RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

vrijdag 21 september 2018

Wordt het een notebook of een Chromebook?

Wie wil werken en daar flexibel in wil zijn, kan tegenwoordig niet zonder notebook. Maar wat voor notebook heb je dan precies nodig? Je hebt anno 2018 grofweg drie opties: een Windows-notebook, een Macbook of een Chromebook. Laatstgenoemde is een relatief nieuwe speler op de markt. Wat is nu precies het voordeel van zo’n Chromebook.
De keuze tussen een Windows-notebook en een Macbook is afhankelijk van wat je met de notebook wilt gaan doen. Ben je van plan om veel grafische toepassingen te gebruiken, dan is de Macbook een populaire keuze. Is dat niet het geval, dan gaat de voorkeur, met name dankzij de prijs en compatibiliteit van software al snel uit naar een Windows-notebook. Sinds een paar jaar is daar dus nog een derde keus bijgekomen, de Chromebook.

Wat is een Chromebook

Een Chromebook is, heel kort door de bocht, een notebook die niet op Microsoft Windows draait, maar op het door Google ontwikkelde Chrome OS. Google heeft dit besturingssysteem niet ontwikkeld omdat het zo graag de markt van besturingssystemen wilde veroveren, maar vooral om een besturingssysteem te maken dat ook prima zou kunnen draaien op notebooks die minder kracht onder de motorkap hebben. Dit betekent dat de systeemeisen voor Chrome OS een stuk lager zijn dan die voor Windows, waardoor de Chromebooks minder krachtige (en dus minder dure) componenten aan boord hoeven te hebben, hetgeen uiteraard een (zeer) gunstig effect heeft op de prijs.

Goedkoop dus?

We willen een Chromebook niet goedkoop noemen, simpelweg omdat goedkoop een negatieve bijsmaak heeft, maar een Chromebook is absoluut vele malen betaalbaarder dan een ‘gewone’ notebook. Sterker nog, voor iets meer dan tweehonderd euro (€219,- om precies te zijn) kun je al een splinternieuwe Chromebook op de kop tikken. Het is daarbij belangrijk dat je je realiseert dat een Chromebook niet hetzelfde is als een notebook. Er zit een iets minder krachtige processor in, minder geheugen, minder opslagcapaciteit), kortom, alles nét even een stapje terug, al verschilt dat sterk per Chromebook. Dit betekent effectief dat je met bepaalde Chromebooks niet hetzelfde kunt als met een notebook, al zijn er steeds meer Chromebooks met (boven)gemiddelde specs. Daarbij worden mindere systeemprestaties vrijwel volledig gecompenseerd gedaan door de kracht van Chrome OS, dat prima met deze systeemspecificaties onderweg kan.

Wat kan een Chromebook dan?

Chromebooks zijn ontwikkeld om gebruikers de basismogelijkheden te bieden om te kunnen werken. Dit betekent dat je zonder problemen kunt surfen op internet, e-mails kunt sturen, tekstdocumenten kunt maken en bewerken, enzovoort. Daarbij moet je uiteraard wel rekening houden met het feit dat je geen wagonlading aan bestanden kunt opslaan op je Chromebook zelf. Dat lijk een nadeel maar dat is precies waarvoor de Chromebooks zijn ontworpen. Elke Chromebook wordt standaard geleverd met, naast gemiddeld 32 tot 64 GB interne opslagcapaciteit, maar liefst 115 GB gratis opslagcapaciteit in Google Drive (15 GB krijg je standaard bij Google Drive, 100 GB krijg je twee jaar lang dankzij je aankoop). Na die twee jaar betaal je voor die opslagcapaciteit €1,99 per maand, daarvoor hoef je het dus ook niet te laten. Wil je niet betalen voor online opslag (of wil je helemaal niet opslaan in de cloud) dan biedt een externe schijf uiteraard ook uitkomst). Applicaties als Spotify en Netflix kun je zonder problemen draaien (sterker nog, je kunt Netflix-video’s op je Chromebook downloaden) , video’s kijken via YouTube kan ook gewoon. Wat je niet kunt met een Chromebook is zware applicaties draaien, foto’s en video’s bewerken en grafisch zware games spelen. Het voordeel is dat je deze applicaties ook niet per ongeluk kunt downloaden, want álle applicaties die je kunt downloaden in de Chrome Web Store of Google Play Store (bekend van je smartphone en tablet) draaien als een zonnetje op je Chromebook. Heb je een Chromebook waarvan het scherm los te koppelen is van het toetsenbord, dan heb je extra voordeel van de ondersteuning van de Google play Store, omdat je notebook dan tegelijkertijd fungeert als tablet.

Chrome OS is geen Windows

Voordat je besluit om te gaan voor een Chromebook, is het belangrijk dat je je realiseert dat Chrome OS géén Windows is. Dit betekent dus dat Windows-software ook niet binnen Chrome OS te installeren is. Controleer dus van tevoren even of de software die je wilt gebruiken / nodig hebt, of een variant daarop, beschikbaar is in de Chrome Web Store. Voordeel is dat Chrome OS sinds kort ook Android-apps installeert, hetgeen betekent dat je nu toegang hebt tot, bijvoorbeeld, de Android-app van Microsoft Office, en dat kan natuurlijk nét het verschil maken. De combinatie van de Chrome Web Store en Google Play Store, zorgt ervoor dat je zonder twijfel alle apps kunt vinden die je nodig hebt, zij het wellicht gemaakt door een andere partij.

Prijsklasse

De gemene deler die álle Chromebooks hebben, is dat ze betaalbaar zijn, een Chromebook van duizend euro zul je simpelweg nergens aantreffen. Wel is er binnen deze prijsklasse nog onderscheid te maken. De prijs hangt bijvoorbeeld af van de grootte van het beeldscherm, de kracht van de processor, de hoeveelheid intern geheugen en opslagcapaciteit, maar ook, bijvoorbeeld, het aantal aansluitingen. Wanneer je een Chromebook koopt, controleer dan goed welke aansluitingen aanwezig zijn. Stel dat je een muis wilt aansluiten, een harde schijf én een kaartlezer (sommige Chromebooks hebben een kaartlezer ingebouwd), dan is het vervelend als je Chromebook maar 2 usb-poorten blijkt te hebben, en die ook nog eens ‘slechts’ usb 2.0 zijn. Denk daarom goed na over wat je nodig hebt, en maak aan de hand daarvan een keuze, om te voorkomen dat goedkoop alsnog duurkoop wordt, al geldt dat natuurlijk niet alleen voor een Chromebook. Waar je overigens sowieso op bespaart is je antivirussoftware. Wie een Chromebook koopt krijgt daar gratis antivirussoftware bij die tijdens de gehele levensduur van je apparaat mag blijven gebruiken. Chromebooks variëren momenteel in prijsklasse van €219 tot €699, afhankelijk van interne specificaties, zoals processor, resolutie, aanraakscherm, enzovoort. Op die manier bepaal je zelf wat je precies nodig hebt, en hoeveel je daarvoor wilt betalen.

Conclusie

Een Chromebook heeft veel voordelen ten opzichte van een notebook. Ze zijn lichter, dunner en, voor velen het belangrijkst: een stuk goedkoper. Je kunt er wellicht in verhouding iets minder mee dan met een standaard notebook, maar dat is precies waar Chromebooks voor bedoeld zijn. Zoek je een krachtpatser die álles aankan en heb je daar veel geld voor over? Koop dan een Macbook of een Windows-notebook. Ga je al die kracht echter niet gebruiken, en wil je gewoon een basisnotebook waarmee je nog steeds heel veel kunt en waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt? Dan is een Chromebook wat je zoekt.

6W6M1 0G05V M821J M822J U597G V4NC2 T3500 laptop adapter voor Dell Precision T5500
DELL 268X5 N2DN5  voor Dell Vostro V131 V131D serie  li-ion 65Wh 11.1V
HAIER A31-B34  voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01
ALCATEL TLp025G2 voor ALCATEL OT- 9001A OT- 9001X OT-8050D OT-9003A OT-9003X Li-ion 2580MAH/9.8Wh 3.8V/4.35V
DELL C4K9V voor DELL XPS 12 -L221x 9Q33 13 9333 Li-ion 55WH 7.4V

0 评论:

Een reactie posten