RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

maandag 24 oktober 2016

Laat Windows 10 doen wat jij wil met deze 15 tips

Microsoft probeert al zijn Windows-versies zo te maken dat het besturingssysteem voor iedereen prettig werkt. Het probleem is echter dat we allemaal een eigen smaak en eigen voorkeuren hebben. Gelukkig biedt Microsoft ook meer dan genoeg mogelijkheden om Windows 10 naar je hand te zetten. Hoe? Dat laten we in deze 15 tips zien!

1 Achtergrond

Elke versie van Windows komt met een eigen achtergrondafbeelding. Over smaak valt te twisten, daarom kun je ook kiezen voor een andere afbeelding of voor een egale kleur. Je doet dit door te klikken op Start en vervolgens op Instellingen / Persoonlijkeinstellingen / Achtergrond. Vervolgens kies je onder het kopje achtergrond in het rechterdeelvenster of je een afbeelding wilt gebruiken, een effen kleur of een diavoorstelling. Die laatste optie bespreken we in tip 2. De optie Effen kleur spreekt voor zich: kies één van de kleuren die Windows biedt. Als je voor Afbeelding gaat, moet je goed nadenken over wat voor afbeelding je kiest. Als je een klein plaatje kiest, kun je het herhalen zodat het een patroon wordt (dit is echter vaak wat druk). Ook kun je het plaatje spreiden, maar dat kan erg lelijk uitpakken. Zorg er dus voor dat je een plaatje neemt dat past bij je resolutie.

2 Diavoorstelling

Een extra optie in het menu Achtergrond is Diavoorstelling. Het leuke aan deze optie is dat je niet één afbeelding hoeft te selecteren, maar een reeks afbeeldingen kunt kiezen, zodat je bureaublad er altijd weer anders uitziet. Wanneer je hebt gekozen voorDiavoorstelling, geef je met de map Bladeren aan uit welke map je de foto’s wilt laten zien. Daaronder kun je aangeven hoe vaak je de foto wilt laten vervangen. Wat de beste optie is, hangt af van je eigen voorkeur. Geef ten slotte aan of de foto’s op volgorde moeten worden getoond of willekeurig, en kies wederom voor de wijze waarop ze moeten worden weergegeven. Zo heb je met weinig inspanning om de haverklap een totaal ander bureaublad.

3 Kleuren

Bij tip 1 hebben we uitgelegd hoe je de achtergrond een andere kleur kunt geven, maar dat heeft geen invloed op de kleuren van de rest van Windows. Stel dat je knalroze hebt gekozen, dan wil het standaardblauw van het menu Start daar nogal mee vloeken. Gelukkig kun je ook dit aanpassen. In Instellingen / Persoonlijke instellingen /Achtergrond klik je op Kleuren. Je kunt Windows automatisch een bijpassende kleur bij je achtergrondkleur laten kiezen, of je kiest zelf een kleur uit. Interessant is ook de optieKleur op de taakbalk… Zodra je die inschakelt, kleuren de genoemde onderdelen voortaan mee.

4 Vergrendelingsscherm

Goed, je hebt de achtergrond en de kleuren aangepast. Maar hoe zit het met hetvergrendelingsscherm? Zit je daarbij wel vast aan de standaardinstellingen van Windows? Gelukkig niet! In Instellingen / Persoonlijke instellingen klik je opVergrendelingsscherm. Ook hier kun je kiezen voor een afbeelding of diavoorstelling (inmiddels weet je hoe dat werkt), maar extra interessant is de optie Windows-spotlightwaarmee je Windows elke dag een nieuwe willekeurige (en vaak zeer mooie) natuurafbeelding kunt laten weergeven. Helemaal onderin zie je een aantal pictogrammen. Daarmee bepaal je wat je precies wilt weergeven in je vergrendelingsscherm (bijvoorbeeld de inhoud van je agenda). Zo kun je ervoor zorgen dat het vergrendelingsscherm precies toont wat je wilt.

5 Thema’s

Net als vroeger ondersteunt Windows 10 thema’s, al is het effect ervan wel minder heftig dan vroeger. Binnen Instellingen / Persoonlijke instellingen zie je de optieThema’s en vervolgens Thema-instellingen. Standaard biedt Windows drie gewone thema’s en vier thema’s met hoog contrast. Denk bij een thema aan een achtergrondafbeelding, kleuren, enzovoort. Je muisaanwijzer wordt niet veranderd, al kun je die wel aanpassen (zie tip 13). Als je meer thema’s wilt, kun je klikken op Meer thema’s van internet downloaden. Je vindt dan een ruime keuze aan door Microsoft gemaakte thema’s. Met één druk op de knop kun je ze installeren.

6 Menu Start (1)

Het menu Start kun je behoorlijk aanpassen aan je eigen wensen. Dat begint in het menu Instellingen (wederom via de optie Persoonlijke instellingen). Wanneer je in dit menu op Start klikt, kun je aangeven wát (en hoeveel) er precies in het menu Start wordt getoond. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat veelgebruikte apps standaard worden weergegeven, dat er meer tegels worden weergegeven, maar ook dat het menu Start op een volledig scherm moet worden getoond.

7 Menu Start (2)

Het menu Start kun je ook op een andere plek aanpassen dan in de instellingen, namelijk in het menu zelf. Wanneer je drukt op Start kun je je muis helemaal naar de rechterzijde van het menu bewegen, tot je muisaanwijzer verandert. Als je klikt en sleept, kun je het menu breder of smaller maken. Rechtsklik je op de tegels zelf, dan kun je het formaat van de tegel wijzigen of de Live-functie van een tegel in- of uitschakelen. Ook kun je tegels losmaken van het menu Start. Bovenaan het menu vind je een omschrijving van de tegelgroep. Als je klikt op het pictogram naast deze naam, kun je de naam aanpassen.

8 Actiecentrum

Het Actiecentrum met de knoppen onderin is superhandig, maar wederom heeft Microsoft bepaald welke knoppen daar moeten worden weergegeven. Dat kun je eenvoudig aanpassen. Klik op Start / Instellingen / Systeem / Meldingen en acties. Onder het kopje Snelle acties zie je de vier pictogrammen die standaard aanwezig zijn in het Actiecentrum. Door op deze pictogrammen te klikken, kun je ze aan andere acties koppelen.

9 Taakbalk

Dat je de taakbalk kunt aanpassen, bijvoorbeeld door knoppen ernaartoe te slepen of door er met rechts op te klikken om ze te verwijderen, wist je wellicht al. Door met rechts op de taakbalk te klikken en te kiezen voor Eigenschappen kun je aangeven of de taakbalk vergrendeld moet zijn, automatisch moet verdwijnen wanneer de muis er niet in de buurt is, enzovoort. Ook het systeemvak – het deel van de taakbalk rechtsonder – kun je aanpassen. Dat doe je via Start / Instellingen / Systeem / Meldingen en acties / Systeempictogrammen in- of uitschakelen. Hier kun je precies aangeven welke pictogrammen je wel en niet in het systeemvak wilt zien.

10 Bureaubladen

Handig in Windows 10 is dat je meerdere bureaubladen kunt aanmaken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld één bureaublad maken voor zaken die met ontspanning te maken hebben, en eentje met werkgerelateerde zaken. Zo kun je Windows precies op basis van je behoeften inrichten. Om een tweede bureaublad aan te maken, druk je op de Windows-toets + Tab en vervolgens rechtsonder op het plusteken bij Nieuw bureaublad. De snelste manier om tussen de bureaubladen te schakelen, is via de toetscombinatie Windows-toets + Ctrl + PijltjeLinks of PijltjeRechts. Helaas is het niet mogelijk om verschillende achtergronden voor verschillende bureaubladen in te stellen.

11 Inloggen

Standaard log je bij Windows 10 in met behulp van een pincode. Als je dat niet prettig vindt, kun je het eenvoudig aanpassen. Klik op Start / Instellingen / Accounts. Onder het kopje Pincode zie je de knop Verwijderen. Als je je pincode verwijdert, kun je weer inloggen met je wachtwoord. Een extra mogelijkheid is het gebruiken van een patroon op een foto als inlogmethode. Deze optie schakel je in met de knop Toevoegen, onderAfbeeldingswachtwoord.

12 Geluiden

Als je vroeger een thema installeerde in Windows, werd ook het geluid aangepast. Zo vinden sommige gebruikers het bijvoorbeeld leuk om hun pc op te laten starten met Star Trek-geluiden. Thema’s hebben geen koppeling meer met het geluid, maar je kunt je computergeluiden nog steeds aanpassen. Druk op Start en zoek op config om het configuratiescherm te vinden en te openen. In het configuratiescherm zoek je naarGeluid. Klik vervolgens op Systeemgeluiden aanpassen. Zoek nu in het venster naar het geluid dat je wilt veranderen, klik erop en vervolgens op Bladeren. Blader nu naar het geluidsbestand dat je wilt gebruiken (dit moet een .wav-bestand zijn), en klik opOpenen om het aan de gekozen actie te koppelen. Tip: geluiden vind je eenvoudig door in Google te zoeken op .wav sounds en een geluidsthema.

13 Muisaanwijzer

Ook de muisaanwijzer wordt – gelukkig - niet meer standaard aangepast bij het installeren van een thema. Toch is het aanpassen van de aanwijzer wel degelijk mogelijk. Open wederom het configuratiescherm en zoek op muisaanwijzer. Klik op De weergave van de muisaanwijzer wijzigen. In het venster dat verschijnt zie je hoe de muisaanwijzer eruitziet bij specifieke handelingen. Klik op Bladeren om te zoeken naar een muisaanwijzer die je leuker vindt (dit zijn .cur-bestanden). Niet tevreden met het aanbod van Windows? Een zoektocht op Google naar ‘mouse cursors .cur’ levert duizenden alternatieven op.

14 Spraakassistent

Omdat Cortana nog niet beschikbaar is in de Nederlandse taal, heeft Microsoft besloten de spraakassistent in de Nederlandse versie van Windows uit te schakelen. Begrijpelijk, maar wellicht wil je de assistent toch gebruiken. Het is mogelijk om Cortana in te schakelen als je Windows in de Engelse taal gebruikt. Je past de taal van het besturingssysteem aan door op Start te drukken en te klikken op Instellingen / Tijd en taal. Klik op het tabblad Regio en taal en verander Nederland in Verenigde Staten of Verenigd Koninkrijk. Onder het kopje Talen klik je op Een taal toevoegen en kies je voorEngels, waarna je deze taal instelt als standaard. Log nu uit en in, waarna Windows in de Engelse taal zal staan, met een zoekbalk naast het menu Start. Klik op die balk en vervolgens linksboven op Settings. In dit menu kun je Cortana inschakelen.

15 Make-over

In dit artikel hebben we laten zien hoe je Windows 10 aan kunt passen aan je eigen voorkeuren en smaak. De mogelijkheden blijven uiteraard beperkt tot de ruimte die Microsoft je hiervoor geeft. Wil je meer? Dan is dat mogelijk, maar daar heb je software van derden voor nodig. Een fraai programma daarvoor is Windows Blinds, waarmee je Windows écht een visuele make-over kunt geven.

0 评论:

Een reactie posten