hebt. Je kunt als alternatief ook DS File uitproberen, waarmee je via internet de gewenste bestanden bereikt. Synology biedt verder nog aparte apps aan om onder andere muziek te streamen, camerabeelden te monitoren, foto’s te ordenen en video’s af te spelen. Concurrent QNAP heeft vergelijkbare mobiele apps in beheer. Synology en QNAP spannen overigens wel de kroon, want merken als Western Digital, Buffalo en Netgear bieden aanmerkelijk minder mobiele applicaties aan. Vooral als bezitter van een iPhone, iPad of Android-toestel is er zeer veel mogelijk. Zoek in de App Store of Play Store op de merknaam van je nas om geschikte toepassingen te vinden. Na de installatie typ je de netwerknaam en inloggegevens om toegang te krijgen.

Tip 09: Aan/uit-schakelaar

Het klinkt als iets vanzelfsprekends, maar lang niet iedere nas heeft een fysieke aan/uit-schakelaar. Wil je het apparaat tijdelijk aan- of uitzetten, dan regel je dat binnen de webinterface. Hiervoor moet je dus wél eerst met een apparaat op de nas inloggen. Veruit de meeste Synology- en QNAP-producten hebben aan de voorzijde een aan/uit-knop, zodat je de nas rechtstreeks in- of uitschakelt. Eerst op de webinterface inloggen is in dat geval niet nodig. Na het opstartproces zie je aan de hand van de indicatielampjes of alle schijven en de ethernetverbinding gereed zijn voor gebruik.

Kooptips

Wie zich verdiept in een nieuwe nas komt ongetwijfeld bekende namen als Synology, QNAP en Western Digital tegen. We stellen van de genoemde fabrikanten drie interessante producten aan je voor.

Synology DS218+

Prijs: € 328,90 (excl. schijven)
Dit instapmodel van Synology biedt ruimte aan twee 2,5inch- of 3,5inch-schijven, zodat je data via een raid-configuratie gespiegeld kunt opslaan. Via drie usb3.0-poorten sluit je optioneel usb-sticks of externe schijven aan voor nog meer opslagcapaciteit. Onder de motorkap is een Intel Celeron-processor samen met 2 GB ram verantwoordelijk voor de rekenprestaties. Het werkgeheugen breid je eventueel uit naar 6 GB. Synology schotelt zijn gebruikers met DiskStation Manager een zeer laagdrempelig besturingssysteem voor met toegang tot het zogeheten Package Center. Hiermee installeer je handige apps als Media Server en Surveillance Station.

QNAP TS-251+

Prijs: € 335,- (excl. schijven)
De QNAP TS-251+ is al enige tijd verkrijgbaar, maar nog altijd bieden veel (web)winkels dit interessante product aan. Er passen twee 2,5inch- en 3,5inch-schijven in de behuizing. Een Intel Celeron-processor is verantwoordelijk voor de rekenkracht. Het standaardmodel heeft 2 GB ram aan boord, maar tegen een meerprijs kun je kiezen voor 8 GB werkgeheugen. Verder staan er twee usb2.0- en evenzoveel usb3.0-poorten paraat voor het aansluiten van externe opslagdragers. Opvallend is dat de Taiwanese fabrikant een afstandsbediening meelevert. Dat is niet zonder reden, want via een hdmi-uitgang verbind je deze nas rechtstreeks met een televisie. Zo speel je dus direct foto’s, video’s en muziek af.

WD My Cloud Home (Duo)

Prijs: vanaf € 149,-
Geen zin om zelf passende schijven voor je nas te zoeken? Western Digital verzorgt kant-en-klare producten die meteen gereed zijn voor gebruik. Onder de noemer My Cloud Home (Duo) kies je een nas met de gewenste opslagcapaciteit. Je hebt keuze tussen minimaal 2 TB en maximaal 20 TB opslag. Ga je voor een model met 4 TB opslagcapaciteit of hoger, dan kun je ook een exemplaar met twee interne 3,5inch-schijven overwegen. Voordeel hiervan is dat je de bestanden dubbel opslaat, zodat er minder kans is op dataverlies. In het geval van twee schijven is de behuizing wel iets forser. Voor de rekentaken zijn een quadcore-processor en 1 GB ram verantwoordelijk. Naast gigabit-ethernet heeft de My Cloud Home (Duo) ook nog een usb3.0-poort aan boord. De Duo-versie bevat twee usb-aansluitingen.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

woensdag 31 oktober 2018

Bespaar tijd in Google Docs met dit nieuwe trucje

Google Drive-apps als Google Docs en Google Slides zijn handige en gratis online alternatieven op betaalde office-programma's als Word en PowerPoint. Nu is er een nieuw trucje door Google bedacht waarmee je net even wat efficiënter nieuwe online documenten kunt aanmaken.
Stel, je wilt een nieuwe Google Doc-document aanmaken. Normaal gesproken surf je dan eerst naar de site van Google Drive, klik je op Nieuw en dan Google Documenten. Dit kan voortaan veel sneller. Typ simpelweg 'doc.new' in de adresbalk (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter. Je zit nu gelijk in een nieuw, leeg document.

Domeinnaam

Google is namelijk de eigenaar van de domeinnaam .new en zet dat nu in voor dit handigheidje. Het geldt ook voor de volgende apps van Google:
  • sheet.new - Maak een nieuwe Spreadsheet (Excel-tegenhanger) aan
  • slide.new - Maak een nieuwe Presentatie aan
  • form.new - Maak een nieuw Formulier aan
  • site.new - Maak een nieuwe Google Site aan
De volgende stap is om deze sites op te slaan in je favorieten/bladwijzers. Je maakt vanaf dan een nieuw document aan in één klik.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

Stapels (stacks) in macOS Mojave

MacOS Mojave kent diverse nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om je bureablad er net weer wat georganiseerder uit te laten zien. Stapels (ofwel Stacks) in goed Engels groepeert soorten documenten.
Eigenlijk moet je je bureaublad op een computer alleen gebruiken voor het plaatsen van de hoogstnoodzakelijke snelkoppelingen en bestanden. Hou het voor de rest zo schoon mogelijk. Dat houdt de zaak niet alleen overzichtelijk, maar zorgt ook voor onnodig trage opbouw van het geheel. Wel kan je natuurlijk tijdelijk bestanden op het bureaublad bewaren, daarmee wordt het een soort prikbord voor je lopende project waar je aan werkt. Zodra je klaar bent met de klus gooi je alle dan niet meer nodige bestanden in de prullenbak, of je hevelt ze over naar een speciaal daarvoor aangemaakte projectmap elders op de harde schijf of een NAS. Als je jezelf die werkwijze aanleert heb je niet alleen altijd een schoon bureaublad, maar is de kans ook een heel stuk kleiner dat je bestanden kwijt raakt of niet meer terug kunt vinden. Toch zullen notoire bureraubladvervuilers nooit helemaal zijn uit te roeien. Voor hen heeft Apple in macOS Mojave toch iets bedacht om wat meer orde in de chaos te creëren: Stapels ofwel Stacks. Hierbij worden soortgelijke documenten zoals bijvoorbeeld afbeeldingen samengevoegd tot een pictogram dat eruit ziet als een stapeltje. Om deze feature te activeren klik je eerst op een leeg stukje bureaublad. Klik vervolgens in het Finder menu in de menubalk onder Weergave op Gebruik stapels.

Gebruik

Schrik niet: mogelijk verandert de rangschikking van pictogrammen op je bureaublad drastisch. Logisch, want bij elkaar behorende bestanden zijn op één hoop geveegd. Ze zijn makkelijk toegankelijk door simpelweg op het pictogram van zo'n stapel te klikken. Zodra je dat doet vouwt het snel open en zijn alle afzonderlijke bestanden weer zichtbaar. Je kunt ze dan gebruiken zoals je gewend bent. De bestanden weer terugstapelen doe je door nogmaals op het verzamelpictogram te klikken. Wat ons betreft is het een truc waar je wel van moet houden. Zeker als je gewend bent dat bepaalde bestanden of snelkoppelingen op een bepaalde plek staan, moet je je even helemaal opnieuw oriënteren. Ook verspringt alles weer zodra je een stapel 'opent'. Het is dus echt een optie die voor de een een zegen en voor de ander een vloek zal zijn. Het is daarom waarschijnlijk ook niet voor niets dat Apple de mogelijkheid tot stapelen in Mojave niet standaard heeft ingeschakeld. Proberen kan echter geen kwaad, als het je niet bevalt klik je nogmaals op een leeg stukje bureaublad. En dan in de Finder-menubalk onder Weergave wederom op Gebruik stapels, waarna alles weer bij het oude is.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

Nieuwe Apple MacBook Air onthuld

Apple heeft na jaren een vernieuwde Apple MacBook Air aangekondigd. De laptop is net als zijn voorgangers compact en licht, en heeft nu ook een beter beeldscherm en krachtigere hardware. Er komt ook een nieuwe versie van de Mac Mini.

MacBook Air

De nieuwe Macbook Air is 15,6 mm dik, weegt 1247 gram en beschikt over een 13,3 inch lcd-scherm. De resolutie wordt door Apple Retina Display genoemd en telt 2880 bij 1800 pixels. Boven het display is een Face Time HD-webcam geplaatst. Rond het scherm zijn glazen, zwarte randen geplaatst. De oude MacBook Air heeft zilveren aluminium schermranden. Het toetsenbord van de nieuwe MacBook Air is identiek aan die van de MacBook (Pro).
De nieuwe laptop ondersteunt Touch ID (vingerafdrukscanner in het toetsenbord) en heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt-ondersteuning. De poorten kunnen een 5K-scherm aansturen. Volgens Apple kunnen de stereo luidsprekers van de MacBook Air 25 procent luider dan in het vorige model, en is de bass ook verbeterd.
Onder de motorkap is een achtste generatie Intel Core i5 dual-core-processor geplaatst met maximaal 16GB werkgeheugen. De ssd is maximaal 1,5TB groot. De accu gaat volgens Apple 13 uur mee bij het kijken van iTunes-video.
Het apparaat verschijnt in meerdere kleuren: grijs, zilver en goud. De goedkoopste versie (8GB/128GB) kost 1349 euro. Het model met meer opslaggeheugen (8GB/256GB) gaat 1599 euro kosten. De laptop is te bestellen via de Apple-website en wordt op 7 november uitgeleverd. Dan komt hij ook bij andere (web)winkels uit.

Mac Mini krijgt ook een upgrade

De Mac Mini, een vierkante computer zonder scherm, wordt ook vernieuwd. Apple kondigt aan dat het apparaat beschikbaar komt met een achtste generatie Intel Core-processor met 6 of 8 kernen. Het werkgeheugen is maximaal 64GB groot. Je kan een ssd van maximaal 2TB kiezen. De Mac Mini heeft een gigabit-ethernet-poort, 4x Thunderbolt 3 via usb-c, hdmi en twee usb-a-aansluitingen. Een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort is eveneens aanwezig. De computer verschijnt onder andere in de space gray-kleur.
De goedkoopste Mac Mini-uitvoering heeft een i3-processor, 8GB werkgeheugen en een 128GB ssd. Deze versie gaat 899 euro kosten, terwijl een model met een i5-processor en 8GB/256GB geheugen 1249 euro moet opbrengen. De computer komt op 7 november uit en is al voor te bestellen via de Apple-website.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

Apple kondigt nieuwe iPad Pro aan met usb-c en Face ID

Op een eigen evenement in New York heeft Apple dinsdag de nieuwste Apple iPad Pro gepresenteerd. De tablet heeft een ontwerp dat lijkt op de iPhone; smalle schermranden, geen thuisknop en een Face ID-gezichtsscanner boven het display. Ook nieuw is de usb-c-aansluiting, die de Lightning-poort vervangt.
Met deze ontwerpkeuzes stapt Apple af van het traditionele iPad-ontwerp. De nieuwe iPad Pro is dankzij de gekrompen schermranden even groot als zijn voorganger (10,1 inch), maar heeft een groter scherm van 11 inch. Bij het 12,9 inch model heeft Apple er wel voor gekozen om de schermgrootte gelijk te houden en de fysieke afmetingen te verkleinen.
Beide iPad Pro's hebben een lcd-scherm met een resolutie van 2388 bij 1668 pixels. De iPad is gemaakt van metaal en ondersteunt daarom geen draadloos opladen – een functie die Apple vorig jaar introduceerde op de glazen iPhone.

Face ID zonder notch

Door de smallere schermranden is er op de nieuwste iPad Pro geen ruimte meer voor een thuisknop met vingerafdrukscanner. Die is geschrapt: je bedient de tablet met gebaren en beveiligt hem met een 3D-scan van je gezicht. Deze Face ID-techniek zit ook in de scherminkeping (notch) op nieuwere iPhone’s, maar op de iPad zijn de benodigde gezichtsherkenningsensoren in de schermranden geplaatst. De tablet heeft daarom geen notch. Face ID werkt op de iPad Pro in horizontale en verticale modus (de iPhone-sensoren doen het alleen in verticale modus).

Geen Lightning-poort

De bekende Lightning-poort, om de accu op te laden, is eveneens afwezig. In navolging van de MacBook geeft Apple ook zijn iPad Pro een usb-c-aansluiting, die voor meer doeleinden gebruikt kan worden dan opladen en datadoorgifte. Volgens Apple gaat de accu van de iPad Pro 10 uur mee. Opladen gaat snel met de 18W-oplader.
Net als de iPhone 7 en nieuwer heeft de iPad Pro geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort. In de doos zit ook geen adapter, zo blijkt uit de iPad-productpagina op de Apple-website. Wie bedraad muziek wil luisteren op de iPad Pro, moet vermoedelijk usb-c-oordopjes gebruiken. Apple verkoopt die echter (nog) niet.

iOS 12.1

In de nieuwe iPad Pro zit een A12X-processor, een opgevoerde versie van de A12-chip die de nieuwste iPhone’s aandrijft. De tablet kan opnieuw met de drukgevoelige Apple Pencil-styluspen overweg (er komt ook een nieuwe Pencil-versie) en heeft verbeterde camera’s voor- en achterop (12 megapixel). Ook bluetooth 5.0 is aanwezig. De iPad Pro verschijnt als wifi-only-versie maar ook als 4G-uitvoering met ondersteuning voor eSim.
Uit de doos draait de iPad Pro op iOS 12.1, dat vanavond ook voor andere iOS-apparaten beschikbaar komt.

Prijs en beschikbaarheid

De iPad Pro (wifi-only) met 64GB opslaggeheugen en 11 inch scherm kost 899 euro. De 12,9 inch versie gaat 1119 euro kosten. Modellen met meer opslaggeheugen (256GB, 512GB of 1TB) en optioneel 4G-ondersteuning worden duurder. De iPad Pro is vanaf 7 november te koop.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

iOS 12.1 is nu te downloaden

Apple heeft iOS 12.1 officieel uitgebracht voor ondersteunde iOS-apparaten. De software-update is nu te downloaden en voegt naast bugfixes ook nieuwe functies toe.
Zo introduceert Apple meer dan zeventig nieuwe emoij in iOS, van een zoutvaatje en bagel tot krop sla en cupcake. Ook is het nu mogelijk om met met maximaal 32 mensen te videobellen via FaceTime. Deze functie zou al in iOS 12 verschijnen, maar was volgens Apple nog niet helemaal af en werd daarom uitgesteld.
De software-update brengt ook dual-sim-ondersteuning voor de iPhone XR, XS en XS Max via het digitale eSim en een fysieke nano-simkaart. Een andere vernieuwing voor de iPhone is dat je nu vooraf het scherpte/diepte-effect kan instellen via de Portetcamera. Voorheen kon dat alleen achteraf.

Speciale iOS 12.1-functies voor de iPad Pro

Op een eigen evenement presenteerde Apple dinsdag de nieuwe iPad Pro. De tablet heeft geen fysieke thuisknop meer, is voorzien van smallere schermranden en Face ID-gezichtsherkenning. iOS 12.1 maakt de software geschikt voor deze nieuwe iPad, onder andere door apps te optimaliseren voor het grotere display. Face ID wordt ook aangepast zodat de sensoren zowel horizontaal als verticaal werken. Dat is nodig omdat Face ID op de iPhone alleen werkt in de verticale modus.

iOS 12.1 downloaden

Je kan iOS 12.1 vanaf dinsdag 30 oktober downloaden. De update verschijnt in het instellingenscherm op je iPhone, iPad of achtste generatie iPod Touch. Alle apparaten die geschikt zijn voor iOS 12, kunnen iOS 12.1 installeren. Vermoedelijk brengt Apple de software-update gefaseerd uit, waardoor het mogelijk is dat je de update niet direct kan installeren. Heb dan nog even geduld en probeer het later nog eens.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

iPhone XR - Tussen wal en schip

De Apple iPhone XR is een iets minder dure smartphone dan de iPhone XR, die in september verscheen. Is deze iPhone daarom ook een slimmere keuze?
In september van 2017 kondigde Apple de iPhone X en de iPhone 8 (en 8 Plus) aan. Eerstgenoemde was natuurlijk de nieuwe iPhone-serie die het tienjarig jubileum van de iPhone markeerde. Een jaar later kondigde Apple de opvolger van de iPhone X aan, genaamd de iPhone XS en iPhone XS Max. Maar geen iPhone 8s, geen iPhone 9s en ook geen betaalbare iPhone SE2 (waar meermaals geruchten over opdoken).

Bestaansrecht

Om eerlijk te zijn, vraag ik me af voor wie de iPhone XR bedoeld is. Het toestel is vreselijk duur: vanaf 869 euro. Voor dat geld krijg je geen dubbele camera en geen oledscherm. Sterker nog het schermpaneel heeft niet eens een full-HD resolutie, wat toch al jaren wel de gangbare standaard is. Vooral voor grote schermen, waarmee ook de iPhone XR mee uitgerust is: 6,1 inch (15,5 cm) in doorsnee.
Natuurlijk begrijpt Apple zelf ook wel dat de iPhone X de verkoop van de XR kan kannibaliseren. Maar andere webshops verkopen deze smartphone nog altijd, voor een paar tientjes meer dan de iPhone XR. Voor dat geld krijg je een oledscherm met hoge resolutie én een geavanceerde dualcam.
Daarnaast heb je ook nog de iPhone 8 Plus, die Apple zelf ook nog aanbiedt voor 799 euro. Deze smartphone heeft ook een groot scherm met full-HD resolutie en een dualcam. Alleen gebruik je een vingerafdrukscanner voor de ontgrendeling, in plaats van Face ID en de camera en chipset is merkbaar wat ouder.
Het iOS-ecosysteem van Apple is een soort Hotel California, dus veel iPhone-gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe smartphone, willen ook echt een nieuwe iPhone en hebben geen interesse in betaalbaardere Android-smartphones. Wanneer (begrijpelijkerwijs) de iPhone XS buitenspel staat vanwege zijn absurde prijs vanaf 1159 euro, maar je toch een nieuwe iPhone zoekt, zou ik om eerlijk te zijn eerder voor de iPhone X of iPhone 8 Plus kiezen. Door zijn te hoge prijs valt de iPhone XR een beetje weg ten opzichte van Apple’s eigen concurrenten, terwijl deze iPhone niet eens zo heel verkeerd is.

Bouwkwaliteit

De iPhone XR heeft ongeveer hetzelfde uiterlijk als de iPhone X en iPhone XS. Het grote 6,1 scherm noemde ik zojuist al, de grootte hiervan wordt ietsje kleiner gehouden door de alternatieve schermverhouding van 19,5 bij 9 en de scherminkeping bovenin het scherm, waarin de camera, luidspreker en overige sensoren zitten verwerkt. De dikkere schermranden zijn echter wel wat minder flatteus.
De ronde randen rondom de smartphone zijn van aluminium gemaakt. De achterzijde is van glas, om draadloos opladen mogelijk te maken. Omdat de iPhone XR in meerdere kleuren verkrijgbaar is (rood, goud, wit, roze, zwart en blauw) zijn vette vingerafdrukken op de achterzijde niet heel erg opvallend. Toch is het aan te bevelen om de iPhone XR te beschermen met een hoesje, want glas blijft immers breekbaar en reparaties van je dure iPhone zijn een van de beruchte Apple-melkkoeien. Desondanks voelt het toestel solide aan en is de smartphone waterdicht.

Scherm

Wanneer je upgradet van een oude iPhone naar de iPhone XR, dan zal de schermkwaliteit een mooi stapje vooruit zijn. Vooral de kleurweergave is erg mooi en de helderheid is ook zeer goed. Het is indrukwekkend hoe Apple dit LCD-paneel heeft afgesteld. Punt is alleen dat in deze prijsklasse een (am)oledscherm mag verwachten. Dit type schermpanelen zijn toch een stuk indrukwekkender qua beeldweergave. Bovendien had de resolutie wel wat hoger gemoeten. In prijsklasses boven de 500 euro zijn oled- en amoledschermen met minimaal full-HD resolutie wel de norm. Het verschil is te zien met de iPhone X, die niet veel duurder is... Zolang deze nog op voorraad is natuurlijk.

Camera

Ander verschil is natuurlijk de camera. De iPhone XR heeft geen dualcam. Dat is niet zo’n enorm probleem, omdat de enkele camera ontzettend goed is. Maar toch, het is wat gek. De dubbele (of zelfs driedubbele camera’s) van smartphones in hoge prijsklasses bieden geavanceerde opties, als groothoeklenzen en telelenzen, zodat je zonder kwaliteitsverlies kunt inzoomen. Ook werken AR-functies in iOS 12 beter, omdat meerdere lenzen diepte beter in kunnen schatten. Opvallend is wel dat de portretmodus, die ook gebruik kan maken van een dubbele camera, wel erg goed werkt bij deze iPhone XR.
Deze geavanceerde zoom-opties van meerdere camera’s, die mis je wel. Maar vergis je niet, de camera kan ontzettend goede foto’s. Zoals je van iPhones gewend bent, zijn de foto’s ontzettend natuurgetrouw en gedetailleerd. Ook bij verminderd licht. Als het echter donker is, tsja, dan moet hij zijn meerdere erkennen in de smartphonecamera’s van Samsung en Huawei.
Ik noemde net al de portretmodus, die is wel de moeite waard om eens uit te proberen. Net als bij de andere iPhones trouwens. De mooiste resultaten maak je met de camera aan de achterzijde, maar ook de selfiecam kan dit prima: terwijl dit natuurlijk ook geen dualcam is. Desondanks kunnen achtergronden prima ingeschat worden en alleen een paar plukjes haar werden met de achtergrond mee vervaagd.

Specs

De specificaties zijn grotendeels gelijk met de iPhone XS, en dat is fijn. De A12 processor van Apple is bijzonder krachtig en laat in de benchmarks uitstekende scores zien. iOS hikt geen enkele keer en pas wanneer de zwaarste AR-toepassingen gedraaid worden, begin je de laadschermen en hogere temperaturen te merken. Over de performance met de chipset en iOS 12 valt er niks te klagen.
Naast de prestaties is ook de accuduur goed. Sterker nog, deze is beter dan de nog duurdere iPhone XS. Dat is mede te verklaren aan het scherm, een lcd-scherm met lagere resolutie heeft immer minder energie nodig. Maar ook is de accucapaciteit een slagje groter dan de iPhone XS. Dat is opvallend. Hierdoor zit je niet te zweten als je je lader niet bij je hebt, en dat is voor een iPhone vrij bijzonder. De accuduur komt aardig in de buurt van Android-concurrenten: iets meer dan een dag. Afhankelijk van hoe vaak (en hoe) je je iPhone gebruikt natuurlijk. Het is wel jammer er geen snellader voor de iPhone XR is, hiermee loopt Apple een paar flinke stappen achter op de concurrentie.
Opvallend is dat ook de iPhone XR over een e-sim beschikt. Een soort ingebouwde simkaart, die momenteel nog niet door Nederlandse providers ondersteund wordt. Naast e-sim is er echter een gewoon nano-simkaartslot aanwezig.

Conclusie

De iPhone XR is een prima iPhone, maar zoals je gewend bent van Apple is de smartphone veel te duur. In het geval van de iPhone XR is dat problematisch, want vooral de iPhone X is een veel logischere aankoop. Ook biedt de iPhone 8 Plus voor minder geld een highres-scherm en meer cameramogelijkheden door zijn twee lenzen. Ook Android-alternatieven bieden betere schermen, accuduur en camera. Desondanks kan deze iPhone geroemd worden om zijn krachtige prestaties, (voor iPhone-begrippen) acceptabele accuduur en prima cameralens.

PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q
A12-120P1A laptop adapter voor Chicony Hasee K560 K590S i7
DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v

dinsdag 30 oktober 2018

Huawei Mate 20 Pro: innovatieve topper met matige software

De Huawei Mate 20 Pro is de eerste breed verkrijgbare smartphone met een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm. Daarnaast heeft hij drie veelbelovende camera’s achterop en gebruikt hij dezelfde soort gezichtsbeveiliging als de iPhone X. Levert Huawei de beste high-end smartphone van 2018 af?
De Mate 20 Pro is gemaakt van glas en heeft een groot 6,4 inch beeldscherm met gebogen randen. De telefoon ziet er luxe en modern uit, maar is door het glas ook glad en breekbaar. Bovendien trekt de achterkant vingerafdrukken aan, zoals elke glazen smartphone. Huawei’s claim dat de Mate 20 Pro-achterkant een vingerafdrukbestendige afwerking heeft, klopt niet.
Het oled-display van de Mate 20 Pro oogt uitstekend, met een hoog contrast en zeer fraaie kleuren. Het scherm kan maximaal 3120 bij 1440 pixels tonen (qhd), maar toont standaard een meer energiezuinige full-hd-resolutie van 2340 bij 1080 pixels.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Onder het scherm is een vingerafdrukscanner geplaatst. Die is niet zicht- en voelbaar en dat is de eerste dagen wennen. Als het scherm uitstaat, licht een klein rondje onderop het scherm op zodat je weet waar je je vinger op het display moet leggen. De scanner is accuraat en snel genoeg, maar legt het op beide vlakken af tegen een traditionele scanner. Wie van plan is om een beschermende plastic- of glaslaag (screenprotector) op het scherm te plakken, moet goed opletten dat hij een exemplaar koopt dat werkt met de scanner onder het display.

Gezichtsherkenning a la iPhone

Boven het scherm zit een forse inkeping (notch), die naast de frontcamera ook een arsenaal aan dieptesensoren herbergt. Na een eenmalige 3D-scan van je gezicht, kun je je telefoon beveiligen met gezichtsherkenning. Dit werkt op dezelfde manier als bij de iPhone X, maar Huawei’s methode is een stuk sneller. De scanmethode is accuraat maar niet vrij van mislukte ontgrendelpogingen, bijvoorbeeld als je je telefoon te schuin houdt. Erger is dat er mensen zijn die aangeven dat de scanners gefopt kunnen worden. Een Duitse journalist toont bijvoorbeeld aan dat zijn testtoestel ook ontgrendelt wanneer een collega zijn gezicht voor de scanner houdt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Omdat de telefoon nog op niet-definitieve software draait, is het mogelijk dat Huawei deze bug nog oplost.

Drie camera's met veel mogelijkheden

De Mate 20 Pro is na de P20 Pro de tweede Huawei-smartphone met drie Leica-camera’s achterop. De camera’s zijn niet identiek. De P20 Pro heeft een 40 megapixelcamera, een 20 megapixel zwart-wit-sensor en een 8 megapixel telelens om in te zoomen. Op de Mate-telefoon vind je een standaard 40 (!) megapixelcamera, een 20 megapixel groothoeklens en een 8 megapixel telelens voor 3x zoom zonder kwaliteitsverlies. Twee handige features die in bijna alle gevallen mooie plaatjes afleveren. Hieronder zie je een foto gemaakt met de normale camera en de groothoekcamera.
Het ingebouwde bokeh-effect, waarbij de achtergrond vervaagt, werkt ook uitstekend.
De primaire camera maakt al helemaal uitstekende foto’s en video’s. Afbeeldingen hebben een groot dynamisch bereik, veel detail en mooie kleuren. De nachtmodus levert – ook zonder flitser – de beste resultaten als je fotografeert in het (schemer)donker. De frontcamera schiet scherpe selfies.

Accuduur is indrukwekkend

De nieuwste Kirin 980-processor en 6GB werkgeheugen maken de Mate 20 Pro één van de snelste smartphones van dit moment. Alle apps en (zware) games draaien zonder problemen, en op het interne geheugen van 128GB kun je heel wat data kwijt. Jammer is dat Huawei kiest voor een NM-slot in plaats van micro-sd. Dit nieuwe type en formaat kaartje is relatief duur en (nog) niet breed verkrijgbaar.
De accuduur is uitmuntend: de Huawei-telefoon gaat zonder problemen anderhalve dag mee. Zelfs bij intensief gebruik is het mij niet gelukt om de accu binnen een dag leeg te trekken. Een voorbeeld: om 08:00 haalde ik de smartphone van de lader (100%). Ik heb verspreid over de dag een uur genavigeerd met Google Maps en heb anderhalf uur de hotspot-functie gebruikt. Het grootste deel van de dag was ik buiten de deur en heb ik daarom gebruikgemaakt van het mobiele netwerk. Gedurende de dag heeft het scherm totaal 4 uur en 20 minuten aangestaan. Ik gebruikte de Mate 20 Pro in de prestatiemodus en met bluetooth aan. Toen ik om 22:00 naar bed ging, was de accu nog voor 31 procent vol. Een zeer respectabele score.
De Mate 20 Pro-accu laadt bovendien sneller op dan welke smartphoneaccu dan ook. Dankzij de 40W-usb-c-oplader gaat de accu in een half uur van 0 naar 70 procent. De resterende 30 procent gaat langzamer, maar alsnog vrij rap. Draadloos laden kan ook, met 15W.

Huawei-software blijft behelpen

Het grootste minpunt van de Mate 20 Pro is Huawei’s EMUI-software, gebaseerd op Android 9.0 (Pie). EMUI gooit het besturingssysteem radicaal overhoop en brengt allerlei functies in de war om een langere accuduur te garanderen. De normaalste dingen werken anders dan in de standaard Android-versie en dat is bijzonder frustrerend. Een aantal zaken zijn gelukkig uit te zetten, maar het blijft behelpen. Mijn collega Joris schreef in september, dus voor de onthulling van de Mate 20 Pro, een artikel waarin hij uitlegt wat er precies mis is met EMUI.
Dat Huawei deze pijnpunten niet heeft aangepakt in zijn nieuwste EMUI-versie, is zonde. En dat de fabrikant allerlei (gelukkig verwijderbare) commerciële apps installeert op zijn 999 euro kostende smartphone, is ronduit schandalig. Booking.com, Ebay, Facebook en Kobo Books: deze apps zijn voor de liefhebber gewoon te installeren via de Play Store.

Conclusie

De prijzige Huawei Mate 20 Pro combineert een luxueuze ontwerp met uitstekende hardware en innovatieve, handige features. De matige EMUI-software is en blijft een doorn in het oog, maar veel mensen zullen er (gedwongen) genoegen mee nemen. Onder de streep is de Huawei Mate 20 één van de beste smartphones van 2018.

DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V

OnePlus 6T aangekondigd

Vandaag is de OnePlus 6T officieel aangekondigd. De smartphone verschilt weinig ten opzichte van zijn voorganger, de OnePlus 6. Een grotere batterij en vingerafdrukscanner onder het scherm zijn de grootste vernieuwingen.
Ieder half jaar lanceert OnePlus een nieuwe smartphone, waarna de voorganger uit de productie gaat. De OnePlus 6T vervangt de OnePlus 6, die afgelopen voorjaar verscheen en goed scoorde in onze review.

OnePlus 6T

De OnePlus 6T lijkt minimaal anders ten opzichte van zijn voorganger. De behuizing en grootte is hetzelfde gebleven en ook de specificaties zijn identiek: een Snapdragon 845-processor, 6 of 8GB werkgeheugen en ook de dualcamera blijft onveranderd. Er is geen uitvoering meer met 64GB opslag, het basismodel begint bij 128GB. De duurdere uitvoering beschikt over 256GB. Deze opslag is overigens nog altijd niet uit te breiden met een geheugenkaart. Een tweede simkaart kun je wel plaatsen.
Het full-HD schermpaneel oogt iets anders: de scherminkeping is kleiner en druppelvormig en het scherm is wat langwerpiger. Dat komt omdat de schermrand onder het toestel iets kleiner is gemaakt.
Softwarematig is er een nachtmodus aan de camera-toegevoegd. Omdat de lenzen hetzelfde zijn, kun je deze met een update ook op de OnePlus 6 verwachten. De OnePlus 6T draait op Android 9.0 (Pie) met OnePlus’ eigen Oxygen OS-skin.

Vingerafdrukscanner

De grote vernieuwing zit in de vingerafdrukscanner. Net als de Huawei Mate 20 Pro zit deze in het scherm verwerkt. De scanner aan de achterzijde is verwijderd. Ook heeft de accu meer capaciteit gekregen: 3.700 mAh.
Om deze vernieuwingen toe te kunnen passen heeft OnePlus besloten de koptelefoonpoort weg te laten. Het bedrijf denkt deze keuze op te kunnen vangen met de losse verkoop van een usb-c-koptelefoon en een bluetooth-headset. Ook levert OnePlus in de doos een usb-c naar 3,5mm-dongel mee. Tevens zorgen de vernieuwingen voor een hogere prijs.

Verkrijgbaarheid

De OnePlus 6T komt in twee zwarte uitvoeringen: een matte en glimmende variant. De goedkoopste uitvoering (559 euro) beschikt over 6GB werkgeheugen en 128GB opslag. Voor 629 euro krijg je 8GB werkgeheugen en 256GB opslag. Vanaf begin november is de smartphone verkrijgbaar in Nederland.

DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V

De OnePlus 6T markeert het einde van een tijdperk

De OnePlus 6T werd vandaag gepresenteerd. Opvallend is de vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit: een nieuwe techniek die we nog niet eerder in Nederland hebben gezien. Daarmee is OnePlus (samen met Huawei) is hiermee een pionier. Niet alleen de smartphones veranderen, maar ook het hele bedrijf.
Met de komst van de eerste OnePlus smartphone liet het Chinese merk zien dat ze dezelfde specificaties en kwaliteit kunnen bieden, maar dan voor de helft van de prijs. Om die prijs laag te houden werd het toestel alleen online verkocht via de OnePlus site. Sterker nog, de productie kon gecontroleerd verlopen omdat het toestel alleen via een invite te koop was... Wat ook nog eens een flinke hype creëerde die het jonge merk een goede kickstart gaf, en een wildenthousiaste community.
Met de termen ‘Never Settle’ en ‘Flagship Killer’ werd het merk OnePlus (volkomen terecht) geladen. De OnePlus smartphones die erna verschenen, lieten deze idealen heel langzaam maar zeker los. De OnePlus 6 van eerder dit jaar is intussen al bijna twee keer zo duur als de OnePlus One en in oktober kostte de uitgebreidste uitvoering van het toestel ongeveer even veel als een Galaxy S9. Toestellen werden niet alleen duurder, maar ook generieker. Deze nieuwe OnePlus 6T, lijkt net als zijn voorganger dankzij de scherminkeping en glazen behuizing afgekeken.

Pionier

Met de OnePlus 6T meet OnePlus zichzelf een nieuwe rol aan: pionier. Met de vingerafdrukscanner in het scherm introduceert OnePlus een nieuwe techniek (in Nederland tenminste). Hiermee is OnePlus niet meer het bedrijf dat flagship killers maakt: dezelfde kwaliteit voor de helft van de prijs.
Deze pioniersrol start echter wat stroef: ik ben niet wildenthousiast over de vingerafdrukscanner in het scherm. De paar keer dat ik het heb uit kunnen proberen werkte het accuraat genoeg. Het is echter de optelsom van het feit dat hij wat langzamer ontgrendelt en dat je het scherm eerst aan moet zetten voordat je de vingerafdrukscanner kunt gebruiken, waardoor het niet echt een vooruitgang lijkt ten opzichte van de vingerafdrukscanner die eerst achterop OnePlus-smartphones zat.
Dat is wat suf, want deze vingerafdrukscanner (en grotere accucapaciteit) zijn de veren waarmee OnePlus pronkt tijdens de presentatie van de OnePlus 6T. Want verder is de smartphone identiek gebleven aan de OnePlus 6. Ondanks de nieuwe druppelvormige scherminkeping en iets kleinere rand onder het scherm is het ontwerp nog altijd generiek en teveel geïnspireerd op de iPhone X. De achterzijde is weer van glas, wat natuurlijk breekbaarder is, maar wel draadloos opladen mogelijk maakt: een functie die nog altijd niet aanwezig is op de OnePlus 6T. Intern is er al helemaal geen verschil. De specificaties en zelfs de camera zijn identiek. Ook ligt de prijs wederom weer een stukje hoger.

Prijzen

OnePlus kon wellicht niet anders dan de prijzen geleidelijk te laten stijgen, met 559 euro is de OnePlus 6T twee keer zo duur als de OnePlus One. Om te kunnen groeien heeft OnePlus deals moeten sluiten met doorverkopers en webwinkels, zoals Belsimpel in Nederland voor meer zichtbaarheid en betere verkrijgbaarheid. Dat zijn extra tussenpersonen. Overigens heeft de tactiek wel gewerkt, in Nederland is OnePlus de op drie na grootste smartphonemaker. Dat is indrukwekkend. Volgens OnePlus zijn de prijzen van de 6T extra gestegen, omdat componenten (zoals de nieuwe vingerafdrukscanner) gewoonweg duurder zijn. Ook dat klinkt logisch.

Marketingblunder

Dan komen we nu bij het punt aan waar mijn gezicht scheef begint te trekken. Volgens de CEO van OnePlus, Pete Lau, zouden deze extra’s (de vingerafdrukscanner en grotere accu) dusdanig de moeite waard zijn, dat je het ontbreken van de koptelefoonpoort voor lief neemt. Persoonlijk ben ik na een korte uitprobeerperiode niet overtuigd en ik kan me voorstellen dat een meerderheid van de community zich ook vervreemd voelt met het merk door deze onnozele keuze. In navraag heb ik, net als bij andere fabrikanten zoals HTC, Apple en Huawei geen overtuigend argument gehoord voor het weghalen of verouderd verklaren van de universele poort: “geen ruimte". Wat hetzelfde betekent als: “we hebben het toestel te klein gemaakt”. Bovendien is het niet ondenkbaar dat commerciële belangen zwaarder hebben gewogen dan het communitybelang, in de verkoop van de nieuwe usb-c-oortjes, draadloze koptelefoon en dongels. Dat OnePlus het niet kan onderbouwen blijkt wel uit de timing van de marketeers: het koptelefoonpoort-nieuws werd enkele uren na de aankondiging van de iPhone XS bekendgemaakt, vervolgens poogde het bedrijf dit een werkdag later te begraven onder het luchtballonnetje dat OnePlus misschien met een smart-tv komt.
Wanneer je op Twitter of Reddit over de OnePlus 6T-geruchten leest, raak je overspoeld door teleurgestelde reacties. Deze community is bovendien lekker gemaakt door de marketingafdeling, die sinds de iPhone 7 heeft benadrukt dat Oneplus-smartphones gewoon een koptelefoonpoort hebben. Zou het de extra winst die OnePlus maakt met het verkopen van een usb-c headset en dongels dit marketing-gezichtsverlies en verontwaardigde community waard zijn? Het lijkt mij lastig te verkopen, vooral omdat de prijs ook nog eens gestegen is tot 559 euro. De kernwaardes ‘Never Settle’ en ‘Flagship Killer’ lijken moeilijk te rijmen met de beslissingen die zijn gemaakt voor de OnePlus 6T. Vooralsnog ziet het er naar uit dat eigenaren van de OnePlus 6 de enige echte winnaar van de aankondiging van de OnePlus 6T zijn.

DELL 4GVGH voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL 90V7W voor Dell XPS 13 5K9CP DIN02 JD25G Li-ion 56wh 7.6V
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V

maandag 29 oktober 2018

Mini-review: Teufel Cinebar One

Het grote voordeel van soundbars ten opzichte van losse speakers is dat ze veel minder ruimte in beslag nemen. Dat geldt zeker voor de compacte Cinebar One van Teufel.
Met een lengte van zo’n 35 cm is deze soundbar net wat kleiner uitvalt dan veel soortgenoten. Grote kans dus dat dit model netjes onder uw tv past. Ondanks zijn kleine omvang zit er in elk geval genoeg rauw volume in dit kastje. Dit is een stereo-set (2.1) met twee extra speakers aan de zijkanten voor ‘wijdere stereo’. Het geluid wordt dan optimaal uitgestuurd voor degene die niet recht voor de tv zit, waardoor een knap kamervullend geluid ontstaat.

Met of zonder woofer

Je kunt er een draadloze subwoofer op aansluiten, maar de standaard lage tonen vallen allerminst tegen. Er zijn drie audioprofielen te selecteren: een goede mix van hoog, midden en laag voor films, een muziekmodus waarbij de bas extra naar voren komt en een profiel voor spraak. Die laatste klinkt alleen wat blikkerig en gebruikten we daarom eigenlijk nooit. Zet de speaker verder niet té hard, want dan wordt de audio wat schel.

Optimaliseren

Wat betreft aansluitingen vind je op de achterkant een hdmi-poort, koptelefoonaansluiting en een ingang voor een optische kabel. Je smartphone via bluetooth verbinden is ook een optie, om zo bijvoorbeeld naar Spotify te luisteren. Met de afstandsbediening schakel je eenvoudig tussen de verschillende gekoppelde apparaten. Een en ander is in mum van tijd geïnstalleerd. Het enige wat dan rest, is je persoonlijke optimale geluidsbeleving vinden, maar dat komt vast goed!

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V

Overstappen op nieuwe smartphone (Android én iOS)

Het is de grote klucht die de euforie van een nieuwe smartphone smoort: het overzetten van je gegevens. Ongeacht of je gaat overstappen op een nieuwe smartphone met Android of iOS en ongeacht wat je hebt. Nu is dat een klusje dat we op de redactie als smartphone-reviewers regelmatig uitvoeren. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je het beste kunt overstappen op je nieuwe toestel.

1 iOS-data back-uppen (Apple iCloud)

Voordat je je oude iPhone vaarwel zegt, is het raadzaam om een back-up van je gegevens te maken. Verbind je telefoon met een wifinetwerk, ga naar de Instellingen, druk op jouw naam en daarna op iCloud. Kies Reservekopie en activeer iCloud-reservekopie. Om een back-up te maken van je data, klik je op Maak nu reservekopie. Je kunt ook via iTunes een back-up maken. Open hiervoor iTunes op je pc, verbind de iPhone aan de pc en klik op Maak reservekopie.

2 Android-data back-uppen (Google Drive)

Een back-up maken van je de data op je Android-smartphone doe je door naar de Instellingen te gaan. Veeg naar beneden, klik op Systeem en druk op Back-up. Zet (indien nodig) een vinkje bij Back-up maken op Google Drive en check of de back-up met het juiste Google-account gaat. Bij de Instellingen kun je via de zoekfunctie ook naar Accountsynchronisatie zoeken om te controleren welke gegevens worden gesynchroniseerd met je Google-account en wanneer dit voor het laatst gebeurd is. Hier kun je de synchronisatie van gegevens ook pauzeren.

3 Van iOS naar iOS

Overstappen van de ene iPhone naar de andere is niet moeilijk en kan op drie manieren. Quick Start, iCloud en iTunes zijn je opties, waarvan die eerste de snelste is. Houd je twee iPhones bij elkaar met bluetooth aan en wacht tot er een animatie verschijnt op je nieuwe toestel. Volg de stappen en selecteer de optie om je data uit je iCloud-back-up te herstellen op de nieuwe telefoon. Bij een ‘ja’ kun je de nieuwe iPhone het beste aan de oplader hangen, zodat hij de foto’s, video’s, muziek en apps direct uit iCloud downloadt.

4 Van Android naar Android

Als je je huidige Android-telefoon inruilt voor een nieuw model, hangt het van de versie van het Android-besturingssysteem af in hoeverre je je gegevens kunt meenemen. Alle moderne versies bieden de optie om je belangrijkste data (onder andere van Google-apps) over te zetten, maar bij de nieuwste versies gaat dat soepeler en kun je nog meer gegevens overhevelen. In alle gevallen dien je in te loggen met het Google-account dat je op je vorige toestel gebruikte. Hebben je oude en je nieuwe telefoon een nfc-chip, dan kun je het overzetten ook in gang zetten door de achterkanten van de apparaten kort tegen elkaar te houden.

5 Van Android naar iOS

De Apple-app Move to iOS helpt je met het overstappen van Android naar iOS. De iPhone mag hiervoor nog niet zijn ingesteld; als dit wel zo is dien je hem eerst te wissen. Hang de iPhone en Android-telefoon aan het stopcontact, verbind ze met hetzelfde wifi-netwerk en installeer de Move to iOS-app op het Android-toestel. Open hem en klik rechtsboven in het scherm op Zoek uw code op. Ga op de iPhone naar Apps en gegevens, klik op Zet gegevens over van Android en vul de code in die verschijnt in op de Android-smartphone. Selecteer de data die je wilt overzetten en wacht tot dat is gebeurd.

6 Van iOS naar Android

Het overstappen van een iPhone naar een Android-smartphone gaat via de Drive-app van Google. Mocht je die nog niet geïnstalleerd hebben op je iPhone, download hem dan. Log in met het Google-account dat je gaat gebruiken op je nieuwe Android-toestel en ga naar Menu / Instellingen / Back-up. Kies welke gegevens je wilt back-uppen. Je kunt ook alles selecteren door op Back-up starten te klikken. Je foto’s en video’s worden geüpload naar Google Foto’s, je agenda naar Google Agenda en je contacten naar Google Contacten. Wanneer de back-up is voltooid, kun je op je Android-telefoon inloggen en worden de hierboven genoemde data automatisch gesynchroniseerd.

Google Foto’s voor plaatjes en filmpjes

Het back-uppen en overzetten van je foto’s, video’s en eventueel andere media zoals screenshots kan op verschillende manieren. Wij (en miljoenen anderen) zijn erg tevreden over Google Foto’s, een gratis app (met webversie) die jouw kiekjes gratis opslaat in de cloud van Google. Foto’s is een zeer gebruiksvriendelijke en betrouwbare dienst met uitstekende synchronisatie en veel andere mogelijkheden. Het back-uppen van je beelden gaat automatisch en snel en omdat de app beschikbaar is voor Android en iOS, hoef je je geen zorgen te maken over kwijtgeraakte vakantiefoto’s.

7 Contactpersonen

Het overzetten van contactpersonen naar je nieuwe telefoon is in de meeste gevallen zo gepiept. Controleer welke contacten-app je gebruikt en kijk of die jouw data synchroniseert, zodat je geen gegevens verliest als je de app op je nieuwe toestel installeert. Als er geen synchronisatie mogelijk is, is het handig om de contacten te kopiëren naar een andere contacten-app die wel synchroniseert. Bijvoorbeeld Google Contacten, dat gratis is en werkt op Android, iOS en andere apparaten via contacts.google.com.

8 E-mail

Gebruik je een Gmail-mailadres en stap je over van Android naar Android of van iOS naar Android? Dan is de Gmail-app al geïnstalleerd en is je mail gesynchroniseerd. In de Gmail-app kun je ook andere maildiensten toevoegen, van Outlook, Hotmail en Live tot Yahoo en de meeste zakelijke mailaccounts. Een iCloud-mailadres toevoegen is ook mogelijk, al dien je vooraf via de Apple-website een speciaal wachtwoord in te stellen. Stap je met hetzelfde mailadres over van iOS naar iOS dan staan je mails direct tot je beschikking. Je kunt op iOS ook Gmail en veel andere mailapps gebruiken.

9 Media (sd-kaart)

Heb je media zoals foto’s en video’s op je smartphone staan die je fysiek wilt overzetten naar je nieuwe toestel? Dan kun je bijvoorbeeld een sd-kaartje gebruiken. Lang niet alle telefoons hebben echter een sd-slot. De iPhone mist ‘m en een aantal Android-toestellen ook. Controleer daarom eerst of jouw huidige én nieuwe smartphone een sd-slot hebben. Zo ja, dan zet je via een bestandsbeheer-app de data die je mee wilt nemen op de sd-kaart. Verwijder het kaartje op een veilige manier en stop hem na het instellen van je nieuwe toestel in het sd-slot. De bestanden zijn nu zichtbaar in de bestandsbeheer-app.

WhatsApp back-uppen en overzetten

Het back-uppen van WhatsApp is een eitje op Android (via Google Drive) en iOS (via iCloud). Het overstappen van Android naar Android en van iOS naar iOS is ook eenvoudig, maar WhatsApp biedt officieel niet op de optie om van het ene naar het andere besturingssysteem te wisselen. Dat is erg vervelend en onpraktisch, want voor veel mensen betekent het dat ze met een lege WhatsApp-app beginnen als ze hun iPhone inruilen voor een Android-telefoon of andersom. Het 29 dollar kostende pc-programma BackupTrans kun je WhatsApp-data meenemen als je naar een ander besturingssysteem gaat, maar ideaal is de situatie dus niet.

10 Media (computer)

Media overzetten van de ene naar de andere smartphone kan ook via een computer. Hang je oude toestel aan de pc, kopieer de betreffende mappen naar een map op je pc en ontkoppel de telefoon. Vaak wil je de mappen DCIM (camerafoto’s- en video’s), Pictures (andere soorten foto’s) en Media (onder andere muziek) meenemen. Verbind nu je nieuwe telefoon met de pc en kopieer de mappen naar het toestel. Dit kan eventueel ook via programma’s als iTunes (voor iPhone met macOS of Windows) en Android File Transfer (voor Android met macOS).

11 WhatsApp (Android)

Heb je een Android-telefoon, dan maak je een complete WhatsApp-back-up door WhatsApp te openen en rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Druk vervolgens op Instellingen / Chats / Chat back-up. Kies Account om het Google-account te selecteren dat je ook op je nieuwe Android-smartphone gaat gebruiken. Maak een voorkeur voor hoe vaak en via welke dataverbinding de back-up gemaakt wordt en druk op Back-up maken. Als de back-up is afgerond, verwijder je WhatsApp van je oude toestel. Op je nieuwe telefoon log je in met hetzelfde Google-account, installeer je Google Drive en WhatsApp en open je die laatste app. Volg de stappen en klik op de knop Herstellen om je back-up terug te zetten.

12 WhatsApp (iOS)

Op je iPhone maak je een handmatige back-up van je WhatsApp-data door de chatapp te openen en op Instellingen te klikken. Kies Chats / Reservekopie / Maak nu reservekopie en selecteer eventueel op welke momenten WhatsApp automatisch een back-up moet maken. Kies hiervoor Autom. reservekopie, waarna de back-up naar je iCloud-account gemaakt wordt. Check of je iCloud Drive ingeschakeld is door naar de iPhone Instellingen / iCloud / iCloud Drive te gaan, waarbij het vinkje op ‘aan’ moet staan. Na je nieuwste back-up verwijder je WhatsApp op de oude iPhone, installeer je de app op je nieuwe iPhone en doorloop je de stappen. Bij Herstel kies je Zet chatgeschiedenis terug.

13 Agenda

Zoals je bij voorgaande tips hebt kunnen lezen, hoef je je geen zorgen te maken over het verdwijnen van je agenda-afspraken. Welk besturingssysteem je gebruikt en gaat gebruiken maakt niet uit: Google en Apple zorgen ervoor dat de gegevens van je agenda-app worden overgezet. Tenzij je een alternatieve agenda-app gebruikt; dan raden we je aan om in de instellingen te controleren of de data gesynchroniseerd wordt. Zo niet, kijk dan of je de gegevens kunt synchroniseren met bijvoorbeeld Google Agenda of dat je ze kunt exporteren. Zo voorkom je een lege agenda op je nieuwe toestel.

14 Muziek

Als je muziek luistert via een streamingdienst als Spotify, Apple Music of Google Play Music, dan is overstappen van smartphone een fluitje van een cent. Download je favoriete streamingapp op je nieuwe telefoon, gebruik dezelfde inloggegevens en al je muziek staat direct paraat. Hierbij maakt het niet uit of je van besturingssysteem wisselt of niet. Het enige wat – ongeacht je nieuwe telefoon – niet wordt overgezet, zijn offline afspeellijsten. Die zul je opnieuw moeten downloaden voor offline gebruik. Zet je muziekbestanden op je Android, zet deze dan in de Music-map zodat je apps je ze makkelijk kunt vinden.

5 Applicaties

Bij het overstappen van Android naar Android kun je ervoor kiezen om geen, alle of geselecteerde apps van je oude toestel automatisch te installeren op je nieuwe toestel. Gebruik je de Move to iOS-app om van Android naar iOS te gaan, dan installeert je iPhone automatisch de Android-apps die ook voor iOS beschikbaar zijn. Denk aan Google-apps, Spotify en Facebook. Als een app niet in de appwinkel staat, kun je een alternatief zoeken. Dit geldt ook voor wie overstapt van iOS naar Android. Stap je over van iOS naar iOS dan worden – indien gewenst – al je apps automatisch geïnstalleerd.

16 Appgegevens

Als je favoriete apps geïnstalleerd zijn op je nieuwe smartphone, is het tijd om te kijken of de appgegevens ook zijn overgezet. Dit is bij Android niet uniform: van Google-apps wordt de data gesynchroniseerd, maar bij apps van derden is dat niet standaard. Appontwikkelaars moeten deze optie zelf inbouwen en dat gebeurt lang niet altijd, zeker niet bij kleinere, gratis apps. Bij een overstap van iOS naar iOS gebeurt dit vaker en worden ook wachtwoorden en keuzes bij instellingen overgeheveld. Ga je van Android naar iOS of andersom, dan worden over het algemeen alleen data van cloud-apps van bijvoorbeeld Google meegenomen.

Overstappen vanaf Windows Phone

Heb je een Windows Phone en stap je over naar Android? Download op dat toestel dan de Outlook-app, log in met de gegevens van je Windows Phone-toestel en selecteer op het Android-apparaat welke gegevens je wilt synchroniseren. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Mail / Contacten / Agenda en klik je op Voeg account toe. Kies voor Microsoft Exchange en log in met de gegevens van je Windows Phone-telefoon. Nu kun je aangeven of je je contactpersonen, notities, agenda-afspraken en e-mails wilt overzetten. Let op: vanaf Windows Phone kun je geen apps, afbeeldingen en video’s synchroniseren. Apps download je in de Play Store en App Store, media zet je het beste over via de pc of een clouddienst als Google Drive.

De oude smartphone

Die nieuwe telefoon is ingesteld en klaar voor gebruik, maar vergeet je je oude toestel niet? Controleer nog even of je de simkaart en eventueel de sd-kaart eruit hebt gehaald. En wat ga je nu met de smartphone doen? Belandt hij in de la of gaat hij naar iemand anders? In dat geval is het handig om de telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hang hem aan de oplader, check nog even goed of je echt alles hebt overgezet en schakel in de instellingen van je iPhone iMessage uit. Ga vervolgens naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen en bevestig de reset. Op Android ga je naar Instellingen / Gebruikers en accounts, waarna je je Google-account aanklikt. Druk op Verwijderen en bevestig de actie. Omdat fabrikanten Android naar eigen smaak aanpassen, kun je het beste de zoekfunctie in de instellingen gebruiken om de resetfunctie aan te klikken, waarna je de stappen volgt om het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V

Nooit meer vermoeide ogen met Desktop Dimmer

De term ‘computerogen’ is geen officiële medische aandoening. Er is zelfs geen wetenschappelijk bewijs dat een computerscherm slecht zou zijn voor de ogen. Toch weet iedereen dat wanneer je te lang voor een beeldscherm zit, je vermoeide ogen en zelfs hoofdpijn kunt krijgen. Desktop Dimmer wil dit proberen te verhelpen.

Stap 1: De juiste versie

Uiteraard is het verstandig om regelmatig pauzes te nemen om je ogen te sparen, maar je kunt ook proberen om je scherm te dimmen. Desktop Dimmer vermindert de helderheid van interne en externe schermen, waardoor de stress op je ogen zou moeten afnemen. Het laat de kleurwarmte van het scherm ongewijzigd. Desktop Dimmer is een opensource-product dat zowel werkt op macOS, Windows en Linux. Het is gebouwd met een combinatie van javascript, html en css. Wij installeerden versie 4.0.4 voor Windows.

Stap 2: Schuifregelaars

Het programma lijkt erg basic. Na de installatie ontdek je in het systeemvak een nieuw icoontje in de vorm van een zon met daarin een maan. Werk je met macOS dan vind je dezelfde knop bovenaan in de menubalk. Deze knop brengt je bij een schuifregelaar. Werk je met twee of drie beeldschermen, dan zul je evenveel schuifregelaars boven elkaar aantreffen, voor elk beeldscherm één. Het helderheidsniveau dat je per scherm instelt, zal Desktop Dimmer opslaan om deze instelling de volgende keer dat je opstart automatisch weer toe te passen.

Stap 3: Twee opties

Via het tandwieltje kom je bij de instellingen van deze software. Je kunt slechts twee voorkeuren vastleggen: Desktop Dimmer automatisch laten opstarten bij het aanzetten van de pc en het programma automatisch naar updates laten zoeken.
Desktop Dimmer is geschreven met behulp van Electron, waardoor het gemakkelijk om te bouwen is voor verschillende besturingssystemen. Het nadeel hiervan is dat zo’n eenvoudige applicatie behoorlijk groot is (66 MB) voor wat het kan en dat het traag werkt op oudere systemen.

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V

Mini-review: Sony SP700N

De basweergave in oordoppen is vaak niet al te best, maar bij de volledig draadloze WF-SP700N-dopjes van Sony is er eerder sprake van het tegenovergestelde.
In deze oordopjes zijn de lage tonen dusdanig opgepompt dat andere klanken wat in het gedrang komen. Voor sporters die opzwepende muziek luisteren is zo’n duidelijke bas uiteraard welkom, maar iets minder had best gemogen.
Opvallend is dat de WF-SP700N-doppen even duur zijn als de soortgelijke Bose SoundSport Free en Jaybird Run, maar dat alleen het model van Sony ruisonderdrukking biedt. Het verschil is helaas nauwelijks te merken, met als extra nadeel dat het geluidsbeeld dan nóg meer naar de lage tonen neigt. Je kunt wel een en ander bijstellen in Sony’s equalizer-app, maar het blijft lastig om er een goed gebalanceerd geluid uit te krijgen. Dat neemt niet weg dat de bouwkwaliteit uitstekend is, de doppen stevig blijven zitten en de connectie tevens stabiel is.

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V

Werk en privé op één smartphone

Je privé-smartphone gebruiken voor je werk is steeds gangbaarder. Er is zelfs een mooie term voor bedacht: bring your own device (byod). Andersom kan natuurlijk ook: je krijgt wél een mooie smartphone van je baas, en mag die (onder voorwaarden) ook privé gebruiken. In beide situaties zul je ergens wat zaken willen scheiden. In dit artikel laten we zien hoe je je werk- en privézaken op één smartphone regelt.

1 Gescheiden werelden of niet?

Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over en de balans is soms lastig te vinden. Op de smartphone geldt eigenlijk hetzelfde: een scheiding is niet makkelijk te maken. Als je niet oppast heb je een wildgroei aan agenda’s en lopen ook e-mailberichten of WhatsApp-chats door elkaar heen. Maar een aparte smartphone voor je werk is ook niet heel praktisch. Je moet steeds met twee toestellen over straat en die moet je ook nog onderhouden en opladen. Gelukkig kunnen werk en privé prima samen op één smartphone met de juiste instellingen, tools en apps.

2 Android for Work?

Met zogenaamde ‘mobile device management-oplossingen’ is het al heel lang mogelijk om, zowel bij Android als iOS, werk en privé gescheiden te houden op een smartphone. Google liep altijd een beetje achter qua functionaliteiten, maar heeft met Android for Work inmiddels een inhaalslag gemaakt. Werk en privé zijn nu te scheiden via aparte profielen, waarbij de it-beheerder het zakelijke gedeelte beheert, zoals zakelijke apps, e-mail, agenda, contacten, documenten en meer. Hij heeft verder niets te maken met jouw privéprofiel. De aanschaf en implementatie van zulke oplossingen ligt bij je werkgever. Doet die er niets mee, dan kun je gelukkig zelf ook veel doen.

3 Meerdere accounts via dezelfde app?

Je kunt een app normaliter maar één keer installeren. Lastig als je een app voor werk én privé wilt gebruiken met andere gegevens (of een ander account). Gelukkig ondersteunen diverse apps wél meerdere accounts. Zoals Telegram, dat tot drie accounts met verschillende telefoonnummers aankan, met (naar voorkeur) notificaties voor al die accounts. Bij iOS heb je daarvoor wel de (eveneens officiële) Telegram X-app nodig. Ook Instagram (Android en iOS) ondersteunt meerdere accounts. Handig als je het privé gebruikt én op je werk de regie over sociale media voert!

4 Alternatieve apps

Soms ligt de oplossing om twee accounts te gebruiken voor de hand: gebruik een alternatieve app. Maar dan liefst een officiële uit Google Play of de App Store. Schimmige klonen zoals die voor WhatsApp bestaan zijn niet echt een aanrader en werken vaak ook niet. Gelukkig zijn er vaak genoeg opties. Facebook bijvoorbeeld: het bedrijf bracht een Lite-variant voor Android uit waarin je een ander account kunt gebruiken dan in de gewone Facebook-app. Voor Android en iOS zijn er bovendien goede apps van derden, zoals Friendly for Facebook.

5 Gegevens isoleren met Secure Folder

Gebruik je een smartphone voor werk én privé, dan kan het handig zijn als je een app een tweede keer kunt installeren. Samsung heeft daarvoor Secure Folder (Android 7.0 en hoger). Hiermee kun je een beveiligde omgeving opzetten, geïsoleerd van de rest van je smartphone, waarin je apps maar ook bijvoorbeeld bestanden en afbeeldingen een veilige plek kunt geven. Zo kun je dus ook een tweede versie van een app installeren met eigen gegevens. Desgewenst kun je de agenda en contactpersonen in Android delen met apps in de beveiligde omgeving, of andersom. Ook hebben sommige Huawei- en OnePlus-smartphones de optie om apps twee keer te installeren, een functie die Paralell Apps heet.

6 Tweede app-installatie met Parallel Space

Met apps als Parallel Space of App Cloner kun je gemakkelijk een app twee keer installeren: één keer normaal en één keer binnen Parallel Space. Heb je bijvoorbeeld twee sociale accounts bij Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn, dan kun je de installatie in Parallel Space bijvoorbeeld voor je werkaccount gebruiken. Bij sommige smartphones van onder andere OnePlus, Xiaomi, Huawei en Honor is een vergelijkbare functie al in de software ingebouwd, onder namen als Parallel Apps, Dual Apps of App Twin. Ook Samsung biedt iets dergelijks specifiek voor enkele sociale apps onder de naam Dual Messenger.

7 Meerdere gebruikersaccounts in Android

Bij Android kun je al sinds 5.0 met meerdere gebruikersaccounts werken, al heeft niet iedere fabrikant dit overgenomen. Het lijkt niet zo nuttig voor een smartphone, die je (in tegenstelling tot een tablet) vaak niet deelt met anderen. Maar voor het scheiden van werk en privé kan het nuttig zijn. Iedere gebruiker heeft bijvoorbeeld een eigen profiel en appgegevens. Wisselen tussen gebruikers is in de praktijk wel wat omslachtig. Ook mis je snel notificaties voor andere gebruikers: die worden pas getoond als die gebruiker actief is.

8 Werken met twee simkaarten

Steeds meer Android-smartphones bieden plek voor twee simkaarten. De iPhone blijft waarschijnlijk niet lang meer achter. Je kunt hiermee handig een scheiding maken tussen je zakelijke en privé-telefoongesprekken. Je bent op beide nummers bereikbaar en kunt via de instellingen van Android een voorkeurssimkaart kiezen voor oproepen, sms-berichten en mobiele gegevens. Eventueel kun je, bij een uitgaand gesprek, via een pop-upvenster de simkaart – privé of zakelijk – voor dat gesprek selecteren. Let er op dat je bij sommige toestellen, zoals de Samsung Galaxy S9 en Nokia 7 Plus, door het plaatsen van een tweede simkaart geen micro-sd-geheugenkaart meer kunt plaatsen, omdat dat slot wordt gedeeld.

9 WhatsApp op werk- en privénummer?

Wie een dualsim-toestel heeft en bijvoorbeeld aparte simkaarten voor werk en privé gebruikt, zal vast ook op beide nummers WhatsApp willen gebruiken. Officieel kan dit helaas niet. Gelukkig kunnen veel van de in deze workshop genoemde methodes je uit de brand helpen. Maar de beste optie komt eigenlijk van WhatsApp zelf: WhatsApp Business. Dat is eigenlijk de WhatsApp die je al kent, maar dan gericht op bedrijven. Je installeert hem eventueel naast een bestaande WhatsApp en gebruikt hem dus bij voorkeur voor je zakelijke telefoonnummer. Veel beter natuurlijk dan de installatie van een ‘schimmige’ kloon zoals WhatsApp+ of OgWhatsApp. Alternatieven vind je ook in de andere tips in deze workshop, zoals Secure Folder, Parallel Space of het benutten van de extra gebruikersaccounts van Android. Voor je tweede installatie gebruik je dan het andere telefoonnummer. Je toestel zal, zolang de bijbehorende simkaart actief is, gewoon het verificatiebericht van WhatsApp ontvangen en de activatie kunnen voltooien. Een nadeel van met name Parallel Space is dat het batterijverbruik flink kan oplopen.

10 Bundel berichtenstromen met Disa

Gebruik je verschillende berichtendiensten zoals sms, Facebook en Telegram, dan kun je die met Disa handig bundelen. Je kunt zelfs berichten van dezelfde persoon samenvoegen in één gesprek. Disa installeer je via Google Play. Vervolgens voeg je plug-ins voor de gewenste diensten toe. Helaas heeft de plug-in voor WhatsApp de status ‘deprecated’: nieuwe gebruikers kunnen zich momenteel niet registreren en krijgen het advies de officiële WhatsApp-app te gebruiken. Dat is jammer, want Disa was een goede optie om als tweede WhatsApp-installatie te gebruiken op een dualsim-toestel.

11 Toevoegen van e-mailaccounts

Je kunt eenvoudig meerdere e-mailaccounts op je smartphone gebruiken, bijvoorbeeld voor werk en privé. De standaard mailapps in iOS en Android (Gmail) ondersteunen meerdere accounts en accounts van vrijwel alle bekende providers. En anders zijn er volop alternatieve apps voor bijvoorbeeld je zakelijke e-mail en/of agenda. Wil je een account toevoegen, dan doe je dat voor Android bij voorkeur onder Instellingen / Gebruikers en accounts en voor iOS onder Instellingen / Wachtwoorden en accounts. Dat is vaak de enige manier (zie ook de volgende tip) om ervoor te zorgen dat gegevens ook met de contacten- en agenda-app van je toestel worden gesynchroniseerd.

12 Hotmail- of Outlook-agenda synchroniseren

Gebruik je de Outlook-app en configureer je daarin een Hotmail-account of een Outlook-account van je werk, dan merk je wellicht dat de agenda-afspraken wel in de Outlook-app verschijnen, maar niet in je gewone agenda-app. Hartstikke onoverzichtelijk als je meerdere agenda’s gebruikt. Door je account via de instellingen van je smartphone, zoals in stap 11, aan Android of iOS toe te voegen, kun je wel gewoon agenda en contactpersonen synchroniseren. In dit geval kies je daarvoor bij voorkeur de optie Exchange.

13 Exchange gebruiken zonder Exchange-ondersteuning?

Helaas hebben lang niet alle Android-smartphones ondersteuning voor Exchange. Google en Microsoft weigerden lange tijd om elkaars agenda-protocol te ondersteunen. Ontbreekt de Exchange-optie, dan lukt dit veelal wel via de optie Persoonlijk (IMAP). Geef je mailadres en wachtwoord op en kies bij handmatig instellen voor outlook.office365.com of outlook.com als server-adres met 443 als poort. Vervolgens kies je wat er gesynchroniseerd moet worden (zoals de agenda).

14 Alternatieve e-mailapp gebruiken

Hoewel de meeste e-mailapps meerdere accounts ondersteunen, is het soms wel handig om een alternatieve app voor e-mail te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld een betere scheiding tussen werk en privé maken. Bekende alternatieven zijn Blue Mail, Spark en Outlook. Wie ook bijvoorbeeld zijn contactpersonen en agenda wil synchroniseren kan het beste eerst, zoals hiervoor besproken, het account op de gebruikelijke manier toevoegen en daarna zo nodig (opnieuw) in de bewuste app.

15 Zorg voor een goede standaardbeveiliging

Wil je voorkomen dat je collega’s je privéfoto’s bekijken, of dat gezinsleden in apps van je werk gaan rommelen? Dan kun je maar beter de toegang tot je smartphone goed afschermen met een krachtige schermvergrendeling. De vingerafdruk is één van de populairste methodes op recente smartphones en werkt meestal afdoende, snel en veilig. Je kunt het beste kiezen voor een pincode of zelfs een wachtwoord als je dat liever hebt. Vind je een schermvergrendeling vervelend omdat het in de weg zit, dan zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld gezichtsontgrendeling of Smart Lock van Android.

16 Meer ontgrendelgemak met Smart Lock

Bij veel versies van Android kun je handig gebruik maken van Smart Lock. Die functie, te vinden in de instellingen, zorgt dat je je toestel niet hoeft te ontgrendelen als je bijvoorbeeld een vertrouwd apparaat bij je hebt, of in de buurt van je huis of werk bent. Een eerste versie verscheen samen met Android 5.0 maar sindsdien zijn er veel verbeteringen en uitbreidingen geweest.

17 Bepaalde apps afschermen voor andere gebruikers

Zijn sommige apps echt alleen voor jezelf, of bevatten ze vertrouwelijke informatie van je werk? Dan kun je toegang tot die apps afschermen met een bijvoorbeeld een patroon of een vingerafdruk. Sommige apps hebben zelf zo’n optie, in andere gevallen kun je dit met apps van derden voor elkaar krijgen – zoals AppLock van DoMobile Lab. Hiermee kun je behalve apps ook diverse functies op je toestel voorzien van een vergrendeling. Standaard wordt een patroon gebruikt als beveiliging maar je kunt vanaf Android 6.0 ook kiezen voor een vingerafdrukvergrendeling, waardoor het nauwelijks in de weg zit.

18 Rooten: geen aanrader

Het zogenaamde rooten van je smartphone is niet aan te raden als je het toestel ook zakelijk gebruikt. Je baas is er niet happig op, gelet op de beveiligingsrisico’s. Er kan immers met alle onderdelen van je toestel worden gerommeld, ook met de normaliter goed beveiligde zakelijke apps. Bovendien kun je mobile device management-oplossingen, als je baas die gebruikt, gemakkelijk om de tuin leiden. Daarom: weren die vaak jail-broken iOS-apparaten en geroote Android-apparaten. En ook veel zakelijke apps, bank-apps en tools als My Knox en Secure Folder weigeren dienst. Het is wel spijtig voor liefhebbers van goede custom roms zoals LineageOS.

19 Sneller chatten via je pc

Op je werk heb je wellicht niet zo veel tijd om te chatten via bijvoorbeeld WhatsApp of Telegram, zeker als het om privézaken gaat. Vergeet dan niet je pc! Het tikken van berichten gaat daarop veel sneller. De meeste chat-apps kun je bovendien volledig via een pc gebruiken. Bij WhatsApp zet je daarvoor WhatsApp Web aan via de instellingen in de app, waarna je de qr-code scant met de desktopsoftware (Windows en macOS) of een browser op whatsapp. Telegram kun je op deels vergelijkbare wijze via desktopsoftware (Windows en macOS) of een browser gebruiken.

20 Profielen voor je werk in Tasker

Met Android-apps als Tasker, Trigger en Llama kun je handig allerlei zaken automatiseren op je smartphone, afhankelijk van bijvoorbeeld je locatie of apparaten in je omgeving. De mogelijkheden zijn eindeloos. In de auto zou je bijvoorbeeld automatisch Android Auto of een ander navigatieprogramma kunnen starten en de schermhelderheid maximaliseren, op je werk kun je het toestel op stil laten zetten of tijdens vergaderafspraken het geluid opnemen. Ook IFTTT (Android en iOS) past in dit rijtje, al is dat meer gericht op het aan elkaar koppelen van internetdiensten.

20 Taken voor werk en privé automatiseren in iOS

Apps hebben onder iOS veel minder mogelijkheden om dingen aan te passen dan onder Android. Toch kun je prima taken automatiseren op iPhone en iPad. Dat bewijst Workflow, sinds kort in handen van Apple. Je kunt hiermee opeenvolgende handelingen in een taak zetten. De app is dus vooral bedoeld om werk uit handen te nemen. Denk aan het automatisch versturen van een bericht met je resterende reistijd, een snelkoppeling naar telefoonnummers die je vaak belt, de weg naar huis opvragen met één druk op de knop of een lijst mailen met alle vrije tijdblokken in je agenda.

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DELL 4GVGH  voor DELL XPS 15 9550 4GVGH 1P6KD Li-ion 84Wh 11.4V
DELL FRR0G K4CP5  voor DELL Latitude E6320 serie(All) Li-ion 5200mah 11.1v
PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8  voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
YAESU FNB-58  voor YAESU VX-5R VX-7R VX-5E VX-7E VXA-710 Li-ion 1500mAh 7.4V