RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

zondag 30 september 2018

De 10 beste browser extensies

Extensies als Privacy Badger, HTTPS Everywhere en AdBlock Plus zijn inmiddels welbekend, maar in dit artikel gaan we op zoek naar tien minder bekende browser extensies voor Chrome, Firefox, Safari en Edge. Browsen wordt leuk, interessant en misschien zelfs een beetje nuttig!

Tip 01: Noisli

Heb je een hekel aan omgevingsgeluid? Installeer dan Noisli, een extensie waarmee je je eigen omgevingsgeluiden kunt genereren. Wil je het geluid van de zee hebben met een vleugje vogelgeluiden? Geen probleem. Je moet je wel even gratis aanmelden bij de dienst; dat doe je gewoon vanuit de extensie. Om je geluid te creëren, klik je op Add combo. Je wordt nu naar de website van Noisli geleid. Hier klik je op de icoontjes en je hoort meteen het geluid. Eronder vind je een volumeschuif om het volume van alleen dit geluid te bepalen. Bovenin bepaal je hoe hard de combinatie van alle geluiden is. Je kunt ook een timer instellen, eventueel inclusief een fade-out van alle geluiden van 5, 15 of 30 seconden.

Tip 02: Strict Workflow

Als je geconcentreerd aan het werkt bent, wil je niet worden afgeleid. Toch is er de gewoonte om even een tabblad te openen om een Facebook-bericht te lezen of een filmpje op YouTube te bekijken. Met de extensie Strict Workflow kun je instellen welke websites gedurende een bepaalde tijd worden geblokkeerd. Een soort assistent die je op de vingers tikt als je het toch wilt proberen. Klik op het tomaatje bovenin en standaard blokkeert het 25 minuten lang allerlei afleidende websites als Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en YouTube. Uiteraard kun je bepalen welke sites nog meer moeten worden geblokkeerd en hoelang een blokkade moet duren. Dat doe je door met je rechtermuisknop op de tomaat te klikken en voor Opties te kiezen.

Tip 03: TinEye Reverse Image Search

Kom je een leuk plaatje tegen op het internet, maar wil je weten waar het origineel vandaan komt? Wil je weten hoe de persoon heet die op een foto staat? Of zie je een afbeelding van een schilderij en wil je weten wie de schilder is? Installeer TinEye, klik op een afbeelding met je rechtermuisknop en kies voor Search image on TinEye. De dienst vergelijkt de foto met allerlei foto´s uit de database en geeft vergelijkbare resultaten weer met koppelingen naar respectievelijke webpagina’s. Zo is het makkelijk om achter de informatie te komen waar je naar op zoek bent.

Tip 04: Unspoiler

Met Unspoiler lees je nooit meer toevallig spoilers. Klik op de knop en geef de naam in van een film, een tv-serie of een boek. Als je nu een pagina leest en de extensie merkt dat er iets over jouw trefwoord wordt gezegd, dan krijg je een melding met een rode balk in beeld. Lezen op eigen risico, zeg maar. Je kunt overigens meerdere trefwoorden in de extensie aangeven, en je krijgt al je trefwoorden te zien als je weer op de extensieknop drukt. Hier kun je ook individuele termen verwijderen. De extensie is helaas alleen voor Google Chrome verkrijgbaar.

Tip 05: Dark Reader

De meeste websites hebben een witte achtergrond. Dat leest wel zo makkelijk, maar ‘s avonds wil je misschien liever tekst lezen op een donkere achtergrond. Installeer de extensie Dark Reader voor Chrome of Firefox. Als de extensie aan staat, zal het automatisch witte of lichte achtergronden donker maken. Dat werkt bij vrijwel elke site, maar kan er wel voor zorgen dat achtergrondafbeeldingen niet worden geladen. Je kunt vrij veel instellingen aanpassen door eenmaal op het icoontje te klikken. Verander de helderheid of het contrast en bepaal of de instellingen alleen voor de huidige site moeten gelden of voor alle sites die je bezoekt.

Tip 06: Loom

Pas op: een krachtige extensie voor Chrome! Met Loom maak je een schermvideo en deze bewerk of deel je vervolgens. Na aanmelding vraagt Loom of het toegang tot je microfoon en camera mag krijgen. Dit kun je overslaan als je alleen een opname van je scherm wilt maken. Je kunt kiezen of je je gehele scherm wilt opnemen of alleen het huidige tabblad. Met een schuif bepaal je of de audio van een site ook moet worden opgenomen of dat je je eigen stem wilt opnemen. Je video is vervolgens bereikbaar via een url; hier word je na opname meteen naartoe geleid. Je kunt de url delen, een bijschrift plaatsen of de video als mp4 naar je pc downloaden.

Tip 07: Hover Zoom

Worden je ogen slecht of wil je afbeeldingen af en toe gewoon wel wat groter kunnen bekijken zonder erop te klikken? Installeer dan Hover Zoom in Chrome. Het icoontje wordt alleen weergegeven als het op een pagina mogelijk is om automatisch afbeeldingen groter weer te geven. Is dat niet mogelijk, dan is het icoontje grijs. De extensie is zó eenvoudig, maar enorm handig als je op zoek bent naar een goed plaatje voor een uitnodiging of iets dergelijks. Als je bij Google bijvoorbeeld naar afbeeldingen zoekt, ga je met je muis over een afbeelding en wordt de foto in z’n originele grootte getoond.

Tip 08: Tabby Cat

Eén ding vooraf: Tabby Cat is een nutteloze extensie en bevordert je productiviteit op geen enkele wijze. Wat het wel doet: zodra je in Firefox of Chrome een nieuw tabblad opent, dan zie je in plaats van een saaie lege pagina een vriendelijke poes die je aanstaart. Je kunt een schermafbeelding maken of kijken welke nieuwe kat er in een tabblad wordt geopend, maar dan houdt het ook wel op. De animaties van elke Tabby Cat zijn wel erg grappig en goed uitgevoerd. Wil je extra poezen kopen, dan kun je dat doen door links bovenin op Pets te klikken. Onderin kun je je kat nog versieren met bijvoorbeeld de hoorn van een eenhoorn.

Tip 09: Stylish

Wil je het uiterlijk van een website kunnen veranderen? Installeer dan de extensie Stylish voor Chrome. Open een website en klik op de extensieknop om te zien of er andere stijlen op de pagina zijn toe te passen. Voor de Google-startpagina zijn er bijvoorbeeld heel veel verschillende opties te vinden. Klik op Zoek meer stijlenvoor deze site en als een stijl je bevalt, klik je op Install Style. De website wordt nu meteen aangepast en elke volgende keer als je deze site bezoekt, zal deze met de nieuwe stijl worden getoond. Er zijn alleen stijlen beschikbaar voor bekende sites van bijvoorbeeld Google, Twitter, Facebook en Apple. Nederlandse sites zoals NU.nl en NOS.nl hebben echter ook alternatieve stijlen.

Make Trump Tweets Eight Again

Geen extensie waar je wat aan hebt, maar wel een hele leuke. De extensie Make Trump Tweets Eight Again installeer je in Firefox of Chrome en laten alle tweets van @realDonaldTrump zien in het handschrift van een 8-jarig kind. Helaas alleen op de site van Twitter, niet als een tweet op een andere site wordt geplaatst. SAD!

Tip 10: Ears: Bass Boost, EQ

Niet genoeg bas uit je luidsprekers? Met Ears heb je een ingebouwde equalizer in je browser. Klik op het icoontje en een uitgebreide equalizer wordt over het scherm van je browser gelegd. Onder Guide lees je hoe de equalizer werkt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de bolletjes verschuiven. Denk er wel aan dat je luidsprekers het niet leuk vinden als je te veel van dezelfde frequentie vergroot; het is daarom aan te raden je even in te lezen op het gebied van equalizing. Je kunt presets opslaan en als je op Spectrum Equalizer klikt, zie je welke frequenties aanwezig zijn in het audiosignaal van het actieve tabblad. De knop Bass Boost zorgt meteen voor extra bas.

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

Mini review: TicWatch E

De TicWatch E is door zijn relatief kleine prijskaartje een interessante optie voor wie zo’n smartwatch weleens wil proberen zonder meteen al te diep in de buidel te tasten.
Het klokje draait op Wear OS (voorheen Android Wear), dat zich dankzij de MediaTek-cpu zonder haperingen laat bedienen. De batterijduur is bovengemiddeld, maar dagelijks opladen blijft aanbevolen. Van compromissen is weinig sprake. Zo is gps aanwezig voor het bijhouden van routes zonder smartphone, evenals een hartslagmeter. Die meet overigens niet continu, maar alleen wanneer je erom vraagt. Dat maakt het voor sporters minder interessant dan bijvoorbeeld een toegewijde fitnesswearable. Grootste tekortkoming is dat de stappenteller van beide testmodellen niet deugt. Geregeld rekent deze het dubbele aantal stappen van wat we daadwerkelijk zetten. Reactie van de fabrikant? “Meestal functioneert het wel goed en is de afwijking slechts beperkt.” Tja ...

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

Zo zoek je je ideale muis en toetsenbord

De muis en het toetsenbord zijn twee onderdelen waar vaak de minste aandacht aan wordt besteed. Je gebruikt wat je meegeleverd krijgt en doet het daarmee. Tot je een keer een echt goede muis of een echt goed toetsenbord tegenkomt en je ervaart hoeveel meer impact dat heeft dan die net even snellere processor. Met dit artikel helpen we je de verschillen te herkennen en kun je op zoek naar jouw ideale muis en toetsenbord.

Tip 01: Los of combinatie

Behalve los worden muizen en toetsenborden ook als set verkocht. Je bespaart er geld mee en soms is het design mooi op elkaar afgestemd. Maar een set heeft ook nadelen. Niet altijd zijn beide delen van de set even hoogwaardig, een goed toetsenbord wordt bijvoorbeeld met een mindere muis gecombineerd. Ook komt het voor dat een van de twee delen niet eens los verkrijgbaar is, toch wel een indicatie dat het niet het perfecte product is. Maar ook als beide producten goed en mooi zijn, betekent het nog niet dat het precies jouw favoriete muis én jouw favoriete toetsenbord zijn. Ga je voor het voordeel, dan kan uiteindelijk goedkoop toch duurkoop blijken zijn.

Tip 02: Snoer of snoerloos

Bij een muis is het al snel een voordeel wanneer er geen snoer aan zit. Voor toetsenborden geldt dit eigenlijk niet, tenzij het bedoeld is voor mobiel gebruik in combinatie met een tablet of notebook. Gamers zweren er zelfs bij dat hun muis een kabel heeft, dat levert volgens hen een net wat hogere responstijd op. Is een apparaat snoerloos dan heeft het, zelfs nu het stroomverbruik van deze apparaten de laatste jaren flink is verbeterd, af en toe nieuwe batterijen nodig of moet worden opgeladen. Snoerloos is bijna altijd duurder dan de apparaten met snoer, voornamelijk bij de toetsenborden.

Tip 03: Rechts of links

Tien tot vijftien procent van de mensen is linkshandig. Dat is ook bekend bij de fabrikanten, en dus zijn er veel meer muizen voor rechtshandigen dan voor linkshandigen. Linkshandigen zijn daardoor vaak veroordeeld tot de modellen die hand-neutraal zijn, maar dit zijn vaak de goedkopere en minder uitgesproken modellen. Muizen uit het hogere segment vallen voor veel linkshandigen af doordat die vaak een meer uitgesproken pasvorm hebben. Wil je toch zo’n top-muis en ben je linkshandig, dan zit er weinig anders op dan met rechts te gaan muizen.

Tip 04: Communicatie

De meeste draadloze muizen en toetsenborden hebben een eigen usb-ontvanger. Meestal is dat er één per apparaat, maar soms werkt die ontvanger ook voor meerdere apparaten. Bij Logitech noemen ze dat Unifying – je kunt ermee zes Logitech-apparaten met één ontvanger aan een pc, Mac of tablet koppelen. Het voordeel hiervan is dat je usb-poorten vrijhoudt, wat vooral handig is bij notebooks die vaak maar weinig usb-poorten hebben. Het is dan wel zo prettig als de ontvanger in de muis opgeborgen kan worden óf zo klein is dat het de usb-poort niet beschadigt tijdens het vervoeren van het de computer of tablet. Nog handiger is het als de muis en/of het toetsenbord via bluetooth kan communiceren, want dan ben je helemaal geen usb-poort kwijt. Het voordeel gaat zelfs nog verder, want omdat er geen usb-ontvanger nodig is, hoef je deze ook niet te uit wisselen tussen het apparaat dat je wilt gebruiken (pc, Mac, laptop).

Tip 05: Ergonomie

Ergonomie bestudeert de relatie van de mens tot zijn omgeving, oftewel de ruimte waarin je werkt en de apparaten die je gebruikt. Maar helpen die apparaten je wel of werken ze je tegen? Kun je ze langdurig ontspannen gebruiken of krijg je er lichamelijke klachten van? Muizen en toetsenborden staan, vanwege het directe en intensieve contact dat je ermee hebt, vaak uren achtereen, in de belangstelling van ergonomen. Niek Nendels van het in ergonomie gespecialiseerde ErgoDirect bevestigt dit. “Er is niet één muis die voor iedereen geschikt is. Je moet de gebieden van het lichaam waar je klachten ervaart, ontlasten. Dat kan met een precisiemuis die je alleen met je vingers bedient waardoor je de arm en schouders ontlast, maar het kan ook met een centrale muis die stil voor je ligt.” Gelukkig is er keuze genoeg in ergonomische muizen en toetsenborden wat het zowel mogelijk maakt te genezen als te voorkomen.

Tip 06: Mechanisch typen

Er bestaat maar een handvol technieken om het indrukken van een toets te vertalen naar een signaal voor een computer. Het membraantoetsenbord wordt hiervoor het meest gebruikt, want is het goedkoopst. Hierbij liggen onder de toetsen twee lagen folie met een elektrisch circuit. Zodra je een toets indrukt, maken op die plek de twee lagen contact en wordt er een signaal afgegeven. Iets luxer is de dome-switchtechniek. Daarbij ligt er onder de toetsen een rubberen laag met kleine stempeltjes die bij indrukken contact maken met een onderliggende laag. De derde techniek is het mechanische toetsenbord. Hierbij zit onder iedere toets een aparte mechanische schakelaar. Deze bestaat uit een steel die je indrukt, een echte veer die tegendruk geeft en een echt metalen veerblad. Van deze switches zijn er vele soorten die variëren in de hoeveelheid kracht die je moet zetten, hoe ver je moet doordrukken en of er een echte voelbare klik is. Cherry is met zijn MX Red, Black, Brown en Blue-switches marktleider, maar er zijn ook switches van Gateron, Greetech, Kaihua en Omron, die eigenlijk even goed klikken.

Tip 07: Gamers

De meeste fabrikanten van mechanische switches maken zelf geen toetsenborden maar leveren hun producten aan toetsenbordfabrikanten. Zeker in het gaming-segment zijn enorm veel toetsenborden te vinden. Gamers stellen hoge eisen en zijn bereid flink te betalen voor een goed toetsenbord. Ook kopen ze nog weleens een nieuwe als de oude het nog doet. Kortom, er is veel geld aan te verdienen. Het nadeel daarvan is dat het grote aantal merken en modellen het vinden van het perfecte gamingtoetsenbord vrij lastig maakt. Bovendien zijn er nog heel wat andere opties die meespelen, zoals een fullcolour-achtergrondverlichting van de toetsen. Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens functioneel bij het gamen, zo kunnen bij bepaalde acties alleen de relevante toetsen worden verlicht of kun je met een combinatie van enkele toetsen een actie heel snel worden uitvoeren. De betere gaming-toetsenborden komen daarom met software waarmee je de instellingen per spel kunt aanpassen.

Tip 08: Toetsenbordindeling

Ben je een internetshopper en schaf je je toetsenbord het liefst online aan, vergeet dan niet naar de toetsenbordindeling te kijken, dit bepaalt waar welke toetsen zitten. In Nederland gebruiken we standaard de US International QWERTY-indeling, maar in Frankrijk en België werkt men op AZERTY-toetsenborden en in Duitsland gebruiken ze QWERTZ. Behalve dat de toetsen op een andere plek zitten, zitten er op die andere toetsenbordindelingen ook andere letters en leestekens, tekens die we in de Nederlandse taal niet nodig hebben. Het verschil lijkt klein, maar een verkeerde indeling maakt een toetsenbord nagenoeg onbruikbaar.

Tip 09: Hardwaretoetsen

Behalve de indeling, is ook het ontwerp van het toetsenbord belangrijk. Zitten er echte functietoetsen boven aan het toetsenbord of worden deze gedeeld met nieuwe functies waardoor je altijd een tweede toets moet indrukken om de F-functie te kunnen gebruiken? En is er rechts een volledig en apart numeriek deel met tien losse toetsen voor de cijfers 0 tot en met 9 of moet je getallen invoeren met toetsen aan de bovenkant van het toetsenbord? Een numeriek toetsenbord werkt zo veel sneller en minder foutgevoelig dat iedereen die weleens Excel gebruikt, alleen al daarom zo’n toetsenbord zou moeten hebben. Tot slot zijn ook de pijltjestoetsen en de toetsen voor PageUp en PageDown om snel door een document te bladeren heel handig. Zijn deze samengevoegd in het gewone toetsenbord en moet je een toetscombinatie gebruiken om ze te activeren of zijn het aparte toetsen op het toetsenbord? Afhankelijk van waar je het toetsenbord voor gebruikt, zijn dit ook belangrijke punten.

Tip 10: Windows of Mac

Veruit de meeste toetsenborden en muizen zijn bedoeld om onder Windows te gebruiken, maar ze werken ook met Linux- en MacOS-systemen. Alleen de speciale toetsen op het toetsenbord, zoals de Windows-toets en de functie- en mediatoetsen, werken onder Windows veelal direct goed. Onder Linux en MacOS doen ze het soms niet of pas nadat je er een aparte driver voor hebt geïnstalleerd. Omgekeerd geldt hetzelfde voor: een Mac-toetsenbord kan best een Windows-pc aansturen, maar makkelijk is het niet altijd. Ben je een Apple-gebruiker, kies dan voor een toetsenbord dat niet alleen Mac-compatibel is, maar ook echt voor MacOS gemaakt is zodat je Mac-toetsen op de juiste plek zitten. Behalve Apple leveren ook bijna alle andere grote merken speciale Apple-muizen en toetsenborden.

Tip 11: Driversoftware

Hoewel tegenwoordig bijna elke muis of elk toetsenbord direct werkt zodra het is aangesloten, leveren de betere merken vaak aanvullende software mee om de functionaliteit van het toetsenbord naar eigen wens aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld instellen welk mailprogramma je wilt openen wanneer je de mailknop indrukt of hoe snel het scrolwieltje op de muis door documenten of websites bladert. Dergelijke opties en mogelijkheden verbeteren het gebruik en zul je al snel missen wanneer je een muis of toetsenbord moet gebruiken zonder die instellingen. Op de verpakking kun je vaak niet zien of en welke software met een muis of toetsenbord wordt meegeleverd. Soms kun je er wel via de supportpagina of downloadsectie op de site van de fabrikant meer over te weten komen.

Tip 12: Innovatie

Opvallend is de geringe innovatie bij muizen en toetsenborden. Gelukkig zijn er uitzonderingen, vooral de ontwikkelaars van gaming hardware verdienen een pluim. Ze durven echt nieuwe wegen te betreden, zowel met de software als met de hardware. Daar waar de meeste fabrikanten het dus laten afweten, doet het gewone volk dat niet, getuige de ontwikkeling van de Nederlandse Wooting One (en binnenkort ook de Wooting Two). Buiten de gaming-hardwarefabrikanten is het vooral Logitech dat hard aan de weg timmert. De MX Master 2S muis is duur, maar voor rechtshandige gebruikers erg goed, en met het Craft-toetsenbord komt er voor het eerst in jaren weer eens iets nieuws op de markt. Het meest opvallende element aan de Logitech Craft is de grote ronde draaiknop linksboven op het toetsenbord. Het is een aanraakgevoelige knop, je kunt er zaken mee selecteren, wisselen tussen de browsertabbladen of in Word, Excel en PowerPoint letters en afbeeldingen groter of kleiner maken. De mogelijkheden zullen alleen maar toenemen, want Logitech updatet regelmatig de bijbehorende software. Het is even oefenen om er ook echt sneller mee te werken, en een meer ergonomisch, licht gebogen toetsenbord was fijn geweest, maar de Logitech Craft is een mooie innovatie in een verder weinig verrassende reeks producten.

Kooptips

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds moeite met het maken van je keuze? Wij vertellen je onze toetsenbord- en muiskeuzes voor verschillende doeleinden.

Muis: Logitech MX Master 2S

Prijs: € 80,–
Het topmodel uit de muizencollectie van Logitech is een behoorlijk groot model, maar wel comfortabel vormgegeven. Helaas uitsluitend gemaakt voor rechtshandig gebruik. De muis heeft veel extra knoppen en een scrollwiel waarmee je razendsnel kunt wisselen tussen langzaam en precies of heel snel bladeren. Met de driversoftware kun je alle knoppen en instellingen van de muis tot in de puntjes instellen en is het zelfs mogelijk met één MX Master 2S drie Windowscomputers of Macs te bedienen en informatie via het Klembord tussen de drie apparaten uit te wisselen.

Ergonomisch toetsenbord met muis: Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Prijs: € 99,–
Voor wie met tien vingers kan typen, is dit toetsenbord een genot. De handen liggen ontspannen op de tafel en vliegen over de toetsen. Jammer is wel dat het numerieke deel losgekoppeld is en het geheel niet oplaadbaar is. De meegeleverde muis pak je vast als een honkbalbal en werkt eveneens prettig, al haalt die niet het gebruiksniveau van de Logitech MX Master 2S. Al met al een prima set voor een prima prijs.

Allround toetsenbord: Logitech Craft

Prijs: € 199,–
De prijs van dit toetsenbord is hoog, maar daarvoor krijg je een prima typend toetsenbord dat een plaatje is om naar te kijken, met een unifying-ontvanger voor draadloze communicatie en achtergrondverlichting die oplicht als je je handen over het toetsenbord beweegt. Het meest opvallend is echter die grote, ronde, aanraakgevoelige knop waarmee je in allerlei programma’s sneller kunt werken. Je moet het toetsenbord zo af en toe opladen, want de accu raakt op een gegeven moment leeg. Helaas is het toetsenbord niet ergonomisch gevormd.

Gaming toetsenbord: Logitech G513 Carbon

Prijs: € 179,–
Onder diehard-gamers geldt de Corsair K95 RGB Platinum als het meest begerenswaardige toetsenbord, maar deze Logitech G513 Carbon mag er zeker ook zijn. De prachtige carbon-afwerking maakt het tot een zeer stabiele plank met lekkere mechanische switches en vooral erg goede software. Zowel qua functionaliteit als gebruik van de RGB-achtergrondverlichting kun je je weinig anders wensen.

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

zaterdag 29 september 2018

Shuttle XPC SZ270R9 - Ruime barebone voor gamers

Laat je niet bedriegen door de geringe afmetingen van de Shuttle XPC SZ270R9. De kleine kast is zo slim ingericht dat je er een heuse game-pc van kunt maken. De op maat gemaakte onderdelen drijven de prijs op en de voorkant schreeuwt iets te hard ‘gamer-kast’, maar er bestaan niet veel barebones-pc’s waar een krachtige grafische kaart als de GTX 1080 Ti in past.
De hoekig vormgegeven voorzijde met ledverlichting laat er geen twijfel over bestaan: de Shuttle SZ270R9 is niet er voor bedoeld zijn dagen als mediaserver in de hoek van een kamer te slijten. Dit is een kast voor gamers die graag hun kamer veelkleurig laten oplichten, maar niet genoeg ruimte hebben voor een full tower met glasplaat.

Bigger on the inside

Als je wensenlijst verder reikt dan een disco-ervaring die in je rugtas past, is de Shuttle XPC SZ270R9 nog steeds interessant. De specificaties liegen er namelijk niet om. Het moederbord van mini-itx-formaat op basis van Intel’s Z270-chipset ondersteunt alle zesde en zevende generatie Intel Core-processors. De nieuwste processors van Intel, die van de achtste generatie, werken helaas niet. De 500watt-voeding levert daarbij genoeg vermogen om een Core i7-7700K en GeForce GTX 1080 Ti van stroom te voorzien.
Dat lees je goed, zelfs één van de krachtigste videokaarten van dit moment past eenvoudig in de bescheiden SZ270R9. Shuttle heeft duidelijk goed nagedacht over de belangrijkste component van een game-pc, want de fabrikant heeft de volledige diepte van 34,8 centimeter gereserveerd voor de videokaart.
Een kanttekening over de videokaart: hoewel de afmetingen van de kast en het vermogen van de voeding genoeg zijn voor bovengenoemde configuratie, heeft de SZ270R9 alleen een 8- en 6-pins voedingsstekker. Er bestaan ook opgevoerde varianten van de GTX 1080 Ti die twee keer een 8-pins-stekker vragen. Hetzelfde geldt voor de nieuwste generatie van Nvidia’s RTX-videokaarten. Het formaat is geen probleem, maar de voeding beperkt de keus tot enkele uitvoeringen van de GeForce RTX 2080.

Klein, maar prijzig

De Shuttle XPC SZ270R9 gaat op magische wijze om met de ruimte voor de videokaart en ook de processorkoeler is vernuftig uitgewerkt. De hittepijpen van de alvast geïnstalleerde koeler lopen naar de achterkant van de kast, waar een koellichaam en ventilator de warmte afvoeren. Zo blijft er direct boven de processor genoeg ruimte over voor een uitneembare schijfkooi, waar je vier 3,5inch-schijven in kwijt kunt. Het eveneens speciaal voor de SZ270R9 ontworpen moederbord beschikt over maar liefst drie M.2-aansluitingen (twee keer het 2280-formaat voor opslag, eenmaal 2230 voor een WiFi-insteekkaart).

Conclusie

Met al die mogelijkheden mag het niet verbazen dat de Shuttle XPC SZ270R9 aardig pijn doet in de portemonnee. Met een aluminium cbehuizing, een op maat gemaakte moederbord, speciale processorkoeling en ingebouwde voeding loopt de prijs aardig op. En dan moet zelf je nog een processor, werkgeheugen, videokaart en opslag regelen. Aan de andere kant: je krijgt er wel een kast voor terug die buitengewoon efficiënt omgaat met de beschikbare ruimte.

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

12 creatieve apps voor Android

Een Android-tablet of -smartphone hoef je natuurlijk niet alleen te gebruiken om te browsen, tekstverwerken of foto’s mee te maken. In dit artikel noemen we 12 creatieve apps om kunst te maken met je Android-apparaat.

Tip 01: Illustrator Draw

Er zijn talloze apps in de Play Store verkrijgbaar waarmee je kunt schetsen, Adobe Illustrator Draw is een van de beste. Tik op Meld je gratis aan of log in met je Adobe ID door op Aanmelden te tikken. Je start een project door op het plusje te tikken, vervolgens kies je één van de sjablonen. Links vind je de gereedschappen om te tekenen, rechts zie je in welke laag je je momenteel bevindt. Als je weleens met Illustrator hebt gewerkt, voel je je vast binnen een paar minuten thuis in Illustrator Draw. Voor korte tutorials, druk je op de drie streepjes en kies je voor Zelfstudies weergeven.

Tip 02: Prisma

Een foto voorzien van een filter, kennen we natuurlijk allemaal wel, maar met Prisma Photo Editor maak je in een handomdraai een artistieke tekening van een foto. Dit doet het programma door middel van neurale netwerken en artificiële intelligentie. Je foto wordt tijdelijk naar de servers van Prisma geüpload en daar omgezet tot een creatief kunstwerk. Met een snelle internetverbinding is dit proces binnen een paar seconden gebeurd. Met de schuif bepaal je vervolgens hoe heftig het effect moet worden ingezet. Sommige filters zijn levensecht, het lijkt echt alsof je zelf een portret hebt geschilderd. Met de gratis versie kun je alleen foto’s in sd-kwaliteit bewerken. Wil je hd-foto’s creëren, dan moet je een abonnement van 15,99 euro per jaar kopen. Je krijgt daarmee ook meer dan 250 filters tot je beschikking en het Prisma-logo verdwijnt als watermerk van je foto’s.

Tip 03: Find My Font

Ben je benieuwd naar welk lettertype er in een foto wordt gebruikt? Met de app Find My Font kun je achterhalen hoe het lettertype heet. Wanneer je een afbeelding in de app opent, geeft Find My Font automatisch letters in het blauw weer. Selecteer zeven van die blauwe letters door erop te tikken, deze letters verschijnen vervolgens boven in beeld. Soms ziet de app één letter per ongeluk aan voor twee verschillende letters, selecteer zo’n letter dus niet. Druk vervolgens op het pijltje naar rechts en achter Text to match geef je nu aan welke letters je hebt geselecteerd. Eventueel kun je achter Text to preview een tekst naar keuze opgeven. Zodra je dan op het vergrootglas drukt, geeft de app je een lijst met potentiële lettertypes die gebruikt kunnen zijn in de afbeelding. Wil je een van die lettertypes zelf gebruiken, dan kun je achter Search inkiezen voor Freemium. Nu worden alleen gratis lettertypen getoond.

Tip 04: PowerDirector

Professioneel video’s bewerken met je Android-tablet of -smartphone? Jawel, met PowerDirector is dit een fluitje van een cent. Je kunt vanuit de app meteen video opnemen, maar ook een al opgenomen video importeren vanuit de galerij vormt geen probleem. Voeg audio toe aan je tijdlijn, maak overgangen tussen verschillende video’s of stills en verzin creatieve titels om de aftiteling of het begin van je film aan te duiden. De app heeft allerlei presets aan boord zodat je innerlijke regisseur zich niet hoeft te vervelen. De gratis versie bevat reclame en toont een watermerk in het eindresultaat. Wil je dit niet, dan kun je voor 33,99 euro per jaar een jaarabonnement aanschaffen.

Tip 05: Canva

De app Canva heeft het internet de laatste maanden veroverd. Met de app maak je heel eenvoudig uitnodigingen, banners voor op sociale media en fotocollages. Gek genoeg kun je je niet in de app registreren, dit moet je van tevoren op doen. Heb je de app geopend, kies dan voor een van de sjablonen. Tik op een element in het sjabloon en wijzig een tekst of vervang een voorbeeldfoto met je eigen foto. Binnen een paar minuten heb je een professioneel ogende uitnodiging gemaakt en nog geen minuutje later staat de uitnodiging als afbeelding op je tablet of smartphone. Je hebt genoeg keuze om je creatieve ei kwijt te kunnen, maar niet zo veel keuze zodat je de weg kwijtraakt. Eenmaal geïnstalleerd blijft Canva waarschijnlijk op je tablet of smartphone staan.

Tip 06: Tie Dye

Is tekenen niet jouw beste kant, installeer dan de app Tie Dye. De app lijkt enorm op de schilderkits waarbij je genummerde vakjes correct moet inkleuren waarbij nummer 1 blauw, nummer 2 rood is, enzovoort. Tik op het vraagteken als je hulp nodig hebt bij het schilderen van een eenhoorn, hertje of ander grappig karakter. Als je klaar bent met je kunstwerk, kun je het uiteraard delen met anderen of opslaan in je galerij. In de app vind je meer dan 700 plaatjes die je digitaal kunt inkleuren, prettig is ook dat je er geen internetverbinding voor nodig hebt. De makers geven zelf aan dat het hier meer om een rustgevende therapeutische bezigheid gaat dan dat je je artistiek ontplooit. Hoe dan ook, Tie Dye is een leuke app om de tijd mee te doden.

Tip 07: Adobe Capture CC

Een andere app van Adobe is Capture CC. Met deze app kun je tekeningen of foto’s omzetten naar vector-bestanden. Dit zijn bestanden die je oneindig kunt uitvergroten zonder dat je pixels ziet, iets wat animatoren en designers veel gebruiken voor het maken van logo’s of andere vormgevingselementen. Ook hier moet je je weer aanmelden met je Adobe ID als je de app wilt gaan gebruiken. Open een foto en bepaal met de schuif hoeveel detail je van de originele foto wilt zien. Als je de foto naar jouw zin hebt aangepast, tik je op het vinkje en kun je onder Vloeiend op Aan tikken. Je ziet hoe de app van de pixellijnen nu vectorlijnen maakt, hierdoor kun je nu eindeloos inzoomen zonder dat je schets aan kwaliteit verliest. Uiteraard werkt dit niet bij elke foto even goed. Je foto moet duidelijke accenten hebben en het is van belang dat je de foto zo goed mogelijk voorbereidt tijdens het importeren. Tip: zwart-witfoto’s werken vaak erg goed. Druk op het pijltje naar rechts en exporteer de afbeelding als svg-bestand om verder te bewerken in bijvoorbeeld Illustrator.

Tip 08: Music Maker JAM

Wellicht ken je Magix Music Maker al, een programma dat al bijna 25 jaar voor de pc bestaat. Music Maker JAM is de mobiele versie hiervan, en vooral op een tablet is de app perfect te gebruiken. Voordat je ermee aan de slag kunt, moet je je registreren met je e-mailadres. Je krijgt vervolgens twee stijlen cadeau. Tik op Make Music en je krijgt een uitgebreide les in het gebruik van de app. Handig om dit even te doorlopen, dit maakt het werken met de app een stuk gemakkelijker, zeker als je geen tot weinig ervaring hebt met muziekprogramma’s. Je kunt meerdere loops aan elkaar mixen en de volumes van verschillende sporen bepalen met de interne mixer in Music Maker JAM. Extra muziekloops koop je vanuit de app voor een paar euro, maar je kunt met de app ook een instrumentale track maken en vervolgens je eigen zang opnemen met de interne microfoon. Deel je muziek daarna meteen via SoundCloud, YouTube of Facebook.

Tip 09: Draw Glow Comics

Een fantastische app om virtuele neon-tekeningen te maken is Draw Glow Comics. Tik op Learn to draw en kies voor een van de sjablonen. Dit zijn voornamelijk manga- of comic-karakters. Je wordt stap voor stap door het tekenproces geleid en aan het eind heb je het karakter nagetekend. Vervolgens kun je je karakter in gaan kleuren. Het resultaat ziet er al snel erg aardig uit en lijkt inderdaad net op een neonreclame. Bij het eerste karakter heb je waarschijnlijk alles in wit getekend, probeer bij de volgende tekening eens wat meer kleuren of penselen uit. Je kunt je tekening uiteraard opslaan of delen.

Tip 10: Word Cloud

De één vindt ze geweldig, de ander haat ze: kunstwerkjes met woorden in allerhande vormen. Voor diegene die ze leuk vinden: je kunt ze nu heel eenvoudig met je Android-apparaat maken! Kies een vorm en tik op Tekst. Standaard staan er tientallen woorden in, maar wil je een geheel eigen creatie maken, tik dan op de drie stipjes en druk op Wis alles om de bestaande woorden te verwijderen. Druk vervolgens op het plusje en voeg nieuwe woorden toe. Achter elk woord kun je op het potloodje tikken en zelf een lettertype en kleur kiezen. Als je wilt dat de app zelf bepaald welk lettertype de woorden hebben, tik dan op Fonts en kies een van de instellingen. Bij Paletten bepaal je ten slotte het algemene kleurenschema van je word cloud.

Tip 11: Drum Pads

Waar is je tablet voor bedoeld? Om op te meppen natuurlijk! Alle gekheid op een stokje, de app Drum Pads: Beat Maker Go is erg leuk. Je krijgt ermee een virtuele drumcomputer die je met je vingers bespeelt. Kies een stijl waarna er zestien pads op je tablet verschijnen. Bovenin vind je een knop om je drumritmes op te nemen en onderin vind je de effecten die je over je gehele drumbeat kunt leggen. Met de gratis versie heb je een paar stijlen om uit te kiezen, de betaalde versie beschikt over nog veel meer soundpacks, al moet je hiervoor wel diep in de buidel tasten, toegang tot alle geluiden kost je 19,99 euro. Je kunt overigens ook toegang krijgen tot een heleboel soundpacks krijgen als je een soundpack deelt. Hiervoor is een handig trucje. Tik op Share en kies voor Kopiëren naar klembord, de app denkt nu dat je het hebt gedeeld en voilà, je hebt toegang tot de geluiden.

Tip 12: Color Reference

Als je weleens bezig bent met het ontwerpen van logo’s, websites of andere dingen waarbij de vormgeving belangrijk is, dan weet je hoe moeilijk het is een goed kleurenschema te vinden. De app Color Reference komt in dat soort situaties goed van pas. Je kiest een van de kleuren uit de Colors List en ziet meteen welke kleuren erbij passen. Uiteraard kun je ook zelf een hoofdkleur aangeven via een hex-code, rgb- of cmyk-waarde. Wil je een kant-en-klaar kleurenpalet bekijken, tik dan in het menu op Palettes List. Hier kun je voldoende inspiratie opdoen voor kleurenschema’s die goed kunnen werken in je volgende ontwerp. Ook mogelijk is het om een foto te importeren en met het selectiegereedschap te achterhalen welke kleur het is om daar vervolgens je kleurenpalet op te baseren.

HAIER A31-B34 voor haier s500 serie medion serie/Drive accu  Li-ion 2334mah 11.1V
ASUS A32N1405voor ASUS N551 N751 G551 G771 GL551 GL771 Li-ion 56WH 10.8V
ASUS C41N1531voor ASUS GL502VS-1A GL502VY-DS71 ROG GL502VS serie Li-ion 62Wh 15.2V
PSM36W-208 laptop adapter voor Bose SoundDock Series 2 & 3 *ROUND PLUG
ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V

vrijdag 28 september 2018

Oppo Find X - Conceptauto onder de smartphones

De Oppo Find X is een innovatieve smartphone, die de frontcamera en dualcam mechanisch uitschuift. Hierdoor is de gehele voorzijde van de Oppo-smartphone gereserveerd voor een groot beeldscherm. Zet Oppo hier de concurrentie mee te kijk, of blijft het in de conceptuele fase hangen?
Terwijl maar weinig mensen in Nederland van het merk Oppo gehoord hebben, is het één van de grootste Chinese smartphonefabrikanten en (het grote) zusterbedrijf van OnePlus. Sinds kort betreedt de smartphonemaker ook de Nederlandse markt, met een drietal smartphones: de Oppo A3 (300 euro), Oppo R15 Pro (650 euro) en deze Oppo Find X van duizend euro. Dat prijskaartje is niet mals, voor hetzelfde geld heb je een Galaxy Note 9 of zelfs een dure iPhone. Maar de Oppo Find X heeft een speciale troef.
Veel smartphonefabrikanten proberen een zo groot mogelijk scherm in de smartphone te plaatsen, zonder dat het formaat uit de hand loopt (pun intended). Om dit voor elkaar te krijgen worden schermranden zo klein mogelijk gehouden, wordt de vingerafdrukscanner van de voorzijde verwijderd en zien we alternatieve beeldverhoudingen, in plaats van het traditionele 16 bij 9. Ook maken fabrikanten gebruik van afgebogen schermranden (zoals de Samsung Galaxy S9+) en scherminkepingen waarin de sensoren, luidspreker en frontcamera verwerkt zitten: zoals de iPhone X en zijn vele klonen. De Oppo Find X beschikt ook over afgebogen schermranden aan de zijkanten en gebruikt ook dezelfde langwerpige schermverhouding als Samsung van 19,5 bij 9.
Dat scherm is overigens van indrukwekkend goede kwaliteit, zoals je verwacht van een oledpaneel met full-HD resolutie. De kleuren zijn wel een tikje overdreven (gesatureerd) afgesteld.

Mechanisch

Het meest opvallende is dat de sensoren aan de voorzijde en de dubbele camera aan de achterzijde zijn verscholen achter een mechanisch uitschuivende bovenkant. Hierdoor is vrijwel de gehele voorzijde van de Oppo Find X gebruikt als scherm. Met als fijn pluspunt, dat je precies weet wanneer de camera wordt aangesproken, aangezien deze pas wat ziet als hij uitgeschoven wordt.
In praktijk werkt dit helemaal niet verkeerd! Wanneer je de Oppo Find X aan zet, doet de uitschuifcamera zo snel en geruisloos zijn werk, dat je vaak helemaal niet door hebt dat er een mechaniek aan het werk is. Ook vanuit veiligheids-opzicht is de weggestopte camera een heel fijn idee: je weet precies wanneer een app de camera gebruikt.
Alles dat beweegt, slijt. Dat geldt natuurlijk ook voor de camera-mechaniek in de Oppo Find X. Nu maak ik me over het mechaniek zelf niet zoveel zorgen, die werkt enorm vloeiend. Waar ik me wel zorgen over maak is dat er stof en zand in kan komen, wat de mechaniek wel makkelijk kan beschadigen. Het toestel is niet open te maken, en is daarom dus niet schoon te maken. Ik maak me erg veel zorgen over de effecten van stof en zand op de camera. Een dagje strand of zelfs de Oppo in de broekzak meedragen... Dat zou op den duur wel eens fataal kunnen zijn.

Hoesje

Een andere bijkomstigheid is dat er wel hoesjes voor de Find X beschikbaar zijn, maar deze kunnen de bovenzijde niet beschermen. Hierdoor zijn de hoeken van de smartphone uiterst kwetsbaar. Misschien was het niet het duurzaamste idee van Oppo om de Find X van glas te maken, waardoor je bescherming echt nodig hebt. Tegen valschade, maar ook tegen vette vingerafdrukken natuurlijk.
Als je de vingerafdrukken van het toestel hebt weggepoetst heb je overigens wel de mooiste smartphone die je kunt kopen: het prachtige scherm aan de voorzijde, maar de glazen achterzijde heeft subtiel in de gebogen aflopende randen een blauwgroene of roodroze kleur verwerkt. Kortom, de Oppo Find X is een smartphone waarmee je op feestjes de aandacht trekt, zelfs als je de camera binnenboord houdt.

Camera’s

De camera zelf is ook niet verkeerd: aan de achterzijde is een 16 en 20 megapixel dualcam geplaatst. Met de dubbele camera kun je betere portretten maken met scherptediepte-effect en optisch inzoomen. De camera’s zijn in staat mooie, heldere en kleurrijke plaatjes te schieten. Maar wanneer de omgeving wat donker is, laat de camera je al snel in de steek. Dat is erg jammer. Wanneer je ’s avonds een foto maakt, schiet je met een OnePlus 6 een beter plaatje. Terwijl dat toestel bijna de helft van de Oppo Find X kost.
Softwarematig zitten er foefjes ingebakken. Zo is er object- en sceneherkenning ingebakken, zodat het de smartphone de instellingen optimaal afstelt voor iedere situatie. Dat heeft de Huawei P20 Pro ook. Maar in het geval van de Find X, is het wat minder rigoureus en zijn ook het aantal scenes en objecten dat het toestel herkent minder.
Ook kun je met de camera aan de voorzijde een 3D-scan van je gezicht maken. Het volgt de trend van bijvoorbeeld Sony en Microsoft, die ook ‘iets met 3D’ willen doen, maar niet zo goed een praktisch haakje kunnen verzinnen. Het eindresultaat is niet alleen eng, je kunt er ook niks zinnigs mee doen.

Software

Op softwaregebied gaat het vaak mis bij Chinese smartphonemakers, omdat ze vaak te rigoureus willen ingrijpen op het open source Android. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Huawei’s EMUI. Oppo’s Android-skin ColorOS maakt het gelukkig niet zo bont. ColorOS draait op het recente Android 8.1, over het updatebeleid van Oppo valt echter nog weinig te zeggen. Het uiterlijk doet de naam wel eer aan: de harde kleuren doen de gehele kamer paars oplichten. Er is geen app-overzicht aanwezig, wat even wennen kan zijn. Al je geïnstalleerde apps worden tussen je widgets op het startscherm geplaatst. Dat kan wat onoverzichtelijk worden, en ook het instellingenscherm is af en toe behoorlijk zoeken. Qua onnodige voorgeïnstalleerde apps valt ColorOS me alles mee! Het enige dat er negatief uitsprong is de onverwijderbare Telefoonbeheer-app, die misleidende antivirus en onnodige optimalisatie op je Oppo binnensmokkelt.
De software is prima afgesteld, waardoor de accuduur ook in orde is. De accu in het toestel is aardig groot: 3730 mAh. Hierdoor hoef je niet dagelijks op te laden, anderhalve dag gaat de Oppo Find X ongeveer mee op een opgeladen accu. De bijgeleverde snellader, die Oppo de pakkende naam SuperVOOC meegeeft, laadt de smartphone bijzonder snel op. Binnen een half uur is je smartphone bijna volledig opgeladen.

Specs

De rest van de specificaties bieden ook wat je kunt verwachten van een smartphone in de hoogste prijsklasse: een Snapdragon 845 processor met 8GB werkgeheugen is uiteraard krachtig genoeg voor de zwaarste apps en games. Je krijgt 256GB opslag, meer dan genoeg dus om het ontbreken van een geheugenkaartslot op te vangen. Vervelender is wel dat er geen NFC-chip aanwezig is, zodat je de Oppo niet kunt gebruiken voor bijvoorbeeld contactloos betalen. Ook een koptelefoonpoort ontbreekt, evenals een dongel om je koptelefoon alsnog te verbinden.

Conclusie

Ten opzichte van de andere smartphones in de hoogste prijsklasse is de Oppo Find X misschien niet de beste keuze. Als je zo’n duizend euro voor een smartphone over hebt, waarom zou je dan voor de Oppo kiezen en niet voor een iPhone? Voor minder geld heb je ook een completere smartphone, met een betere camera. Ondanks dat de Find X een prima toestel is, die met name scoort met zijn het prachtige ontwerp en de mechanisch uitschuivende camera. Het voelt echter een beetje alsof je een conceptsmartphone in handen hebt, zoals er ook van dure automerken conceptauto’s bestaan: de Oppo Find X trekt de aandacht, maar is niet de veilige keuze.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

De ideale notebook voor school

Of je nu naar de middelbare school gaat of je staat op het punt om te gaan studeren, je kunt simpelweg niet meer zonder notebook. Maar wat voor notebook heb je precies nodig, en hoe voorkom je dat het enorm in de papieren loopt?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een notebook die je gebruikt voor school en een notebook die je gebruikt voor entertainment. Van een notebook die je thuis gebruikt, verwacht je waarschijnlijk dat hij zware games kan spelen, dat je er lekker op kunt rommelen met Photoshop, je vakantievideo’s kunt bewerken enzovoort. Een notebook voor school hoeft al die dingen, afhankelijk van je studie, niet te kunnen. Dat is een belangrijk onderscheid, want het kan je letterlijk honderden euro’s schelen.

Niet te groot, niet te zwaar

Een notebook die je gebruikt voor school of studie, is een apparaat dat je elke dag bij je draagt. Dit betekent dat de notebook vooral niet te zwaar moet zijn, want dat gaat je op den duur opbreken. Een notebook met een te groot display is ook niet prettig, het moet allemaal wel in je (rug)tas kunnen. Daarbij mag je notebook niet te kwetsbaar zijn. Wanneer je het apparaat de hele dag met je meedraagt in een tas, is de kans groot dat je (met regelmaat) ergens tegenaan stoot. Het feit dat je de notebook meerdere keren per dag uit de tas haalt, op een plek neerzet en daarna weer terugstopt in je tas, zorgt er ook voor dat de notebook zich in een kwetsbare positie bevindt. Zorg er daarom voor dat je een robuuste laptop koopt, eentje met een stevige behuizing die niet meteen aan gruzelementen ligt wanneer er tegenaan wordt gestoten of, erger nog, wanneer hij valt.

Wat moet je notebook kunnen

Volg je een studie waarvoor je veel zware toepassingen moet gebruiken, dan is een Windows-notebook of een Macbook absoluut een vereiste. In de meeste gevallen is zo’n zwaargewicht echter helemaal niet nodig. In veel gevallen zul je gewoon moeten kunnen noteren wat er gezegd wordt, en zullen er af en toe zaken opgezocht moeten worden, moeten er documenten uitgewerkt worden, spreadsheets enzovoort. Daarbij is het natuurlijk wel van groot belang dat de accu een hele dag mee gaat, immers je hebt er niets aan als je notebook halverwege de dag uitvalt omdat deze opgeladen moet worden. Als dit de eisen zijn die je (voor) school aan een notebook stelt, dan heb je dus helemaal geen overmatig krachtige notebook nodig. Hoe zonde is het dan dat je wél het volle pond betaalt voor een waarvan je maar een fractie van de capaciteit gebruikt.

Wat dacht je van een Chromebook?

Notebooks en Macbooks zijn in de regel gemaakt om zeer zware prestaties te kunnen leveren. Als je dat niet nodig hebt, én je wilt een flinke duit besparen op de aankoop van een notebook, dan is een Chromebook absoluut het overwegen waard. Een Chromebook is in principe hetzelfde als elke andere notebook, met als verschil dat er iets minder kracht onder de motorkap zit. Daar zul je echter weinig van merken, omdat het besturingssysteem niet Windows is, maar Chrome OS. Dit is een licht besturingssysteem dat perfect is afgestemd op de Chromebook-hardware. Dit betekent dat je voor een fractie van de kosten van een gewone notebook, een volledig functionerende Chromebook hebt, waarmee je in de basis alles kunt dat je op school / voor je studie moet kunnen doen. En als we het hebben over een fractie van de kosten, dan hebben we het dus over slechts iets meer dan 200 euro voor het goedkoopste model.

Specifieke applicaties

Mocht je een Chromebook overwegen voor je school / studie, dan is het wel belangrijk om even in de gaten te houden of er specifieke programma’s zijn die je moet kunnen gebruiken. Chrome OS is namelijk geen Windows en draait dan ook geen Windows-programma’s. Dat betekent dat, wanneer je voor school een specifiek Windows-programma moet draaien, de kans aanwezig is dat dit programma niet beschikbaar is voor Chrome OS en dat kan dan een probleem vormen. Echter, in de regel draaien de meeste programma’s voor school en studie vanuit de browser en dat kan natuurlijk prima in de Chrome browser op je Chromebook. Daarnaast ondersteunen nieuwe Chromebooks ook de Google Play Store, hetgeen betekent dat je alle apps die je op je Android-smartphone of -tablet gebruikt, nu ook op je Chromebook kunt gebruiken.

Betaalbaar en duurzaam

Chromebooks zijn dus zeer betaalbaar, maar dat betekent niet dat ze gammel zijn, in tegendeel. Veel Chromebooks hebben gewoon een duurzame aluminium behuizing en kunnen tegen een stootje. Daarnaast vraagt een Chromebook relatief weinig stroom, waardoor het apparaat met gemak 8 tot soms wel 13 uur meegaat zonder op te laden. Wat je wél even goed in de gaten moet houden is de opslagcapaciteit, die is vaak beperkt tot enkele tientallen gigabytes. Als je in de klas niet de beschikking hebt over WiFi, is een externe schijf aan te raden voor als je wat grotere bestanden wilt opslaan. Is die WiFi er wel, dan is het goed te weten dat je, naast de interne opslagcapaciteit, van Google ook nog eens 100 GB gratis opslagcapaciteit krijgt in Google Drive, voor een periode van twee jaar (na die periode betaal je €1,99 per maand of €19,99 per jaar). Meer dan genoeg dus om al je schooldocumenten in op te slaan.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

macOS Mojave 10.14 - Doelgerichte update van macOS

Elk jaar verschijnt er traditiegetrouw een nieuw besturingssysteem van Apple. De release van macOS Mojave staat in het teken van veel kleine nieuwe functies en een nog diepere integratie van iOS en macOS.
Ter land, ter zee en in de lucht. Na een start in de oceaan stapt Apple af van de bergen en laat ons kennismaken met de woestijn van Californië: de Mojave Desert. OS X Mavericks (10.9) was het eerste besturingssysteem dat de tech-gigant gratis beschikbaar stelde en via Yosemite, El Capitan, Sierra en High Sierra is het nu de beurt aan Mojave, ook bekend onder de minder spannende naam macOS 10.14.

Donkere modus

De woestijn is een plek van extremen en dit weerspiegelt zich meteen in één van de belangrijke nieuwe functies van het besturingssysteem, de donkere modus. Je zet de modus aan vanuit het configuratiescherm. Wat er gebeurt is dat de Apple-menubalk, de achtergrond van je dock en de programmabalken- en achtergronden donker worden. Ook je bureaublad-achtergrond verandert automatisch in een donkere variant. Tenminste, als je één van de twee dynamische achtergronden van macOS gebruikt. Kies je je eigen achtergrond, dan blijft deze gewoon in dezelfde kleuren. De functie is handig, maar voelt nog wel een beetje beperkt: er is geen mogelijkheid om via een snelkoppeling in de menubalk te schakelen tussen de normale en donkere modus, je kunt alleen de accentkleur wijzigen en het is niet mogelijk om de donkere modus automatisch op een bepaald tijdstip te activeren.

Stapels

Een grote ergernis, je bureaublad staat altijd vol met bestanden en dat maakt dat het er erg rommelig uitziet. Mojave kan je helpen met het automatisch opruimen van je bureaublad. Het stapelen van documenten ken je van het Dock, waar je bijvoorbeeld bestanden kunt stapelen in de download-map. Als je in macOS Mojave met je rechtermuisknop op het bureaublad klikt, kun je kiezen voor de optie Gebruik stapels. Mojave sorteert nu automatisch bestanden: schermafbeeldingen worden op een stapel gegooid, al je foto's komen op elkaar te liggen en pdf'jes en videobestanden staan niet meer door elkaar. Handig is dat nieuwe bestanden automatisch aan een stapel worden toegewezen als je ze naar het bureaublad kopieert. Hoe de bestanden in een stapel worden georganiseerd, bepaal je door in het contextmenu te kiezen voor Groepeer stapels op.

Snelle weergave

Het was al mogelijk in macOS om bestanden in te zien zonder ze te openen, maar de functie Snelle weergave zorgt er voor dat je nu bepaalde bewerkingsopties direct vanuit de Finder kunt doen. De functie is eigenlijk een combinatie van Quick Look en Mark Up, functies die al jaren in het besturingssysteem zitten. Als je met de spatiebalk op een afbeelding drukt, zie je bovenin twee nieuwe opties: je kunt de afbeelding meteen 90 graden draaien en je kunt op de Mark Up-knop klikken om bijvoorbeeld een notitie aan de afbeelding toe te voegen, de afbeelding bij te snijden of een document te ondertekenen met je handtekening. In de Finder vind je bovendien een andere weergaveoptie: de galerij. Dit is handig als je door veel foto's wilt scrollen om een bepaald kiekje te vinden. Bovendien kun je nu veel meer metagegevens van een bestand inzien en kort je gemakkelijk een audio- of videobestand in, net zoals je gewend bent in iOS.
Er zitten trouwens meer iOS-opties in Mojave ingebakken. Zo valt het meteen op wanneer je een schermafbeelding in Mojave maakt, het rechts onder in de hoek wordt weergegeven. Je klikt er op om de afbeelding te bewerken of meteen te verzenden via iMessage of email. Er zijn ook apps uit iOS overgenomen in Mojave, zo is de app Dictafoon nu terug te vinden in de programmamap en kun je apparaten in je huis bedienen met de Woning-app. De integratie met iOS 12 is bovendien handig als je een foto neemt op je iPhone. Zodra beide apparaten op hetzelfde wifinetwerk zijn aangemeld en op dezelfde Apple ID zijn ingelogd, kun je in een app op je Mac eenvoudig foto's importeren. Het is al een tijdje een gerucht dat Apple iOS en macOS meer met elkaar wil laten integreren en op de WWDC 2018 liet het bedrijf al doorschemeren dat ontwikkelaars hun iOS-apps op macOS moeten kunnen laten draaien. Apple ontkent overigens in alle toonaarden dat het op termijn beide besturingssystemen wil combineren.
Safari 12
Nieuw in Mojave is Safari 12. De laatste versie focust op privacy door sociale media knoppen standaard te verbergen en ervoor te zorgen dat trackers die geen toestemming hebben je te volgen niet aan hun werk toekomen. Visueel handig is dat je nu in een tabblad het icoontje van de website kunt zien. Safari 12 is ook voor andere besturingssystemen te downloaden, je hebt minstens Sierra 10.12.6 of High Sierra 10.13.6 nodig.

Conclusie

MacOS Mojave brengt iOS en macOS weer een stukje dichterbij elkaar. Het besturingssysteem is geen update met compleet nieuwe apps, baanbrekende nieuwe functies of een compleet nieuw design. Veel meer gaat Mojave verder waar High Sierra is gebleven en zet Apple in op een verbetering van de workflow met functies als bureaublad-stapels, de uitgebreide snelle weergave en de donkere modus. Al met al voelt de update doelgericht, zijn er geen opvallende bugs en zijn de toegevoegde functies nuttig.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

Windows 10-update verschijnt 2 oktober: dit is er nieuw

Over een paar dagen is het zover: Microsoft komt met een grote update voor Windows 10. Ieder half jaar mogen we zo'n nieuwe versie verwachten. Welke nieuwe functies kun je vanaf 2 oktober aanstaande verwachten in deze Windows 10 herfst-update?
De eerstvolgende herfst-update, of October 2018-update (zoals de nieuwe versie vooralsnog wordt genoemd) komt begin oktober - de 2e om precies te zijn - beschikbaar. De update zal automatisch worden uitgerold via de Windows Update-functie en komt tevens beschikbaar in de nieuwe installatiewizard, waarmee je een schone versie van Windows 10 kunt installeren.

Klembord 3.0

Een van de nieuwste opmerkelijke functies in de komende Windows 10 October 2018-update is een vernieuwde klembord-functie. Nu kunnen er meerdere items in gekopieerd en uit geplakt worden, zonder dat je telkens weer terug moet naar de webpagina of het Word-document als je slechts een paar teksten of afbeeldingen ergens anders in wilt zetten.
Met behulp van een nieuwe snelkoppeling (WinToets+V) kun je het nieuwe klembord openen en kun je kiezen welke onderdelen je wenst te kopiëren. Ben je op meerdere Windows 10-computers met hetzelfde account aangemeld? Dan kun je zelfs de onderdelen uit het klembord automatisch synchroniseren met de andere computers, waardoor alle gekopieerde informatie op alle computers beschikbaar is.
Er zit wel een limiet aan het geheugen dat gebruikt kan worden voor het plakken van afbeeldingen in het klembord, deze is in de laatste preview-build op 4MB gezet, de kans is groot dat deze opslag nog wel wordt uitgebreid of dat de Windows 10-gebruiker dit zelf nog kan aanpassen.

Screenshots

Gemaakte schermafdrukken (screenshots) met de toets printscr of alt+printscr kun je natuurlijk ook al naar het klembord plakken, maar Windows bevat al sinds jaar en dag de zogeheten sniptool, of in het Nederlands Knipprogramma, waarmee je eenvoudig een stukje van je venster kunt aanmerken, kopiëren en opslaan. Toch best handig, en dat vindt Microsoft ook, want in de komende Windows 10-versie krijgt ook dit programma een update.
Het Knipprogramma wordt omgedoopt naar Knipsel en aantekeningen. Met de nieuwe tool kun je nog steeds afbeeldingen of teksten uitsnijden, maar is het daarnaast ook mogelijk om meteen notities te maken. Het programma verandert wel van een conventioneel Windows-programma naar een zogeheten Universal Windows App, maar dat mag de pret niet drukken; de mogelijkheden zijn in het voordeel uitgebreid. Zo krijg je bijvoorbeeld een digitale liniaal tot je beschikking en heb je meer keuze uit markeeropties.

Betere koppeling tussen pc en smartphone

In de vorige Windows 10-versie was het al mogelijk om je smartphone te koppelen met je Windows 10-computer, maar in de komende release is er een nieuwe wizard toegevoegd (Your Phone, die je overigens ook al onder de huidige versie van Windows 10 kunt installeren), waarmee je nu ook inhoud van je telefoon op je pc kunt bekijken, zoals opgenomen video's en foto's. Bij het invullen van je mobiele nummer in de app op de pc krijg je een sms-bericht met daarin een koppeling waarmee je de Microsoft-app op je telefoon kunt installeren (beschikbaar voor Android en later ook voor iOS). De app vereist vervolgens toegang tot je adresboek, foto's en telefoongesprekken. Eenmaal toestemming gegeven en de foto's van je telefoon verschijnen in Windows 10, zonder dat beide apparaten direct met elkaar in verbinding staan.
Naast foto's en video's kun je ook je sms-berichten rechtstreeks in Windows 10 bekijken. Ook hier moet je eerst weer apart toestemming geven in de app, waarna je deze toestemming op de telefoon moet bevestigen. Het leuke van de sms-functionaliteit is dat je zelf ook vanaf Windows 10 sms-berichten kunt versturen. WhatsApp wordt niet ondersteund, maar die kun je al langer via een webbrowser op je computer gebruiken.

Keep it dark

Een nieuw kleurenschema in Windows 10 brengt ook een verbeterde dark modus naar het besturingssysteem. Deze functie is vergelijkbaar met de Dark Mode in de komende MacOS Mojave-release, die ook binnenkort verschijnt. Naast het instellen van een donkere modus kun je ook de transparantie van de vensters in- of uitschakelen en dat werkt nu ook voor alle Windows 10-onderdelen.
In de huidige April 2018-update was het bijvoorbeeld niet mogelijk om de Windows Verkenner in een donkere weergave te tonen, maar in de October 2018-update kan dat dus wel.

Vernieuwde zoekfunctie in Start

Toegegeven, met de huidige zoekfunctie in het startmenu van Windows 10 was op zich niets mis; je typt een (deel van een) woord in en Windows 10 toont je direct de resultaten. Toch heeft Microsoft deze functie veranderd in de nieuwe October 2018-update. Je kunt nog steeds typen om te zoeken naar een bepaald programma of bestand, maar het meest overeenkomende resultaat wordt in plaats van het hoofddeel van het startmenu nu voortaan aan de rechterzijde in een nieuwe kolom getoond. Daarnaast kun je nu bovenin het startmenu filteren als er meerdere resultaten tevoorschijn komen.

Apps in tabs

Een nieuwe functie waarbij meerdere apps bij elkaar onder verschillende tabbladen kunnen staan, waardoor je vanuit een enkel venster meerdere programma's kunt starten (zogeheten Sets), is wederom op de lange baan geschoven. Aanvankelijk zou deze functionaliteit al bij de in April 2018 Spring Creators Update uitgekomen update aanwezig zijn, maar Microsoft heeft laten deze functie alsnog voorlopig in de ijskast te zetten. De nieuwe tabs-functie vereist namelijk ook een nieuwe manier van werken in het besturingssysteem en vermoedelijk denkt Microsoft dat gebruikers nog niet klaar zijn voor zo'n grote wijziging. Zodra Computer!Totaal meer informatie heeft, melden we dat zo snel mogelijk.

HDR en WCG

Vanaf de oktober-update wordt de verbetering voor HDR- (High Dynamic Range) en WCG (Wide Color Gamut) verbeterd. Als je een HDR-beeldscherm hebt, werkt deze dus zonder problemen met Windows 10 en kun je bovendien ook games met HDR-ondersteuning spelen en natuurlijk ook foto's en video's met HDR bekijken.

On the fly lettertypegrootte aanpassen

In de huidige Windows 10-versies is het vrij lastig om de grootte van het weergegeven lettertype aan te passen, bijvoorbeeld te verkleinen of te vergroten. Je kunt namelijk alleen kiezen uit een percentage, waarbij ook meteen alle vensters worden aangepast, en je je als gebruiker opnieuw moest aanmelden. Vanaf de komende update kun je er eindelijk voor kiezen om alleen de lettertypegrootte aan te passen. Via een simpel schuifje kun je van 100 procent naar 225 procent uitvergroten. Verkleinen is dan weer niet mogelijk, daarvoor moet je dan de algehele beeldschermresolutie aanpassen.
Als je nu de grootte van het lettertype aanpast, hoef je je zelf niet meer opnieuw aan te melden, maar wordt de wijziging na een druk op de knop Toepassen meteen doorgevoerd.

Releasedatum bekend

Microsoft heeft bekendgemaakt wanneer de oktober-update verschijnt. Dit keer vrij vroeg, want op 2 oktober komt de update namelijk al beschikbaar om via Windows Update te downloaden.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

iPhone Xs - Door het dak

De Apple iPhone Xs is een opgevoerde uitvoering van de iPhone X die in 2017 verscheen. De iPhone Xs heeft een betere processor, camera en scherm ten opzichte van zijn voorganger. Maar maakt dat de iPhone Xs ook de beste smartphone?
Met de iPhone X uit 2017 vierde Apple de tiende verjaardag van de smartphone, met het beste wat Apple te bieden heeft. Dat leek teleurstellend weinig, innovatie was ver te zoeken en in onze review waren we daarom ook niet wildenthousiast. Maar dat Apple weer leider werd op de smartphonemarkt was wel te merken aan de concurrentie, die in een wedstrijd verzeild te lijken zijn geraakt wie de iPhone X het beste kan namaken. Zowel goede keuzes als slechte eigenschappen worden bijna slaafs overgenomen, waardoor 2018 tot nu toe het jaar is van de smartphones met gekopieerde ontwerpen, scherminkepingen, breekbare glazen behuizingen, Androidskins die lijken op iOS en het zonder fatsoenlijke argumenten weghalen van koptelefoonpoorten. Neem bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro, Asus Zenfone 5 en de OnePlus 6: ik ben ervan overtuigd dat deze smartphones er heel anders uit hadden gezien als de iPhone X niet uit was gekomen. Het toont wel aan dat de innovatie die we verwachten van een nieuwe iPhone helemaal niet nodig is. Bovendien zit de meeste innovatie in iOS, dat vooral dankzij ARKit slimme augmented reality-functies brengt. Bijvoorbeeld voor games of het meten van objecten in je omgeving.

iPhone Xs

Het is dan ook geen grote verrassing dat de iPhone Xs (je spreekt uit: tien s) ook geen grote vernieuwingen kent. Bovendien, alle S-uitvoeringen van de iPhone waren in feite een opgevoerde versie van hun voorganger. Kijk bijvoorbeeld naar de iPhone 4S, 5S en 6S, die qua uiterlijk vrijwel identiek waren aan hun voorganger. Hiermee hebben we overigens ook de wat knullige naamkeuze verklaard, want je bent geneigd ‘extra small’ te lezen. Hetzelfde geldt voor de iPhone Xs, sterker nog: het hoesje van de iPhone X past zelfs om de Xs. Het ontwerp is hetzelfde gebleven, met de inkeping bovenin het indrukwekkende 5,8 inch oledscherm. Helaas heeft Apple wel vastgehouden aan een glazen behuizing, ondanks dat de iPhone X de boeken in ging als meest breekbare smartphone ooit. Natuurlijk claimt Apple dat het glas minder breekbaar is en begrijp ik dat een metalen behuizing draadloos opladen onmogelijk maakt. Maar glas is altijd breekbaar en iPhone-reparaties zijn een Apple-melkkoe die je graag vermijdt. Een hoesje is absolute noodzaak om de iPhone Xs te beschermen tegen valpartijen... en oncharmante vette vingerafdrukken.
De iPhone Xs komt in twee uitvoeringen. De ene uitvoering is identiek aan de iPhone X, maar er is ook een grotere uitvoering: de iPhone Xs Max. Hier wordt de naamkeuze overigens al helemaal onhandig. De Max-uitvoering beschikt over een enorm 6,5 inch beeldscherm. De specificaties en camera zijn verder gelijk aan de Xs. Maar natuurlijk is de prijs wel hoger, en laten we die olifant in de kamer ook meteen uit de weg ruimen: de prijzen van de iPhone Xs (vanaf 1159 euro) en Xs Max (1259) zijn op geen enkele manier te verantwoorden. De Xs Max met 512GB opslagruimte kost zelfs 1659 euro. Misschien heb je deze prijzen er wel voor over, maar waard zijn het de iPhones absoluut niet. Zo heeft Xiaomi zelfs een marketingstunt: het XS pakket, waarbij je voor 1100 euro een goede smartphone, fitnessarmband, smartwatch, laptop en bluetooth headset krijgt. Apple lijkt niet alleen uit de bocht te vliegen met de prijzen, maar geeft nog gas ook.

Bouwkwaliteit

Die prijsstijgingen kunnen ze zich veroorloven, want veel iPhone-gebruikers blijven comfortabel in het Apple-ecosysteem. iMessage, iCloud, FaceTime, Apple Music... Apple weet gebruikers met zijn diensten als geen ander vast te houden, waardoor veel iPhone-bezitters zich bij de oriëntatie voor een nieuwe smartphone niet afvragen welke smartphone ze het beste kunnen kopen, maar welke iPhone de beste keuze is. En bij de iPhone Xs krijg je het beste wat Apple te bieden heeft. Dat zie je al wanneer je het toestel aan zet, het oledscherm is fantastisch: heel natuurgetrouw afgesteld en helder genoeg om een hele kamer mee te verlichten. Bijna de gehele voorkant van de iPhone bestaat uit scherm, door de schermranden dun te houden en dankzij de eerder genoemde scherminkeping (ook wel notch genoemd). Ook is de minimale rand aan de onderkant van het scherm het vermelden waard. Andere fabrikanten hebben hier een dikkere schermrand, vanwege de schermaansluitingen. Omdat Apple het scherm in de behuizing gebogen laat aflopen kunnen de aansluitingen weggestopt worden en is de schermrand ook aan de onderzijde van minimale grootte. Nieuw is dit niet, de iPhone X beschikte hier ook al over, maar nog altijd zijn andere fabrikanten niet in staat geweest om dit te kopiëren. Het laat zien dat de bouwkwaliteit erg indrukwekkend is... en nog waterdicht ook.
Aan de onderkant van de behuizing vind je natuurlijk Apple’s Lightning-aansluiting uit 2012. Helaas heeft Apple nog niet de moed om deze aansluiting te vervangen met usb-c, zoals dat het wel durfde met de Macbooks en wellicht op termijn door de EU gedwongen gaat worden om deze universele aansluiting te gebruiken. Apple, het bedrijf dat voor miljarden Beats Audio heeft gekocht en Airpods verkoopt, houd natuurlijk ook de koptelefoonpoort weg van de iPhone. Omdat Apple nu ook gestopt is met de verkoop van de iPhone SE en iPhone 6s, zijn er überhaupt geen iPhones meer te krijgen met een 3,5 mm aansluiting. Wie zijn koptelefoon bedraad aansluit is aangewezen op een dongel, die overigens niet meer in de doos zit. Deze moet je er dus nog los bij kopen.
De geluidskwaliteit uit het speakertje van toestel zelf is wel wat verbeterd en in stereo, maar echt een enorme vooruitgang merk je niet.
eSim
Nieuw is dat de iPhone Xs en Xs Max beschikken over eSim, een soort ingebouwde simkaart. In het toestel zelf configureer je met welk netwerk je eSim moet verbinden. Geen gedoe meer met wisselen van kaartjes dus. Helaas is dit nog toekomstmuziek, want vooralsnog ondersteunen Nederlandse providers geen eSim. Maar maak je geen zorgen, de iPhone beschikt ook nog altijd over een slot voor je nanosimkaart.

Razendsnel

Misschien wel het meest onder de indruk ben ik van hoe vlot de iPhone Xs werkt. iOS 12 en Apple’s eigen A12 Bionic-chipset laten de benchmarks door het dak schieten. Het is echter de praktijk die telt en niet de benchmark-steekproef, maar ook in dagelijks gebruik is er nagenoeg geen vertraging. Of je nu een zware AR-game start of in de camera tussen verschillende portretmodi schakelt: het gaat vloeiend. Ik merkte alleen bij de AR-app Meten op, dat de iPhone wat langer nodig had om de omgeving te analyseren, oppervlaktes te herkennen en de maten daarvan te berekenen. Het configureren van Face ID verliep ook soepel, alleen hier merkte ik opeens op dat het toestel gloeiend heet werd.
Met de accuduur van de iPhone Xs loopt Apple nog altijd achter op de concurrentie. Ga ervan uit dat de accu een dag mee gaat, maar daarna wordt het wel tijd om hem aan de lader te hangen. Wellicht komt het omdat de accucapaciteit van de iPhone nog altijd een slagje lager is dan zijn concurrenten. De iPhone Xs heeft een capaciteit van 2658 mAh, terwijl smartphones met een goede accuduur over 3500 à 4000 mAh accucapaciteit beschikken. Sterker nog, de iPhone X van vorig jaar had een hogere capaciteit van 2716 mAh. Dat leidt ook tot meer oplaadcyclussen en daarmee op lange termijn ook tot een accu die sneller slijt. Het is jammer dat Apple hier nog altijd niet in mee weet te komen.

Camera

Waar je bij een iPhone gegarandeerd goed mee zit is de camera. Hoewel de toestellen niet meer als beste uit de bus komen in onze cameratests, valt de iPhone-camera steevast op door zijn natuurgetrouwe kleuren. Vooral bij portretfoto’s is dat natuurlijk een enorm voordeel. Zo ook bij de dualcam van de iPhone Xs: foto’s zijn indrukwekkend goed. Vooral in daglicht maakt de camera schitterende foto’s, misschien wel beter dan zijn concurrenten. In lastige lichtsituaties lijkt de dualcam van de iPhone Xs toch net even wat mindere foto’s te maken dan bijvoorbeeld een Galaxy S9+ of Huawei P20 Pro. Bijvoorbeeld bij heftig tegenlicht ‘lekt’ het licht over de donkere vlakken in de schaduw, wat in de nabewerking ook niet te corrigeren valt. In donkere omgevingen is er nauwelijks ruis of bewegingsonscherpte te bemerken, wat op zich positief klinkt. De camera ziet echter gewoonweg minder dan de smartphonecamera’s van Samsung en Huawei. Dat komt niet alleen omdat de iPhone wat ‘conservatiever’ is in zijn automatische instellingen, maar ook omdat het diafragma wat hoger ligt dan zijn concurrenten. Hierdoor kan de lens technisch gezien wat minder licht opvangen.
Daglicht, kunstlicht en avond
De dubbele camera van de iPhone Xs werkt zoals je gewend bent van de dualcams van de iPhone X en Plus-uitvoeringen van de iPhone. Een telelens en groothoeklens werken samen, bijvoorbeeld door in te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook kun je prachtige portretfoto’s maken met scherptediepte-effect. Hierbij kun je nu ook met een schuifje de vervaging op de achtergrond configureren. Omdat de iPhone Xs ontzettend natuurgetrouwe foto’s maakt, zijn de portretten zeer indrukwekkend. De toneellicht-portretmodi, die de achtergrond zwart maken kunnen alleen nog wat beter afgesteld worden. Gezichtscontouren en haren werden vaak net even te snel ook zwart weggepoetst.
De selfiecamera is ook erg natuurgetrouw, en hoewel je logischerwijs een klein kwaliteitsverschil merkt met de camera’s aan de achterzijde kun je hier als doe-het-zelfer ook erg mooie portretfoto’s mee maken.
Deze selfiecamera wordt ook gebruikt voor Face ID, de gezichtsontgrendeling van de iPhone. Deze werkt soepeler dan ooit. Ook lukt het me niet om het om de tuin te leiden. Desondanks zou ik voor gevoelige data en authenticatie voor bankzaken toch eerder kiezen voor een pincode of (sterk) wachtwoord.

Conclusie

De conclusie is wellicht wat voorspelbaar: ondanks dat er weinig vernieuwing te vinden is in de iPhone Xs (en grotere Xs Max) zijn het de beste smartphones van het moment en Apple is hiermee het leidende voorbeeld voor de andere smartphone-makers. De prijs is echter zo overdreven hoog dat het op geen enkele manier in verhouding staat met wat je ervoor terugkrijgt. Daardoor kun je de beste smartphone ook weer niet aanbevelen, wat eigenaardig tegenstrijdig is.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6

donderdag 27 september 2018

Dit is er nieuw in Office 2019

Microsoft volgt Office 2016 op met Office 2019, en dat betekent verscheidene nieuwe functies voor veelgebruikte programma's als Word, Excel en PowerPoint. Hoewel, nieuw... het ligt wat genuanceerd. Want hoe verhoudt Office 2019 zich tegenover Office 365? Dit is er zoal nieuw in Office 2019.

Office 2019 en Office 365 verschil

Office 2019 is een zogeheten standalone versie van Office, terwijl Office 365 werkt op abonnementsbasis. Je betaalt dan maandelijks of jaarlijks voor toegang tot alle Office-software, die regelmatig van updates worden voorzien. Zodoende zit je altijd op de nieuwste versie van Office.
Office 2019 wordt gezien als de opvolger van Office 2016 in de zin dat drie jaar aan updates die Office 365-gebruikers al hebben gekregen, nu gebundeld zijn in een eenmalige release. Daar betaal je één keer voor en er komen daarna ook geen nieuwe functies meer bij.

Wat kost Office?

Microsoft heeft uiteindelijk het liefst dat je overstapt op Office 365, waar ook voordelen bij zitten als 1 TB OneDrive-cloudopslag en installatie op meerdere pc's. Office 2019 is daarentegen maar op één pc tegelijk te gebruiken, je schaft dus een eenmalige licentie aan voor Windows of Mac.
Office 365 voor één pc kost 7 euro per maand, voor vijf apparaten een tientje. Een europrijs voor Office 2019 is nog niet bekend, maar de Amerikaanse adviesprijs is een fikse 249,99 dollar. Ter vergelijking: Office 2016 kost 149 euro voor één pc.
Office 2019 is dan ook vooral geschikt voor gebruikers en bedrijven die per se niet aan een abonnement vast willen zitten, ook al is dit overigens maandelijks opzegbaar. Beide Office-versies bevatten de volgende programma's: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher en Access. Die laatste twee werken alleen op Windows-pc's.
OneNote is vervangen door de versie van OneNote die reeds standaard deel uitmaakt van Windows 10. De verwachting is dat Office 2019 binnen enkele weken voor iedereen te koop is.

Nieuw in Office 2019

De Office-programma's hebben door de jaren heen een hoop nieuwe functies gekregen. Sommige opvallend, anderen subtiel. We pikken een paar van de belangrijkste features er tussenuit, te beginnen met Word. Daar is nu te kiezen voor een donker thema, ideaal voor wie vaak 's avonds nog achter de pc zit.
Ook nieuw is een spraak-naar-tekst-functie, zodat je kunt dicteren. Er is hierbij alleen nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. De nieuwe voorleesfunctie werkt wel in onze taal.
In PowerPoint kun je aan de slag met Zoom en Morph. Zoom is een manier om tijdens een presentatie snel een overzicht te krijgen van alle dia's en vervolgens rap naar de slide te springen die je zoekt.
Morph is een nieuwe transitie waarmee de ene dia heel vloeiend overloopt in een andere, wat bijvoorbeeld van pas kan komen bij staafdiagrammen. Bekijk in onderstaande video hoe je daarmee aan de slag gaat.
Het zal je niet verbazen dat er in Excel verschillende nieuwe formules zijn bijgekomen, naast aanpassingen aan bestaande formules zodat deze gemakkelijker uit te voeren zijn.
Ook zijn er nieuwe manieren om data te visualiseren, zoals in een zogeheten trechterdiagram en een geografische kaart. In dat laatste geval kun je data uit verschillende landen overzichtelijk weergeven.
In Outlook is de belangrijkste aanpassing de komst van de Focussed Inbox, 'Postvak in met prioriteit' in het Nederlands. Het mailprogramma maakt dan automatisch onderscheid tussen belangrijke mailtjes en bijvoorbeeld reclame-mails. Je kunt dit als je wilt ook weer uitschakelen.
Tevens handig zijn @-mentions, zoals je ze kent van onder meer WhatsApp en Slack. Zodra iemand specifiek jouw aandacht wil trekken in een mail die aan meerdere mensen wordt verstuurd, doet diegene dat met een @ ervoor. Je krijgt dan speciaal een extra melding.
Hemelsbreed zijn er ook functies die gelden voor alle Office-programma's. Denk dan aan verbeterde ondersteuning voor Windows Ink voor gebruik met een stylus op touch-apparaten. Zoals de Surface-tablets. Zo kun je daarmee nu rekensommen opschrijven die vervolgens door Office voor je worden uitgerekend. Vormen als cirkels en driehoeken die je snel (lees: slordig) even neerpent, worden automatisch omgezet naar strakke lijnen.
Verder kun je zowel in Word als PowerPoint en Excel 3D-modellen importeren, die je bijvoorbeeld in Paint 3D hebt gemaakt. Ook maakt de Microsoft-vertaaldienst van alle drie programma's onderdeel uit en is er voortaan ondersteuning voor .svg-bestanden.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V

Apple Watch Series 4 - Smartwatch wordt volwassen

Het is nog maar drie jaar geleden dat Apple het product lanceerde waar fans van het bedrijf al jaren op wachtten: een slim horloge. Inmiddels zijn we aanbeland bij de Apple Watch Series 4, volgens Apple een revolutionair nieuw horloge. Wij wilden natuurlijk weten of dat zo is, en zochten het voor je uit.
'Van binnen en van buiten volledig opnieuw ontworpen' is de slogan waarmee Apple kopers wil overhalen om een (nieuwe) Apple Watch te kopen. We hebben natuurlijk gekeken naar de onthulling van de Apple Watch tijdens het event in het Steve Jobs theater van het hoofdkantoor, en op papier zag het er inderdaad allemaal vernieuw(en)d uit. We waren vooral benieuwd naar het grotere display, 30 procent groter maar liefst.

Design

Als je nog nooit een Apple Watch in je bezit hebt gehad, is het uitpakken een waar feestje. Zoals altijd een heerlijk strakke verpakking, alles minimalistisch, maar luxe, waardoor je echt het gevoel hebt iets bijzonders in handen te hebben. Héb je echter al een Apple Watch, dan moeten we bekennen dat het resultaat nogal teleurstellend is. Want als je het horloge uitpakt, en naast je andere Apple Watch legt, zie je nauwelijks verschil. Dat komt natuurlijk omdat het display niet écht groter is, maar kleinere randen heeft, waardoor het beter kan worden benut. De claim 'van buiten volledig opnieuw ontworpen' voelt toch wat misleidend. Het is in feite gewoon een identiek ontwerp, met een groter display en een marketingsausje. De kroon oogt ook identiek, maar is dat niet. Wanneer je het horloge bedient, krijg je nu haptic feedback, waardoor je echt het gevoel hebt dat je draait aan een tandwieltje. Dat is natuurlijk vooral een interne verbetering, maar wel eentje die direct merkbaar is, en goed is uitgewerkt. Wat ons ook blij maakt is de dikte van het horloge, de enige écht wezenlijke verandering die Apple aan de buitenkant heeft doorgevoerd. Was de Apple Watch 3 nog 11,4 millimeter dik, het nieuwe model heeft een dikte van slechts 10,7 millimeter. Dat klinkt niet als veel, maar op je pols voelt het wezenlijk anders. Alhoewel, de onderkant van de horlogekast is ook totaal anders, maar die zie je doorgaans niet. Qua functionaliteit wel, maar daar komen we nog op terug.

Display

Bij het uitpakken van het horloge ben je misschien wat teleurgesteld in het display, maar wanneer je met de Apple Watch gaat werken. Feitelijk is het display maar een klein stukje groter, maar in het gebruik maakt het een wereld van verschil. Door de extra ruimte heb je nu vooral in je wijzerplaat veel meer ruimte voor extra informatie, waardoor het horloge, veel praktischer wordt. Groot fan zijn we van de Infograph wijzerplaat, die ruimte biedt voor maar liefst acht elementen (negen als je de analoge klok op de achtergrond ook meetelt). De resolutie is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar in alle eerlijkheid vinden we dat prima, hoe hoog moet de resolutie van een smart watch zijn?

Hartfuncties

We duiken nu direct op de reden waarom we de Apple Watch vol enthousiasme besteld hebben: de hartsensor. Want we gaven al even aan dat de onderkant van het horloge anders oogt, en dat heeft alles te maken met de nieuwe mogelijkheden van de Apple Watch Series 4. De nieuwe optische hartslagmeter is niet alleen in staat om je hartslag te meten, maar kan ook waarnemen wanneer je hart niet voldoende zuurstofrijk bloed naar je hart pompt. Je hebt dan last van een hartritmestoornis, en dat kan levensbedreigend zijn. Omdat de Apple Watch dit kan waarnemen en aan de bel kan trekken (uiteraard met een dikke disclaimer) is het horloge dus een potentieel levensreddend apparaat: een richting die we al eerder voorspelden in onze review van de Apple Watch 3). Tijdens het testen gingen er om mijn hartritme geen alarmbellen af, dus hoe nauwkeurig dit werkt is moeilijk te zeggen. Maar Apple zal een dergelijke claim niet zomaar maken, voor een smartwatch die veel mensen kopen voor de gezondheids-functies.

ECG

Werkelijk briljant is de mogelijkheid om een hartfilmpje te laten maken (oftewel een ECG) door je horloge. Dit hartfilmpje kun je vervolgens exporteren en als PDF meenemen of sturen naar je huisarts. Althans. Dat was briliant tijdens de presentatie van de Apple Watch Series 4 en de reden waarom we deze zonder aarzeling aanschaften.
Maar helaas! Het horloge heeft op dit moment helemaal geen ECG. Die functie komt pas in Watch OS 5.1 en ook nog eens alleen in de Verenigde Staten. Enig onderzoek maakt duidelijk dat Apple de ECG ook in Europa gaat introduceren, maar nog moet wachten op goedkeuring en dus niet weet wanneer wij van deze functie gebruik kunnen maken. Dat Apple dit niet heeft vermeld is boosmakend! We durven te garanderen dat het grote merendeel van de Nederlandse klanten de Series 4 heeft gekocht vanwege deze functie, en die voelen zich nu opgelicht. We snappen dit niet, niet vanuit sociaal oogpunt, niet vanuit marketingoogpunt en niet vanuit ethisch oogpunt. Paraderen met een ECG en die vervolgens niet leveren, heet je klanten misleiden en geeft ons een hele nare bijsmaak bij het schrijven van deze recensie.

Valdetectie

Betere sensoren in het horloge zorgen ervoor dat je Apple Watch kan detecteren wanneer je valt. Als dat het geval is, en het horloge neemt waar dat er een paar seconden geen activiteit is, dan krijg je automatisch de vraag of je gevallen bent en om hulp wilt vragen. Ben je zelf nog bij bewustzijn, dan kun je een bericht laten sturen naar je noodcontact. Reageer je niet, dan wordt het alarmnummer gebeld. Wel belangrijk om te weten (en wat Apple wederom verzuimt te vermelden) is dat de valdetectie standaard uit staat, tenzij je ouder bent dan 65 jaar. De reden daarvoor is begrijpelijk: jongere mensen zijn vaak actiever en kunnen onbewust de valdetectie triggeren, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Toch hadden wij het fijn gevonden als we zelf even de keuze hadden gehad tijdens het configureren van het horloge. Overigens fijne finishing touch: als de nooddiensten zijn gewaarschuwd, komt je medische informatie automatisch in beeld te staan.

Processor

Naast veelzijdiger, is de Apple Watch ook een stuk sneller geworden. Het horloge heeft nu een krachtige S4 chip aan boord, waarvan we je de marketingpraat zullen besparen, maar die feitelijk twee keer zo snel is als die van z’n voorganger. Dat zouden we kunnen meten, maar belangrijker is wat ons betreft dat het horloge snel voelt in de bediening, en dat is absoluut het geval. Bij de vorige serie(s) hadden we nog wel eens last van haperingen en vertraging, maar daar is nu niets meer van te merken. Het horloge is snel, werkt soepel en hapert (tot nu toe) nooit, en dat is absoluut een reden om over te stappen. Over opslagcapaciteit heeft Apple met geen woord gerept, maar het is goed om te weten dat de Apple Watch Series 4 (beide modellen) 16 GB opslagcapaciteit hebben in plaats van 8. Nu hebben wij het nog nooit voor elkaar gekregen om ruimtegebrek te creëren op onze Apple Watch, maar extra opslagcapaciteit is nooit weg.

Luidspreker en microfoon

Ook nieuw zijn de luidspreker en de microfoon in het horloge. Apple heeft de microfoon naar de andere kant van het horloge verplaatst, en de luidspreker meer ruimte gegeven, waardoor deze 50% luider zou moeten zijn. Percentages kunnen we er niet aan hangen, maar je hoeft geen audicien te zijn om te horen dat het geluid op de Series 4 echt véél harder klinkt dan op z’n voorgangers. Met de microfoon hebben we eerlijkheidshalve nooit problemen gehad, maar we vermoeden dat deze nu verplaatst is om de luidspreker meer ruimte te geven en te voorkomen dat er feedback ontstaat door het hardere geluid in nabijheid van de microfoon.

Batterij

We zijn inmiddels wel een beetje gewend aan het feit dat we ons slimme horloge elke dag aan de oplader moeten leggen. Het blijft onhandig, maar het is een horloge boordevol sensoren en processorkracht, stroom moet toch érgens vandaan komen. Apple claimt ook nu weer dat de batterij tot wel 18 uur meegaat, en let goed op de woordencombinatie ‘tot wel’. Het is ons nog nooit gelukt om 18 uur met het horloge te doen, ook nu niet. We redden het met deze batterij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, genoeg om de dag door te komen.

Watch OS 5

Dit is een recensie van de Apple Watch Series 4, niet van Watch OS 5, toch komen we er niet onderuit om het besturingssysteem nog even te noemen. In combinatie met de verbeterde hardware, de uitgebreidere wijzerplaten, de hartsensoren enzovoort, zorgt Watch OS 5 ervoor dat dit horloge soepel aanvoelt als nooit tevoren. Dat klinkt eng positief, maar meer dan eens tijdens het testen van deze Apple Watch kwamen we tot de conclusie: het wérkt gewoon lekker en het doet precies wat we willen, een woordcombinatie die we lange tijd niet hebben kunnen gebruiken in combinatie met Apple-producten. Of het nu gaat om de fitness-functies, waarbij de Apple Watch zelf waarneemt dat je aan het wandelen bent, en vraagt of het vastgelegd moet worden, het bellen, het switchen van iPhone naar Apple Watch en terug, het werkt allemaal lekker, vloeiend, snel en vooral logisch. En dat geldt nu natuurlijk ook grotendeels voor de Apple Watch Series 2 en 3, die ook van deze update kunnen genieten.

Conclusie

Na het testen van de Apple Watch Series 4, kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat de smartwatch, en dan met name die van Apple eindelijk volwassen is geworden. Geen nerdy gadget meer, maar gewoon een écht nuttig horloge, dat een fijne aanvulling vormt op je smartphone, en een belangrijke partner is op het gebied van gezondheid, fitness en communicatie. We balen alleen écht enorm van het ontbreken van de ECG. Niet zozeer van het feit dat hij er niet inzit, maar wél van het feit dat Apple daar niets over heeft gezegd.

ACER AC13C34  voor Acer Aspire V5-122P E3-111 Li-ion 2640mAh 11.4V
DELL XCMRD 0MF69  voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie li-ion 40WH 14.8V
TWINHEAD R14KT1  voor TWINHEAD DURABOOK R14K#8750 R14KT1 U14 R14 serie Li-ion 4400mAh 11.1V
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588
ACER AP15B8K  voor Acer Aspire Switch 11 SW5-173 SW5-173P serie Li-ion 4550Wh/34.5Wh 7.6V