RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

zondag 30 september 2018

Zo zoek je je ideale muis en toetsenbord

De muis en het toetsenbord zijn twee onderdelen waar vaak de minste aandacht aan wordt besteed. Je gebruikt wat je meegeleverd krijgt en doet het daarmee. Tot je een keer een echt goede muis of een echt goed toetsenbord tegenkomt en je ervaart hoeveel meer impact dat heeft dan die net even snellere processor. Met dit artikel helpen we je de verschillen te herkennen en kun je op zoek naar jouw ideale muis en toetsenbord.

Tip 01: Los of combinatie

Behalve los worden muizen en toetsenborden ook als set verkocht. Je bespaart er geld mee en soms is het design mooi op elkaar afgestemd. Maar een set heeft ook nadelen. Niet altijd zijn beide delen van de set even hoogwaardig, een goed toetsenbord wordt bijvoorbeeld met een mindere muis gecombineerd. Ook komt het voor dat een van de twee delen niet eens los verkrijgbaar is, toch wel een indicatie dat het niet het perfecte product is. Maar ook als beide producten goed en mooi zijn, betekent het nog niet dat het precies jouw favoriete muis én jouw favoriete toetsenbord zijn. Ga je voor het voordeel, dan kan uiteindelijk goedkoop toch duurkoop blijken zijn.

Tip 02: Snoer of snoerloos

Bij een muis is het al snel een voordeel wanneer er geen snoer aan zit. Voor toetsenborden geldt dit eigenlijk niet, tenzij het bedoeld is voor mobiel gebruik in combinatie met een tablet of notebook. Gamers zweren er zelfs bij dat hun muis een kabel heeft, dat levert volgens hen een net wat hogere responstijd op. Is een apparaat snoerloos dan heeft het, zelfs nu het stroomverbruik van deze apparaten de laatste jaren flink is verbeterd, af en toe nieuwe batterijen nodig of moet worden opgeladen. Snoerloos is bijna altijd duurder dan de apparaten met snoer, voornamelijk bij de toetsenborden.

Tip 03: Rechts of links

Tien tot vijftien procent van de mensen is linkshandig. Dat is ook bekend bij de fabrikanten, en dus zijn er veel meer muizen voor rechtshandigen dan voor linkshandigen. Linkshandigen zijn daardoor vaak veroordeeld tot de modellen die hand-neutraal zijn, maar dit zijn vaak de goedkopere en minder uitgesproken modellen. Muizen uit het hogere segment vallen voor veel linkshandigen af doordat die vaak een meer uitgesproken pasvorm hebben. Wil je toch zo’n top-muis en ben je linkshandig, dan zit er weinig anders op dan met rechts te gaan muizen.

Tip 04: Communicatie

De meeste draadloze muizen en toetsenborden hebben een eigen usb-ontvanger. Meestal is dat er één per apparaat, maar soms werkt die ontvanger ook voor meerdere apparaten. Bij Logitech noemen ze dat Unifying – je kunt ermee zes Logitech-apparaten met één ontvanger aan een pc, Mac of tablet koppelen. Het voordeel hiervan is dat je usb-poorten vrijhoudt, wat vooral handig is bij notebooks die vaak maar weinig usb-poorten hebben. Het is dan wel zo prettig als de ontvanger in de muis opgeborgen kan worden óf zo klein is dat het de usb-poort niet beschadigt tijdens het vervoeren van het de computer of tablet. Nog handiger is het als de muis en/of het toetsenbord via bluetooth kan communiceren, want dan ben je helemaal geen usb-poort kwijt. Het voordeel gaat zelfs nog verder, want omdat er geen usb-ontvanger nodig is, hoef je deze ook niet te uit wisselen tussen het apparaat dat je wilt gebruiken (pc, Mac, laptop).

Tip 05: Ergonomie

Ergonomie bestudeert de relatie van de mens tot zijn omgeving, oftewel de ruimte waarin je werkt en de apparaten die je gebruikt. Maar helpen die apparaten je wel of werken ze je tegen? Kun je ze langdurig ontspannen gebruiken of krijg je er lichamelijke klachten van? Muizen en toetsenborden staan, vanwege het directe en intensieve contact dat je ermee hebt, vaak uren achtereen, in de belangstelling van ergonomen. Niek Nendels van het in ergonomie gespecialiseerde ErgoDirect bevestigt dit. “Er is niet één muis die voor iedereen geschikt is. Je moet de gebieden van het lichaam waar je klachten ervaart, ontlasten. Dat kan met een precisiemuis die je alleen met je vingers bedient waardoor je de arm en schouders ontlast, maar het kan ook met een centrale muis die stil voor je ligt.” Gelukkig is er keuze genoeg in ergonomische muizen en toetsenborden wat het zowel mogelijk maakt te genezen als te voorkomen.

Tip 06: Mechanisch typen

Er bestaat maar een handvol technieken om het indrukken van een toets te vertalen naar een signaal voor een computer. Het membraantoetsenbord wordt hiervoor het meest gebruikt, want is het goedkoopst. Hierbij liggen onder de toetsen twee lagen folie met een elektrisch circuit. Zodra je een toets indrukt, maken op die plek de twee lagen contact en wordt er een signaal afgegeven. Iets luxer is de dome-switchtechniek. Daarbij ligt er onder de toetsen een rubberen laag met kleine stempeltjes die bij indrukken contact maken met een onderliggende laag. De derde techniek is het mechanische toetsenbord. Hierbij zit onder iedere toets een aparte mechanische schakelaar. Deze bestaat uit een steel die je indrukt, een echte veer die tegendruk geeft en een echt metalen veerblad. Van deze switches zijn er vele soorten die variëren in de hoeveelheid kracht die je moet zetten, hoe ver je moet doordrukken en of er een echte voelbare klik is. Cherry is met zijn MX Red, Black, Brown en Blue-switches marktleider, maar er zijn ook switches van Gateron, Greetech, Kaihua en Omron, die eigenlijk even goed klikken.

Tip 07: Gamers

De meeste fabrikanten van mechanische switches maken zelf geen toetsenborden maar leveren hun producten aan toetsenbordfabrikanten. Zeker in het gaming-segment zijn enorm veel toetsenborden te vinden. Gamers stellen hoge eisen en zijn bereid flink te betalen voor een goed toetsenbord. Ook kopen ze nog weleens een nieuwe als de oude het nog doet. Kortom, er is veel geld aan te verdienen. Het nadeel daarvan is dat het grote aantal merken en modellen het vinden van het perfecte gamingtoetsenbord vrij lastig maakt. Bovendien zijn er nog heel wat andere opties die meespelen, zoals een fullcolour-achtergrondverlichting van de toetsen. Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens functioneel bij het gamen, zo kunnen bij bepaalde acties alleen de relevante toetsen worden verlicht of kun je met een combinatie van enkele toetsen een actie heel snel worden uitvoeren. De betere gaming-toetsenborden komen daarom met software waarmee je de instellingen per spel kunt aanpassen.

Tip 08: Toetsenbordindeling

Ben je een internetshopper en schaf je je toetsenbord het liefst online aan, vergeet dan niet naar de toetsenbordindeling te kijken, dit bepaalt waar welke toetsen zitten. In Nederland gebruiken we standaard de US International QWERTY-indeling, maar in Frankrijk en België werkt men op AZERTY-toetsenborden en in Duitsland gebruiken ze QWERTZ. Behalve dat de toetsen op een andere plek zitten, zitten er op die andere toetsenbordindelingen ook andere letters en leestekens, tekens die we in de Nederlandse taal niet nodig hebben. Het verschil lijkt klein, maar een verkeerde indeling maakt een toetsenbord nagenoeg onbruikbaar.

Tip 09: Hardwaretoetsen

Behalve de indeling, is ook het ontwerp van het toetsenbord belangrijk. Zitten er echte functietoetsen boven aan het toetsenbord of worden deze gedeeld met nieuwe functies waardoor je altijd een tweede toets moet indrukken om de F-functie te kunnen gebruiken? En is er rechts een volledig en apart numeriek deel met tien losse toetsen voor de cijfers 0 tot en met 9 of moet je getallen invoeren met toetsen aan de bovenkant van het toetsenbord? Een numeriek toetsenbord werkt zo veel sneller en minder foutgevoelig dat iedereen die weleens Excel gebruikt, alleen al daarom zo’n toetsenbord zou moeten hebben. Tot slot zijn ook de pijltjestoetsen en de toetsen voor PageUp en PageDown om snel door een document te bladeren heel handig. Zijn deze samengevoegd in het gewone toetsenbord en moet je een toetscombinatie gebruiken om ze te activeren of zijn het aparte toetsen op het toetsenbord? Afhankelijk van waar je het toetsenbord voor gebruikt, zijn dit ook belangrijke punten.

Tip 10: Windows of Mac

Veruit de meeste toetsenborden en muizen zijn bedoeld om onder Windows te gebruiken, maar ze werken ook met Linux- en MacOS-systemen. Alleen de speciale toetsen op het toetsenbord, zoals de Windows-toets en de functie- en mediatoetsen, werken onder Windows veelal direct goed. Onder Linux en MacOS doen ze het soms niet of pas nadat je er een aparte driver voor hebt geïnstalleerd. Omgekeerd geldt hetzelfde voor: een Mac-toetsenbord kan best een Windows-pc aansturen, maar makkelijk is het niet altijd. Ben je een Apple-gebruiker, kies dan voor een toetsenbord dat niet alleen Mac-compatibel is, maar ook echt voor MacOS gemaakt is zodat je Mac-toetsen op de juiste plek zitten. Behalve Apple leveren ook bijna alle andere grote merken speciale Apple-muizen en toetsenborden.

Tip 11: Driversoftware

Hoewel tegenwoordig bijna elke muis of elk toetsenbord direct werkt zodra het is aangesloten, leveren de betere merken vaak aanvullende software mee om de functionaliteit van het toetsenbord naar eigen wens aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld instellen welk mailprogramma je wilt openen wanneer je de mailknop indrukt of hoe snel het scrolwieltje op de muis door documenten of websites bladert. Dergelijke opties en mogelijkheden verbeteren het gebruik en zul je al snel missen wanneer je een muis of toetsenbord moet gebruiken zonder die instellingen. Op de verpakking kun je vaak niet zien of en welke software met een muis of toetsenbord wordt meegeleverd. Soms kun je er wel via de supportpagina of downloadsectie op de site van de fabrikant meer over te weten komen.

Tip 12: Innovatie

Opvallend is de geringe innovatie bij muizen en toetsenborden. Gelukkig zijn er uitzonderingen, vooral de ontwikkelaars van gaming hardware verdienen een pluim. Ze durven echt nieuwe wegen te betreden, zowel met de software als met de hardware. Daar waar de meeste fabrikanten het dus laten afweten, doet het gewone volk dat niet, getuige de ontwikkeling van de Nederlandse Wooting One (en binnenkort ook de Wooting Two). Buiten de gaming-hardwarefabrikanten is het vooral Logitech dat hard aan de weg timmert. De MX Master 2S muis is duur, maar voor rechtshandige gebruikers erg goed, en met het Craft-toetsenbord komt er voor het eerst in jaren weer eens iets nieuws op de markt. Het meest opvallende element aan de Logitech Craft is de grote ronde draaiknop linksboven op het toetsenbord. Het is een aanraakgevoelige knop, je kunt er zaken mee selecteren, wisselen tussen de browsertabbladen of in Word, Excel en PowerPoint letters en afbeeldingen groter of kleiner maken. De mogelijkheden zullen alleen maar toenemen, want Logitech updatet regelmatig de bijbehorende software. Het is even oefenen om er ook echt sneller mee te werken, en een meer ergonomisch, licht gebogen toetsenbord was fijn geweest, maar de Logitech Craft is een mooie innovatie in een verder weinig verrassende reeks producten.

Kooptips

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds moeite met het maken van je keuze? Wij vertellen je onze toetsenbord- en muiskeuzes voor verschillende doeleinden.

Muis: Logitech MX Master 2S

Prijs: € 80,–
Het topmodel uit de muizencollectie van Logitech is een behoorlijk groot model, maar wel comfortabel vormgegeven. Helaas uitsluitend gemaakt voor rechtshandig gebruik. De muis heeft veel extra knoppen en een scrollwiel waarmee je razendsnel kunt wisselen tussen langzaam en precies of heel snel bladeren. Met de driversoftware kun je alle knoppen en instellingen van de muis tot in de puntjes instellen en is het zelfs mogelijk met één MX Master 2S drie Windowscomputers of Macs te bedienen en informatie via het Klembord tussen de drie apparaten uit te wisselen.

Ergonomisch toetsenbord met muis: Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Prijs: € 99,–
Voor wie met tien vingers kan typen, is dit toetsenbord een genot. De handen liggen ontspannen op de tafel en vliegen over de toetsen. Jammer is wel dat het numerieke deel losgekoppeld is en het geheel niet oplaadbaar is. De meegeleverde muis pak je vast als een honkbalbal en werkt eveneens prettig, al haalt die niet het gebruiksniveau van de Logitech MX Master 2S. Al met al een prima set voor een prima prijs.

Allround toetsenbord: Logitech Craft

Prijs: € 199,–
De prijs van dit toetsenbord is hoog, maar daarvoor krijg je een prima typend toetsenbord dat een plaatje is om naar te kijken, met een unifying-ontvanger voor draadloze communicatie en achtergrondverlichting die oplicht als je je handen over het toetsenbord beweegt. Het meest opvallend is echter die grote, ronde, aanraakgevoelige knop waarmee je in allerlei programma’s sneller kunt werken. Je moet het toetsenbord zo af en toe opladen, want de accu raakt op een gegeven moment leeg. Helaas is het toetsenbord niet ergonomisch gevormd.

Gaming toetsenbord: Logitech G513 Carbon

Prijs: € 179,–
Onder diehard-gamers geldt de Corsair K95 RGB Platinum als het meest begerenswaardige toetsenbord, maar deze Logitech G513 Carbon mag er zeker ook zijn. De prachtige carbon-afwerking maakt het tot een zeer stabiele plank met lekkere mechanische switches en vooral erg goede software. Zowel qua functionaliteit als gebruik van de RGB-achtergrondverlichting kun je je weinig anders wensen.

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

0 评论:

Een reactie posten