RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

donderdag 6 september 2018

Je pc automatisch bijwerken doe je zo

Updaten is een saaie, maar belangrijke klus. Windows-pc’s zijn namelijk kwetsbaar voor hackers en malware, en updates dichten vaak allerlei kwetsbaarheden. Maar vergeet ook je firmware en drivers niet: met de juiste updates leveren die betere prestaties of voeg je meer functionaliteit toe. Je pc automatisch bijwerken doe je zo.

1 Updates uitstellen

Microsoft maakt het gebruikers van Windows 10 lastig om het automatische updateproces van Windows tegen te gaan en daar valt veel voor te zeggen. Wel kun je op elk moment zelf nieuwe updates laten installeren. Ga naar de Instellingen van Windows en kies Bijwerken en beveiliging / Windows Update / Naar updates zoeken of desgewenst Nu installeren. Gebruikers van Windows 10 Professional, Education of Enterprise kunnen updates tot 35 dagen pauzeren. Open hiervoor opnieuw Windows Update, kies Geavanceerde opties en zet de schakelaar bij Updates onderbreken op Aan.

2 Herstart bijsturen

Vervelend aan het volautomatische updateproces van Windows, is dat de pc na enige tijd zomaar kan herstarten om de gedownloade updates te installeren. Gelukkig kun je wel aangeven op welke momenten je dat liever niet ziet gebeuren. Open Windows Update en kies Gebruikstijden wijzigen. Je kunt nu zelf een Begintijd en een Eindtijd instellen, het verschil tussen beide kan maximaal 18 uur bedragen. Binnen deze periode zal het apparaat niet automatisch herstarten.

Systeemherstel

Een update uitvoeren kan ingrijpend zijn en dus neem je je voorzorgsmaatregelen. Dat kan in de vorm van een systeemherstelpunt. Loopt er iets fout, dan kun je je systeem in principe terugzetten. Druk op de Windows-toets en tik herstel in. Kies Een herstelpunt maken en controleer of Systeemherstel voor je station(s) is ingeschakeld. Zo niet, dan regel je dat via Configureren Systeembeveiliging inschakelen. Vervolgens druk je op Maken om een herstelpunt te creëren. Terugkeren naar een eerder herstelpunt kan door Windows-toets+R in te drukken en rstrui.exe uit te voeren, waarna je via Een ander herstelpunt selecteren het gewenste herstelpunt aanduidt.

3 Updates troubleshooten

Het kan gebeuren dat het Windows updateproces niet naar wens verloopt: Windows wil updates bijvoorbeeld steeds opnieuw uitvoeren of er wordt zelfs helemaal niets meer geüpdatet. Microsoft heeft een website die je kan hierbij kan helpen. Zodra je hier de juiste Windows-versie hebt gekozen, kun je een Windows Update-probleemoplosser downloaden en uitvoeren, waarna je de stappen van de wizard volgt. Lost dat het probleem niet op, geef dat dan aan op de website en volg ook hier de verdere instructies, zoals de Microsoft Update-catalogus downloaden of zelf een update downloaden en installeren.

4 Programma’s checken

Veel programma’s houden zichzelf up-to-date. Er zijn er echter ook die dat niet doen, zodat je zelf moet nagaan welke aan een update toe zijn. Tijdrovend, behalve als je de gratis tool SUMo Lite inzet (ook beschikbaar in een portable versie). De eerste keer kies je Geïnstalleerde software automatisch detecteren. Even later krijg je een lijst met alle geïnstalleerde software die SUMO herkent (en SUMo kent er erg veel). Je verneemt van elke applicatie meteen welke aan een (Minor of Major) update toe zijn. Het automatisch downloaden en installeren van de updates is voorbehouden aan de betaalde Pro-versie (14,99 euro).

5 Programma’s updaten

Patch My PC Updater mag dan niet zoveel applicaties detecteren als SUMo, dit portable programma kan eventuele updates wel volautomatisch downloaden en installeren. Een ingebouwde scheduler laat je tevens toe de controle en de updates op gezette tijden uit te laten voeren. Alle gedetecteerde toepassingen worden in een lijstje getoond en verouderde items worden desgewenst automatisch geïnstalleerd, gewoon netjes op de achtergrond als je dat wenst. De voorkeurstaal van de applicaties is in te stellen en je kunt voor de updates ook een systeemherstelpunt laten maken.

6 Drivers handmatig

Niet alleen Windows en je applicaties updaten is belangrijk, dat geldt ook voor de stuurprogramma’s. Updates hiervan zorgen vaak voor een verhoogde stabiliteit of betere prestaties. Een driver handmatig updaten doe je als volgt. Open het Windows Apparaatbeheer (druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit), rechtsklik op de driver en kies Stuurprogramma bijwerken. Heb je de bijhorende driver al gedownload van de website van de producent, dan kies je Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware en verwijs je naar het driverbestand. Of je laat Windows zelf naar een update zoeken via Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken.

Onbekend apparaat

Het kan gebeuren dat je in het Windows Apparaatbeheer op een ‘onbekend apparaat’ botst, waarvoor Windows dus ook geen drivers of driverupdates kan installeren. Rechtsklik dan op het item open de Eigenschappen. Ga naar Details en kies Hardware-id’s. Er verschijnen nu tekststrings waarin je onder meer het Vendor ID (VEN of VID) en het Device id (DEV of DID) herkent. Google dan eerst naar de bovenste id: de kans is reëel dat je zo een geschikte download vindt. Desnoods probeer je het met een korter id. Of je zet de gratis tool Unknown Device Identifier in, die nog meer feedback geeft. Via Drivers / Find Driver ga je met behulp van Google op zoek naar een geschikt stuurprogramma.

7 Drivers automatisch

Alle drivers zelf controleren op updates is behoorlijk tijdrovend. Met het gratis SnailDriver gaat dat veel sneller. Wij verkiezen de iets oudere versie (1.0.0.3) omdat die minder opdringerig is dan de nieuwste editie. De werking is eenvoudig: start de tool, druk op Scan en even later toont SnailDriver de apparaten waarvoor een verouderd stuurprogramma werd gedetecteerd. Laat de vinkjes staan naast de drivers die je wilt updaten en klik op Update. Via het tandwielpictogram bepaal je onder meer of SnailDriver met Windows mag opstarten, wat de downloadmap is en of je vooraf een herstelpunt wilt maken.

Driver terugrollen

Blijkt je driverupdate problemen op te leveren, dan kun je die in principe nog terugrollen. Had je net voor de installatie een systeemherstelpunt gecreëerd, dan kun je het langs die weg proberen (zie kader ‘Systeemherstel’). Zo niet, controleer dan het volgende. Open het Apparaatbeheer, rechtsklik op nukkige apparaat en klik op Eigenschappen. Ga naar het tabblad Stuurprogramma, met wat ‘geluk’ is de knop Vorig stuurprogramma beschikbaar.

8 Biosversie

Het kan gebeuren dat ook je systeembios aan een update toe is en dat de update je wel de moeite lijkt. Zo’n update vergt enige voorbereiding. Allereerst moet je er zeker van zijn dat het om de juiste biosversie gaat. De systeemhandleiding kan je dat vertellen maar het kan ook softwarematig: druk op Windows-toets+R en voer msinfo32 uit: je leest het af bij BIOS-versie/datum. Of je gaat naar de opdrachtprompt en je voert het commando systeminfo uit, waar je de nodige info vindt bij BIOS Version.

9 Biosback-up

Zorg dat je eerst een veiligheidskopie van je bios-instellingen maakt. Open hiervoor eerst het bios-setupvenster. Hoe je dat doet vindt je in de handleiding, gewoonlijk kan dat door bij het opstarten van je pc op een speciale toets als F12, Del of Esc te drukken. Wellicht vind je zo’n back-upoptie al in de bios-setup zelf (zoals de O.C. Profiles van ASUS). Zo niet, maak dan (met je smartphone) foto’s van alle bios-instellingenvensters. Ben je klaar, stel de biosinstellingen dan bij voorkeur in op de standaardwaarden via een optie als Load (bios) default values / settings. Zo nodig schakel je de optie Bios write protection uit.

Bios A-merk

Wil je het bios van een A-merk updaten, dan start je je zoektocht naar een passende update best op de site van de fabrikant. Je vindt hier vast wel een rubriek terug als SoftwareDriverSupport of Downloads. Soms dien je een specifieke procedure te volgen, zoals bij Dell. Je kunt hier je toestel identificeren via een service tag (een id, gewoonlijk bevestigd op de onder- of achterkant van je toestel), maar je kunt ook op de webpagina Detect PC selecteren en de tool SupportAssist downloaden en uitvoeren, die dan zelf de juiste service tag voor je invult.

10 Bios-update

Je bent nu klaar voor de bios-update. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van je systeem(fabrikant). Mogelijk kan dat vanuit het bios via een optie als Update bios, waarna je naar het updatebestand (op een usb-stick) verwijst. Soms kan een bios-update ook vanuit Windows worden uitgevoerd. Zorg er dan wel voor dat er zo weinig mogelijk processen actief zijn die het updateproces kunnen verstoren. Immers, een onderbroken update kan je met een onwerkbaar systeem opzadelen! Gaat het om een laptop, zorg dan dat de stroomadapter is ingeplugd tijdens de update. Idealiter voer je de update uit vanuit een minimalistisch besturingssysteem als dos (zie kader ‘Dos-boot’).

Dos-boot

Dos is een prima besturingssysteem voor bios-updates. Je kunt dit regelen vanaf een usb-stick. Een handige tool om zo’n stick te prepareren is het portable Rufus. Stop een (lege) usb-stick in je pc en start Rufus op. Selecteer je stick bij Apparaat en kies FAT32 bij Bestandssysteem. Bij Creëer een opstartbare disk met selecteer je FreeDOS. Bevestig met Start en met OK. Sluit het venster na afloop en kopieer ook het bios-updatebestand naar deze stick. Ten slotte start je je systeem met deze stick op en voer je het updatebestand uit. Mogelijk moet je eerst de bootvolgorde in je bios-setup aanpassen.

11 Firmware updaten

Je systeem-bios kun je zien als firmware voor je systeem: software die in de hardware is geprogrammeerd. Je moederbord is echter niet de enige hardware die door firmware wordt aangestuurd: dat geldt voor heel wat meer apparaten, zoals een router, nas, ip-cam enzovoort. Je kunt dan ook regelmatig checken of er ook voor deze apparaten een update is. Ga op de website van de fabrikant na wat zo’n update precies inhoudt. Lijkt je dat wel de moeite, dan kun je besluiten de update te installeren. Hoe het precies in zijn werk gaat hangt van het apparaat af. We geven je hieronder twee concrete voorbeelden: voor een nas en voor een ip-cam.

12 Nas updaten

Beginnen we met een populair nas-model, een Synology DS214 (de procedure is voor veel andere modellen hetzelfde). Meld je via de webinterface aan bij je nas en open het Configuratiescherm. Bij Systeem vind je Bijwerken en herstellen. Het DSM-systeem controleert of het up-to-date is. Is het systeem aan een update toe dan regel je dat met een paar muisklikken. Onderbreek het proces onder geen beding! Je nas zal automatisch herstarten. Overigens controleer je het best ook regelmatig of de geïnstalleerde apps op je nas wel bijgewerkt zijn: open het Package Center en kies (Alles) bijwerken.

13 Ip-cam updaten

Heb je een netwerkcamera, dan kan het van groot belang zijn die van updates te voorzien. Niet alleen omwille voor de stabiliteit en functionaliteit maar ook voor de veiligheid: updates dichten immers vaak veiligheidslekken. De update-mogelijkheid voor onze ip-cam, een Foscam FI9900P, vinden we bij Settings / System / System Upgrade. Klik hier op Download the latest firmware, neem grondig de bijhorende instructies door en kies via Browse het gedownloade (en uitgepakte) upgrade-bestand. Installeer het via System Upgrade. Kijk ook even of je de huidige camera-instellingen eerst kunt veiligstellen. Op genoemde ip-cam kan dat via Settings / System / Back-up & Restore.

ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC
ASUS A32-K53 A42-K53  voor ASUS A43 A53 K43 K53 X43 serie Li-ion 5200mah 10.8V
ACER AP13J4K  voor Acer Chromebook C720 C720P C740 Li-ion 3920mAh/45Wh 11.4V
AKOYA A41-B34 A32-B34voor Medion Akoya S4213 S4216 S4613 E6237 P6647 P6643 Li-ion 2600mAh 14.4V
DELL JWPHF R795Xvoor DELL XPS L401x L501x L701x serie Li-ion 56WH/ 6Cell 11.1V
CLEVO P150HMBAT-8 6-87-X710S-4271 voor Clevo P170HM P170 li-ion 5200mAh 14.8V

0 评论:

Een reactie posten