Windows 10 kent tal van handige opties en instellingen die wat verstopt zijn, maar je gebruikservaring flink verbeteren. We lichten 15 powertips uit die je helpen het besturingssysteem naar je hand te zetten en meer gedaan te krijgen.
1 Meer overzicht met GodMode
GodMode is handig om een snel overzicht te krijgen van talloze belangrijke instellingen. Het menu is gemakkelijk op te roepen, mits je weet welk commando je nodig hebt. Ga naar een willekeurige plek zoals het bureaublad, maak een nieuwe map aan en geef deze de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Vervolgens verandert de map in een pictogram waarop je kunt dubbelklikken. Hier zie je onder elkaar allerlei belangrijke instellingen die betrekking hebben op onder meer beveiliging en onderhoud, energiebeheer, toegankelijkheid en het systeem. Met het veldje rechtsboven kun je het overzicht doorzoeken.
2 Grip op je privacy-instellingen
Heb je bij de installatie van Windows 10 gekozen voor de Expressinstellingen, dan deel je meer privédata met Microsoft dan je wellicht lief is. Dat voorkom je door tijdens de installatie te kiezen voor Instellingen aanpassen en de schuifjes achter opties als Apps mogen mijn reclame-id gebruiken (…) uit te zetten. Heb je dat niet gedaan, dan kun je gelukkig achteraf de privacy-instellingen aanpassen. Ga naar Instellingen, klik op Privacy en ga na of apps bijvoorbeeld je locatie, camera en microfoon mogen gebruiken. Je kunt hier ook instellen welke apps op de achtergrond actief mogen zijn om bijvoorbeeld meldingen te sturen.
3 Snel toegang tot klassieke Windows-apps
Het nieuwe instellingenvenster in Windows 10 is logischer ingedeeld dan het oude, vertrouwde configuratiescherm, maar voor sommige handelingen kan het handig zijn om laatstgenoemde op te roepen. Dat gaat het snelst door rechts te klikken op de startknop linksonder en te kiezen voor Configuratiescherm. Via hetzelfde menu krijg je ook snel toegang tot andere handige opties, waaronder Taakbeheer, Apparaatbeheer en Uitvoeren. De apps werken zoals je gewend bent van eerdere versies van Windows. Je kunt ze tevens opstarten door te zoeken met het vergrootglas linksonder, maar dat werkt wat ons betreft nét wat minder snel.
4 Meer controle over updates
Wil je voorkomen dat Windows 10 updates automatisch installeert, stel dan een datalimiet voor je wifi-verbinding in. Door naar Instellingen / Netwerk en Internet te gaan en te kiezen voor Geavanceerde opties, vind je de optie Instellen als verbinding met datalimiet. Klik op het schuifje en updates worden niet meer automatisch gedownload en geïnstalleerd. Voortaan download je ze op het moment dat het je uitkomt. Houd er wel rekening mee dat deze truc alleen werkt als je gebruikmaakt van wifi. Ook kan het voorkomen dat apps die op de achtergrond draaien (zoals OneDrive of Google Drive) minder vaak synchroniseren.
5 Snel video’s opnemen
Een video kan erg verhelderend werken om een vriend of familielid iets uit te leggen. Windows 10 heeft een ingebouwde functie voor het maken van videoclips, al heeft je computer hiervoor wel een recente grafische kaart nodig. Anders kun je alleen screenshots maken. Om zogeheten Xbox-gameclips te maken, druk je gelijktijdig op Windows-toets+G. Vervolgens verschijnt een zwevend menu met knoppen om het scherm op te nemen. De functie werkt in elke openstaande applicatie, op systeemlocaties als het bureaublad en de verkenner na. Opgeslagen clips vind je via Deze pc / Video’s en Opnames.
6 Prestaties van Windows 10 verbeteren
Een simpele zoekactie op Google leert dat er talloze manieren zijn om de prestaties van je Windows 10-machine te verbeteren. Geen trek in het upgraden van je systeem? Kijk dan eens naar de visuele instellingen. Via Configuratiescherm / Systeem en Geavanceerde instellingen kom je bij de instellingen voor Prestaties. Daar kun je kiezen voor Beste prestaties of handmatig bepalen welke animaties en effecten je al dan niet wilt zien. Prestatiewinst kan ook geboekt worden door overbodige systeemservices uit te schakelen. Klik rechts op de startknop, selecteer Uitvoeren en typ services.msc. Op de website Blackviper vind je adviezen over services die probleemloos uitgeschakeld kunnen worden.
7 Meldingen beheren
Standaard heeft Windows 10 de neiging om de nodige meldingen te tonen. Denk aan tips over het besturingssysteem, herinneringen en alarmen. Ook apps hebben de mogelijkheid om je tijdens het gebruik te storen met pop-ups. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ga naar Instellingen / Systeem en Meldingen en acties en zet de schuifjes uit achter functies of apps waarvan je geen meldingen wenst te ontvangen. Daarnaast kun je instellen dat er geen meldingen doorkomen als je een presentatie geeft. Ook handig: vanuit hetzelfde scherm kies je welke pictogrammen op de taakbalk worden getoond door te klikken op Systeempictogrammen in- of uitschakelen.
8 Donker thema instellen
Om systeemvensters een donker thema te geven, moet je een aanpassing in het register doorvoeren. Klik rechts op de startknop, kies Uitvoeren en open het register met het commando regedit. Navigeer vervolgens naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes, klik rechts op Themes en selecteer Nieuw / Sleutel. Geef de sleutel de naam Personalize, klik rechts en kies Nieuw / DWORD (32-bit). Geef deze nieuwe waarde onder de sleutel de naam AppsUseLightTheme en zorg dat Waardegegevens op 0 staat. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize, maak hier ook een DWORD (32-bit) en geef de waarde de naam AppsUseLightTheme. Herstart je systeem om het donkere thema te zien. Dit werkt alleen bij systeemvensters van Windows 10 zelf, niet voor applicaties en de Windows Verkenner.
9 Het Actiecentrum uitschakelen
Het Actiecentrum bevat de belangrijkste berichten over je systeem en snelle instellingen voor onder meer verbindingen, de schermhelderheid en notities. Best handig, hoewel nog maar weinig mensen het actiecentrum echt gebruiken. Wil je het actiecentrum uitschakelen, dan moet je het register aanpassen. Klik rechts op de startknop, kies Uitvoeren en type regedit. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer, klik met de rechtermuisknop in het rechtervenster en selecteer Nieuw / DWORD (32-bit). Geef het de naam DisableNotificationCenter, dubbelklik en wijzig de waarde naar 1. Druk op OK en herstart je pc om de wijziging door te voeren.
10 Verkenner starten in normale weergave
Wanneer je de Windows Verkenner opent, worden standaard de snelkoppelingen in Snelle toegang weergegeven. Die bevat dan koppelingen naar mappen en documenten die je het laatst gebruikt hebt. Het nadeel is dat die pictogrammen een groot deel van de ruimte in de Verkenner in beslag neemt. Deze snelkoppelingen kun je niet direct verwijderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de Verkenner voortaan in de normale weergave met alle stations en mappen wordt opgestart. Klik in de Verkenner op het tabblad Beeld en kies voor Opties. Onder het tabblad Algemeen wijzig je de optie bij Verkennen openen in naar Deze pc.
11 Minder berichten
Het notificatiescherm in Windows 10 geeft belangrijke en minder belangrijke meldingen aan jou als gebruiker, zoals verouderde virusdefinities, nieuwe mail, beschikbare Windows-updates en problemen met stuurprogramma’s. Soms wil je niet lastiggevallen worden door deze berichten met het bijbehorende geluid. Dan kun je deze voor een bepaalde tijd uitschakelen. Ga naar Instellingen en kies voor Meldingen en acties. Per geïnstalleerde app of programma kun je aangeven of er wel of geen berichten mogen worden getoond. Wil je alles tijdelijk uitschakelen? Kies dan voor Stiltetijd in de taakbalk door eenmaal links te klikken en op de desbetreffende tegel te klikken.
12 Doe meer met Opdrachtprompt
Windows 10 introduceert diverse nieuwe functies voor Opdrachtprompt. Zo kun je vanaf nu kopiëren en plakken met respectievelijk Ctrl+C en Ctrl+V en het venster van Opdrachtprompt transparanter maken met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Plusteken). Om alle nieuwe mogelijkheden te bekijken, open je Opdrachtprompt en klik je rechts op de titelbalk. Kies voor Eigenschappen en klik onder het tabblad Opties op Meer informatie over nieuwe functies van de console. De webpagina die wordt geopend, is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.
13 Offline navigeren
De Kaarten-app in Windows 10 is flink op de schop gegaan en bevat, in tegenstelling tot de app voor Windows 8, de mogelijkheid om kaartgegevens te downloaden voor offline gebruik. Open Kaarten via het startmenu, klik op het tandwiel en kies Kaarten downloaden of bijwerken. Vervolgens worden de systeeminstellingen geopend en moet je nogmaals op Download kaarten klikken. Kies nu het continent en de landen waarvoor je kaarten wilt downloaden. Per gebied zie je precies hoeveel vrije schijfruimte je daarvoor nodig hebt.
14 Snelkoppelingen naar instellingen
Windows 10 heeft diverse opties om het startmenu naar wens in te delen. Je kunt (live) tegels toevoegen, verwijderen, groter of kleiner maken en eenvoudig snelkoppelingen toevoegen voor je favoriete apps. Maar wist je ook dat je een snelkoppeling naar specifieke instellingen kunt laten terugkomen in het menu? Om niet meerdere keren te hoeven klikken voor Windows Update, Opslag of Energiebeheer, druk je met de rechtermuisknop op de desbetreffende instelling. Kies voor Aan Start vastmaken en geef het nieuwe tegeltje de gewenste plek in het startmenu.
15 Een rustiger startmenu
Het startmenu van Windows 10 kan nogal druk overkomen met al die tegels, zeker als je diverse programma’s hebt geïnstalleerd. Daarnaast kunnen al die zogeheten live-tegels – die automatisch de laatste nieuwtjes tonen – ook storend zijn. In alle gevallen kun je er wat aan doen. Wil je bijvoorbeeld wat kleinere tegels? Dan klik je met de rechtermuisknop op de tegel die je van formaat wil wijzigen en kies je voor Klein of Middelgroot. Wil je de animaties uitschakelen? Dan klik je wederom met rechts op de tegel en kies je voor Live-tegel uitschakelen. Je kunt ook pictogrammen uit het hoofdoverzicht verwijderen door te kiezen voor Van Start Losmaken.
0 评论:
Een reactie posten