RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

vrijdag 28 september 2018

De ideale notebook voor school

Of je nu naar de middelbare school gaat of je staat op het punt om te gaan studeren, je kunt simpelweg niet meer zonder notebook. Maar wat voor notebook heb je precies nodig, en hoe voorkom je dat het enorm in de papieren loopt?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een notebook die je gebruikt voor school en een notebook die je gebruikt voor entertainment. Van een notebook die je thuis gebruikt, verwacht je waarschijnlijk dat hij zware games kan spelen, dat je er lekker op kunt rommelen met Photoshop, je vakantievideo’s kunt bewerken enzovoort. Een notebook voor school hoeft al die dingen, afhankelijk van je studie, niet te kunnen. Dat is een belangrijk onderscheid, want het kan je letterlijk honderden euro’s schelen.

Niet te groot, niet te zwaar

Een notebook die je gebruikt voor school of studie, is een apparaat dat je elke dag bij je draagt. Dit betekent dat de notebook vooral niet te zwaar moet zijn, want dat gaat je op den duur opbreken. Een notebook met een te groot display is ook niet prettig, het moet allemaal wel in je (rug)tas kunnen. Daarbij mag je notebook niet te kwetsbaar zijn. Wanneer je het apparaat de hele dag met je meedraagt in een tas, is de kans groot dat je (met regelmaat) ergens tegenaan stoot. Het feit dat je de notebook meerdere keren per dag uit de tas haalt, op een plek neerzet en daarna weer terugstopt in je tas, zorgt er ook voor dat de notebook zich in een kwetsbare positie bevindt. Zorg er daarom voor dat je een robuuste laptop koopt, eentje met een stevige behuizing die niet meteen aan gruzelementen ligt wanneer er tegenaan wordt gestoten of, erger nog, wanneer hij valt.

Wat moet je notebook kunnen

Volg je een studie waarvoor je veel zware toepassingen moet gebruiken, dan is een Windows-notebook of een Macbook absoluut een vereiste. In de meeste gevallen is zo’n zwaargewicht echter helemaal niet nodig. In veel gevallen zul je gewoon moeten kunnen noteren wat er gezegd wordt, en zullen er af en toe zaken opgezocht moeten worden, moeten er documenten uitgewerkt worden, spreadsheets enzovoort. Daarbij is het natuurlijk wel van groot belang dat de accu een hele dag mee gaat, immers je hebt er niets aan als je notebook halverwege de dag uitvalt omdat deze opgeladen moet worden. Als dit de eisen zijn die je (voor) school aan een notebook stelt, dan heb je dus helemaal geen overmatig krachtige notebook nodig. Hoe zonde is het dan dat je wél het volle pond betaalt voor een waarvan je maar een fractie van de capaciteit gebruikt.

Wat dacht je van een Chromebook?

Notebooks en Macbooks zijn in de regel gemaakt om zeer zware prestaties te kunnen leveren. Als je dat niet nodig hebt, én je wilt een flinke duit besparen op de aankoop van een notebook, dan is een Chromebook absoluut het overwegen waard. Een Chromebook is in principe hetzelfde als elke andere notebook, met als verschil dat er iets minder kracht onder de motorkap zit. Daar zul je echter weinig van merken, omdat het besturingssysteem niet Windows is, maar Chrome OS. Dit is een licht besturingssysteem dat perfect is afgestemd op de Chromebook-hardware. Dit betekent dat je voor een fractie van de kosten van een gewone notebook, een volledig functionerende Chromebook hebt, waarmee je in de basis alles kunt dat je op school / voor je studie moet kunnen doen. En als we het hebben over een fractie van de kosten, dan hebben we het dus over slechts iets meer dan 200 euro voor het goedkoopste model.

Specifieke applicaties

Mocht je een Chromebook overwegen voor je school / studie, dan is het wel belangrijk om even in de gaten te houden of er specifieke programma’s zijn die je moet kunnen gebruiken. Chrome OS is namelijk geen Windows en draait dan ook geen Windows-programma’s. Dat betekent dat, wanneer je voor school een specifiek Windows-programma moet draaien, de kans aanwezig is dat dit programma niet beschikbaar is voor Chrome OS en dat kan dan een probleem vormen. Echter, in de regel draaien de meeste programma’s voor school en studie vanuit de browser en dat kan natuurlijk prima in de Chrome browser op je Chromebook. Daarnaast ondersteunen nieuwe Chromebooks ook de Google Play Store, hetgeen betekent dat je alle apps die je op je Android-smartphone of -tablet gebruikt, nu ook op je Chromebook kunt gebruiken.

Betaalbaar en duurzaam

Chromebooks zijn dus zeer betaalbaar, maar dat betekent niet dat ze gammel zijn, in tegendeel. Veel Chromebooks hebben gewoon een duurzame aluminium behuizing en kunnen tegen een stootje. Daarnaast vraagt een Chromebook relatief weinig stroom, waardoor het apparaat met gemak 8 tot soms wel 13 uur meegaat zonder op te laden. Wat je wél even goed in de gaten moet houden is de opslagcapaciteit, die is vaak beperkt tot enkele tientallen gigabytes. Als je in de klas niet de beschikking hebt over WiFi, is een externe schijf aan te raden voor als je wat grotere bestanden wilt opslaan. Is die WiFi er wel, dan is het goed te weten dat je, naast de interne opslagcapaciteit, van Google ook nog eens 100 GB gratis opslagcapaciteit krijgt in Google Drive, voor een periode van twee jaar (na die periode betaal je €1,99 per maand of €19,99 per jaar). Meer dan genoeg dus om al je schooldocumenten in op te slaan.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

0 评论:

Een reactie posten