RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)

vrijdag 2 september 2016

5 gratis troubleshooting-tools voor Windows 10

Windows 10 heeft een hoop ingebouwde tools om de boel mee te troubleshooten als het mis gaat. Sommige van deze tools zijn lastig te vinden en soms zijn ze niet toereikend genoeg. Daarom bekijken wij een aantal tools die goed van pas kunnen komen.

Of je nu Windows 10 braaf gebruikt en precies doet wat Microsoft van je verwacht of het maximale uit het systeem probeert te persen, vroeg of laat loop je tegen problemen aan. Wij hebben al meerdere malen geschreven over eventuele oplossingen, maar wat nou als al deze oplossingen niet werken? Je zal dan zelf moeten gaan troubleshooten.
Wij hebben een aantal tools voor je bekeken die je daarmee kunnen helpen. Dit kunnen ingebouwde tools zijn, tools die je kan downloaden van Microsoft zelf of tools van derden. Deze zijn allemaal gratis en de kans is groot dat ze de oorzaak van je problemen kunnen achterhalen en zelfs kunnen oplossen.

Taakbeheer

Dit is waarschijnlijk de allerbekendste troubleshoot-tool in de Windows-wereld en kan op verschillende manieren worden opgeroepen. Klik op de start-knop en kies de taakbeheer of klik op de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer de taakbeheer vanaf daar. Als alles faalt kan deze ook gestart worden door de Ctrl-Alt-Del knoppen tegelijk in te drukken en dan te klikken op de taakmanager.
Taakbeheer kan je helpen om:
  • Een programma af te sluiten: Stel, Edge hangt en kan met geen mogelijkheid worden afgesloten (een bekend probleem van de Windows 10 Anniversary Update). Taakbeheer kan de boel alsnog sluiten. Selecteer de app waarmee je problemen hebt, klik op "Taak beëindigen" en de app wordt (bijna altijd) gesloten.
  • Windows zal altijd proberen de applicatie te sluiten zonder data te vernietigen. Als dat lukt verdwijnt de applicatie uit de lijst. Als dat niet lukt krijg je de optie de app alsnog te sluiten (nu beëindigen) of blijven wachten als de boel blijft hangen.
  • Kijken welke processen je processor het zwaarst belasten. Sommige programma's gebruiken meerdere processen en je kan precies zien welk onderdeel de boel vertraagt.
  • Kijken welke processen het meeste geheugen in beslag nemen, je harde schijf zwaar belasten of je netwerk laten dichtslibben. Taakbeheer maakt het allemaal overzichtelijk.
Als je naar de prestaties-tab gaat kan je zien hoe hard je processor, geheugen, schijf of netwerkverbinding werken. Het ziet er mooi uit en het is nog informatief ook. In de appgeschiedenis kan je zien welke universele Windows-apps de meeste bronnen gebruiken over een bepaalde tijdsperiode en de opstart-tab kan gebruikt worden om bepaalde apps tijdens het starten van Windows. Maar daar zijn betere oplossingen voor die wij verderop behandelen.
In de services-tab kan je individuele services starten en stoppen maar ook daar is een flexibelere manier voor die wij verderop behandelen.

0 评论:

Een reactie posten